21:32:10 06.11.2024
Stiri

MAE explică de ce nu a permis accesul în R. Moldova pentru reprezentanții Moscovei cu scopul declarat privind monitorizarea alegerilor: ,,Statut profesional incompatibil cu cel de observator internațional" ​

Actualitate 06.11.2024 18:36 Vizualizări298 Autor: Ziarul National
MAE explică de ce nu a permis accesul în R. Moldova pentru reprezentanții Moscovei cu scopul declarat privind monitorizarea alegerilor: ,,Statut profesional incompatibil cu cel de observator internațional


Reprezentanții Federaţiei Ruse trimiși în R. Moldova să monitorizeze ultimele alegeri aveau ,,statut profesional incompatibil cu cel de observator internațional" și de aceea nu le-a fost permis accesul în statul nostru, explică Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău.

Reacția diplomaţiei moldovenești a fost făcută publică după convocarea Ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darie, la Ministerul rus al Afacerilor Externe şi exprimarea unui protest în legătură cu refuzul în acreditarea unor observatori pentru monitorizarea alegerilor.

,,În acest context, MAE menţionează că statutul profesional al persoanelor neacreditate a fost incompatibil cu cel de observator internațional", se arată în mesajul MAE.

Amintim că Ambasadorul Darie a fost convocat miercuri, 6 noiembrie, la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, pentru a i se transmite „un puternic protest legat de acțiunile discriminatorii și neprietenoase ale Chișinău împotriva observatorilor ruși pe termen scurt, în cadrul misiunii de monitorizare OSCE/ODIHR la alegerile prezidențiale din R. Moldova”.

Potrivit MAE al Rusiei, înaintea primului tur de scrutin și a referendumului constituțional privind aderare la Uniunea Europeană, care a avut loc pe 20 octombrie, autoritățile de la Chișinău „au refuzat nemotivat acreditarea a cinci observatori internaționali din Rusia”.

„Înainte de turul doi, care a avut loc pe 3 noiembrie, la trei membri ruși ai misiunii OSCE/ODIHR li s-a interzis intrarea în R. Moldova, deși aveau acreditare de la Comisia Electorală Centrală a R. Moldova. Prin astfel de acțiuni, Chișinăul își încalcă obligațiile sale internaționale, în special ale documentului CSCE de la Copenhaga din 1990 și ale Convenției CSI din 2002 privind standardele pentru alegeri democratice, drepturi și libertăți electorale, la care R. Moldova este parte”, a arătat MAE de la Moscova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.11.2024 15:34 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Trump revine la...

04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md