Măceşele - bune la toate. Te invităm la o cură!
Măceşul este bun la toate, ştiai? De la revigorare şi o imunitate de fier, căci ţine la distanţă gripele şi virozele, până la combaterea cu succes a poftei de alcool şi ţigară atunci când situaţia a cam scăpat de sub control. Prin urmare, asigură-te că eşti prietenă cu fructul de măceş - pudră, ceai, sirop sau marmeladă.
O cură de vitamina C este întotdeauna binevenită, mai ales în sezonul rece când aportul de acid ascorbic este mai mic. De aceea fructul de măceş sau trandafirul sălbatic, foarte bogat în vitamina C, este chiar indicat. Florile roz conţin ulei volatil, iar seminţele - vitamina F şi cantităţi însemnate de vitamina E, acizi graşi esenţiali.
Pudra de măceş se poate administra în numeroase feluri - în iaurt, supă sau sub formă de infuzie. Datorită conţinutului ridicat în vitamina C şi acid de hidroascorbic, ceaiul de măceş joacă un rol important în procesele de oxidoreducere, în respiraţia celulară, de încetinire a proceselor de regenerare tisulară, din cauza acţiunii nocive a radicalilor liberi; prin prezenţa în special a vitaminei P, ceaiul de măceş contribuie la menţinerea normală a permeabilităţii şi elasticităţii capilarelor, mărind rezistenţa acestora şi normalizând circulaţia sangvină.
Bogăţia de substanţe bioactive antioxidante, acţiunea de potenţare antivirală a interferonului face ceaiul de măceş deosebit de eficace pentru stimularea imunităţii; asigură buna funcţionare a aparatului digestiv, a sistemului cardiovascular; protejează circulaţia coronariană şi circulaţia periferică; previne procesele de îmbătrânire precoce etc. Are rol de tonifiere, fiind un excelent energizant şi vitaminizant, care posedă proprietăţi de revigorare şi remineralizare.
Conţinutul bogat în substanţe bioactive imprimă şi alte însuşiri: diuretic-depurative, uşor laxative, hepatoprotectoare (fiind util în afecţiuni hepatice şi renale), eficace în obezitate prin inhibarea procesului de depunere a ţesutului adipos, de eliminare a unor substanţe nocive pentru organism. De asemenea, este benefic în perioadele de suprasolicitare fizică şi efort intelectual, anxietate, nevroză, în convalescenţă după boli infecţioase, răceli, febră; în diferite forme de avitaminoză; pentru stimularea poftei de mâncare şi creşterea rezistenţei organismului.
Sursa: csid.ro
,,Votul util împotriva PSD și AUR este Ciucă, nu Lasconi": Argumentele lui Adrian Papahagi
FOTO // Trupa „Ghioceii” din Mingir, condusă de Mihail Sîrbu, este aplaudată în R. Moldova și peste hotare. Mulți elevi din satul Mingir devin actori profesioniști
Ucraina lucrează la noi sisteme de apărare aeriană, anunță Zelenski, după ce Rusia a testat o nouă rachetă