MAEIE, NEDUMERIT de faptul că CEC a făcut „copy paste” la lista de 139 de secții de vot de la prezidențiale: „Această situație riscă să creeze o CRIZĂ. Poate membrii CEC să fie președinți ai birourilor electorale la Frankfurt, Berlin, Paris, Londra”
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) reiterează că poate să-și asume organizarea a 190 de secții de votare peste hotare și se declară nedumerit că majoritatea din Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut „copy paste” la lista de la alegerile prezidențiale – 139 de secții electorale.
„Unul dintre obiectivele diplomației moldovenești este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. De aceea, înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce. S-a ținut cont câți oameni au votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă. Acesta este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”, a declarat secretarul general al Ministerului de Externe, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 11 iulie, Eugen Revenco.
În acest context, oficialul a precizat că MAEIE are capacitate să-și asume cheltuielile pentru deschiderea a 190 de secții de votare în diaspora: „Confirm că în lista inițială și ultima poziție pe care noi am avut-o: organizarea alegerilor în circa 190 de secții de votare este în puterile MAEIE, avem logistica pregătită, avem capacitățile coordonate din timp cu ambasadele noastre, am verificat locațiile unde pot fi amplasate secțiile și am verificat și devizul de cheltuieli în cazul în care ar fi nevoie să se acopere cu surse financiare suplimentare”.
Eugen Revenco a subliniat că s-a luat în calcul faptul că la alegerile prezidențiale s-au creat cozi la unele secții de votare, iar alți alegători nici nu au apucat să voteze, deoarece s-au epuizat buletinele de vot.
„Acest lucru a fost foarte evident și el nu poate să treacă neobservat. Noi, de altfel, suntem foarte nedumeriți – cum să organizăm alegeri libere, corecte, în liniște și să acordăm șanse egale tuturor, atunci când noi cunoaștem că în Londra, bunăoară, cozile la ora 6.00 erau deja interminabile, erau imense, la Frankfurt – același lucru. La 6.00 dimineață, înainte de a se deschide secțiile de votare erau deja cozi foarte mari, la Frankfurt, Paris, Londra… Pe de altă parte, chiar și acum când am pregătit infrastructura, bunăoară, la Frankfurt am rezervat o sală, care poate găzdui, la același preț, o secție sau trei. De aceea, din perspectiva noastră, cheltuielile nu ar fi fost mai mari. Văzând numărul mare de cetățeni, noi am decis să nu organizăm alegeri în cartiere locative și ambasadele noastre caută alte spații decât cele care au fost data trecută în marea majoritate”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Europa Liberă.
Sursa citată a mai spus că decizia de sâmbătă a CEC poate crea neplăceri în statele unde urmează să fie deschise secțiile de votare.
„Acum noi suntem concentrați să înțelegem cum vom organiza alegerile acolo unde noi știm că va fi foarte mare tensiune și presiune. Avem deja pe agendă discuții și cu Serviciile de Protecție și Pază de Stat, avem pe agendă discuții cu Serviciul de Informații și Securitate… Aceste discuții nu erau pe agenda noastră până acum. Acum, acestea sunt chestiuni care ne interesează în primul rând. După asta vom putea comunica cu autoritățile țărilor străine. Totuși, noi sperăm că CEC își va revedea decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni. Noi am gestionat câteva crize în ultima vreme, dar această situație riscă să creeze o criză pe care tot noi va trebui s-o gestionăm. Mai în glumă, mai în serios, dar noi ne gândim să propunem în calitate de președinți ai birourilor electorale la Frankfurt, Berlin, Paris, Londra, în Italia să participe membrii CEC care au votat pentru același număr de secții de votare”, a adăugat Revenco.
Secretarul general al MAEIE consideră că unele secții puteau să nu mai fie deschise la scrutinul parlamentar, pentru că au votat foarte puțini moldoveni. Un exemplu în acest sens ar fi secția din Reazan, Federația Rusă.
„Da, au votat 67 de moldoveni. Probabil că aici ar trebui să discutați mai exact cu CEC pentru a înțelege criteriile, logica de a face „copy and paste” la listele de data trecută și care au fost termenii după care au judecat. Noi trebuie să ținem cont de experiența de acum o jumătate de an. Propunerea formulată de MAEIE a fost de a dubla secțiile de votare acolo unde au votat 5 000 sau aproape de 5 000. Acolo unde au fost peste 3 000 noi am recomandat CEC să țină cont că numărul celor care lucrează în birourile electorale peste hotare și în țară este identic. Doar că, peste hotare, oamenii sunt ținuți să lucreze cu 5 000 de alegători, comparativ cu 3 000 în R. Moldova. De aceea, sugestia noastră a fost să vadă dacă este posibil acolo unde au votat peste 3 000 tot să fie dublat numărul secțiilor de votare. Noi înțelegem că s-a schimbat geografia și am sugerat să se țină cont și de modificarea geografiei, în special în țările în care am văzut că este prezență foarte mare, ca să micșorăm presiunile asupra unor secții de votare. De asemenea, noi am ținut să amintim CCEC că există posibilitatea de a avea și un prag minimal. Bunăoară este greu de explicat exemplul pe care l-ați adus – o secție cu 60 de voturi exprimate și una cu 5 000. De ce rămân aceleași costurile per secție, per vot și logistica organizării?
Surprinderea noastră vine de la faptul că discuțiile au fost, de fapt, despre două liste de secții de votare – una propusă de MAEIE și una propusă pe data de 4 iunie de către președintele CCEC. Prima era cu 190, a doua - cu 162. 162 au fost propuse de CEC. Cum s-a ajuns la lista de 139, noi nu cunoaștem, noi nu am participat la asemenea discuții”, a conchis Eugen Revenco.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova