Lupte sângeroase în Kursk, cu pierderi foarte mari pentru armata lui Putin: Sute de militari nord-coreeni au fost uciși sau răniți în luptele cu forțele Ucrainei. De ce sunt vulnerabili soldații lui Kim Jong-un
Dimensiunea pierderilor nord-coreene a fost dezvăluită de „un înalt oficial militar” citat de Associated Press. Marți, oficialii de la Kiev anunțaseră la rândul lor că trupele trimise în ajutorul Rusiei de Kim Jong-un suferă pierderi semnificative.
Câteva sute de soldați nord-coreeni care luptă alături de forțele ruse împotriva Ucrainei au fost uciși sau răniți în timpul luptei din regiunea de frontieră Kursk, a declarat marți un înalt oficial militar.
Oficialul nu a oferit detalii cu privire la numărul exact de morți, dar a declarat că forțele nord-coreene nu par să fie călite în luptă, ceea ce contribuie la numărul de victime.
Este prima estimare mai clară a pierderilor nord-coreene, care vine la câteva săptămâni după ce Ucraina a anunțat că Phenianul a trimis între 10.000 și 12.000 de soldați în Rusia pentru a ajuta Rusia în război.
Casa Albă și Pentagonul au confirmat luni că forțele nord-coreene au luptat pe linia frontului, în mare parte pe poziții de infanterie. Militarii trimiși de Phenian au luptat alături de unitățile rusești și, în unele cazuri, independent în jurul orașului Kursk.
Forțele ucrainene și ruse sunt implicate într-o luptă acerbă în Kursk, iar oficialul citat de AP a declarat că Rusia a reușit să recupereze aproximativ 20% din teritoriul capturat acolo în vară de Kiev.
Analiștii cred că Ucraina ar putea să păstreze controlul asupra teritoriului rămas pentru o perioadă de timp, dar acest lucru va depinde de modul în care se desfășoară restul luptei, inclusiv atacurile cu rază lungă de acțiune lansate de Kiev.
Oficialii au mai declarat că nu este clar dacă Moscova a cerut Phenianului forțe suplimentare, dar au subliniat că Rusia continuă să piardă până la 1.200 de soldați pe zi – atât morți, cât și răniți.
Dezvăluirea vine în contextul în care administrația Biden face presiuni pentru a trimite cât mai mult ajutor militar Ucrainei înainte de preluarea mandatului de către președintele ales Donald Trump.
Dar un oficial din domeniul apărării a declarat marți că este posibil ca Departamentul Apărării să nu poată trimite toate stocurile de arme și echipamente ale Pentagonului în valoare de 5,6 miliarde de dolari destinate Ucrainei înainte de 20 ianuarie, când Trump va depune jurământul.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”