Luna iunie, între plus 1,6 și plus 40,1 grade Celsius, pe teritoriul R. Moldova: Cea mai ploioasă lună din an și vârtejul care a „măturat” Slobozia și Căușeniul
Luna iunie poate fi una cu „surprize” în R. Moldova, odată ce locuitorii pot avea parte, în cea de-a șasea lună din an, de la înghețuri la ploi torențiale, vârtejuri și până la caniculă.
O analiză a Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că temperatură medie multianuală înregistrată în această lună oscilează între plus 18 grade Celsius la Nord și plus 20 de grade Celsius la Sud.
Cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în luna iunie, de la efectuarea observărilor în acest teritoriu, a fost fixată la Briceni, pe 1 iunie 1955 - plus 1,6 grade Celsius, iar maxima absolută a atins plus 40,1 grade Celsius pe 22 iunie 2012, la Fălești.
Cea mai rece lună iunie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1949, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între plus 15,1 grade Celsius la Briceni și plus 17 grade Celsius la Tiraspol.
Totodată, cea mai caldă lună iunie a fost înregistrată în anii 2012 și 2019, când temperatura medie lunară a aerului au oscilat între plus 20,6 grade Celsius la Briceni și plus 24 grade Celsius la Dubăsari.
Meteorologii mai transmit că, la începutul lunii iunie, sunt posibile îngheţuri la suprafața solului, însă probabilitatea lor este foarte mică. Cea mai târzie dată de dispariţie a îngheţurilor a fost notată pe 1 iunie 1955 la Briceni - minus 0,4 grade Celsius.
Luna iunie este cea mai ploioasă lună a anului, reieșind din observările meteorologilor. Cantitatea medie lunară de precipitaţii pe teritoriul R. Moldova constituie 55 - 100 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este de 10-13 zile. Cea mai mare cantitate de precipitaţii lunară a atins 330 mm la Brăneşti, raionul Râşcani, în anul 1985, iar cea mai mare cantitate zilnică – 193 mm - a fost fixată în Valea Rusului, raionul Făleşti, tot în anul 1985.
Dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice de ploaie şi căderile de grindină, înregistrate anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în patru ani, iar vânturi puternice, cu viteza mai mare de 25 de metri pe secundă, în medie o dată în trei ani.
În această lună este posibilă și formarea vârtejurilor, așa cum s-a întâmplat pe 27 iunie 1980 în raioanele Slobozia și Căușeni, fenomen ce a cauzat pagube materiale considerabile.
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova
Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
EXEMPLU // Acces gratuit pentru public la Muzeul Național de Artă al României, de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului