MAEIE REFUZĂ să spună cine a negociat Acordul de împrumut cu Federația Rusă din partea Guvernului R. Moldova. Documentul a fost semnat cu o lună mai devreme?
Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut de stat în sumă de 200 de milioane de euro a fost semnat la Moscova pe 17 aprilie 2020, adică exact în ziua când președintele Igor Dodon l-a publicat pe pagina sa de Facebook.
Din partea Chișinăului, semnătura pe documentul făcut public fără dată și-a pus-o Ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguță, care a fost împuternicit prin hotărâre de Guvern s-o facă.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) neagă informațiile Ziarului NAȚIONAL potrivit cărora acest Acord ar fi fost semnat încă pe 13 martie curent, însă a fost ținut „în sertare”, în așteptarea unui moment prielnic pentru a determina autoritățile de la Chișinău să accepte toate condițiile Moscovei.
CITIȚI și DOC // Temerile opoziției, CONFIRMATE de guvernarea lui Dodon: Datoriile private ar putea fi întoarse de către R. Moldova, în conformitate cu Acordul de împrumut semnat cu Federația Rusă. „Negocieri în stil COLONIAL”
Într-un răspuns la mai multe întrebări adresate de către redacția noastră cu privire la semnarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă, MAEIE a refuzat să spună de ce pe documentul făcut public de președintele Igor Dodon lipsește data exactă când a fost semnat. Documentul a fost atașat astăzi la proiectul de lege dezbătut în Parlament și are data adăugată cu stiloul.
„Guvernul prin Hotărârea sa nr. 169 din 13.03.2020 a aprobat inițierea negocierilor, precum şi a aprobat semnarea lui. Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, întru executarea Hotărâriii Guvernului nr. 169 din 13.03.2020 (menţionată la punctul 4) şi a demersului expres al Ministerului Finanţelor, care a delegat împuternicirile pentru semnarea Acordului nominalizat dlui Andrei Neguţa, Ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, a perfectat și a transmis destinatarului deplinele puteri ce îi confirmă aceste împuterniciri în relația cu partenerul străin”, explică MAEIE.
Diplomația de la Chișinău refuză să spună și numele persoanelor care au negociat, în numele R. Moldova, acordul catalogat de opoziție și experți ca fiind unul păgubos pentru R. Moldova.
„Acordul a fost negociat şi încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr 419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne şi externe, în monedă naţională sau în orice valută străină. Respectiv, iniţierea negocierilor, negocierea şi semnara acestui Acord s-au desfăşurat în conformitate cu Legea menţionată şi Hotărîrea Guvernului nr. 1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat”, se arată în răspunsul pe care l-am primit de la MAEIE.
Aproape 300 de cetățeni ai R. Moldova, repatriați din SUA
ORAR // MAEIE: Săptămâna viitoare vor fi repatriați încă 1 440 de cetățeni cu opt curse charter din Franța, Turcia, Cipru, Rusia, Norvegia, Marea Britanie și Italia
Flux de peste jumătate de MILION de persoane la frontieră, de la instituirea Codului galben de COVID-19 în R. Moldova: „Nu s-a reușit a stopa virusul”