Lovitură dură pentru Stoianoglo, potrivit căruia dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație. Procuratura l-a pus sub ACUZARE pe „organizatorul și conducătorul organizației criminale”
Procuratura Anticorupție a emis ordonanța de punere sub învinuire a organizatorului și conducătorului organizației criminale în cauza penală numită generic „Laundromat”, iar pe 18 aprilie 2022 magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor anticorupție și au dispus aplicarea arestului preventiv în privința lui Veaceslav Platon.
Acesta este învinuit pentru faptul, că în perioada anilor 2010 - 2014, a constituit și a condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate, care acționau pe teritoriul R. Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și al altor state, în scopul spălării banilor, prin intermediul unei instituții financiare de la noi din republică.
Această instituție bancară era controlată de către conducătorul grupului criminal organizat, menționează Procuratura Anticorupție.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)
Pentru a ascunde caracterul ilegal al acțiunilor, făptuitorii au implementat o schemă infracțională prin care, sub pretextul executării ordonanțelor judecătorești ilegale, adoptate de către judecătorii instanțelor din R. Moldova, la baza cărora au stat contracte și litigii civile fictive, au spălat în total suma de peste 22,013 miliarde de dolari, transferând inițial acești bani de pe conturile corespondente ale băncilor din Federația Rusă, deschise în prealabil în băncile din R. Moldova, pe conturile executorilor judecătorești, iar ulterior banii au fost convertiți și transferați pe conturile companiilor nerezidente, deschise în băncile din R. Moldova și Republica Letonia.
Aceste conturi erau gestionate de către organizatorul grupului criminal organizat, subliniază sursa citată.
La 14 aprilie 2022, procurorii anticorupție au dispus inițierea investigațiilor în vederea căutării învinuitului, care în prezent se ascunde de organul de urmărire penală. Procurorii au solicitat instanței de judecată aplicarea arestului preventiv în privința acestuia.
Concomitent, se întreprind acțiunile necesare pentru urmărirea și indisponibilizarea bunurilor infracționale și atragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în comiterea infracțiunilor incriminate.
Acesta spunea atunci că Veaceslav Platon, căruia i-a fost atribuită organizarea acestei scheme, nu are niciun statut în cadrul cauzei repective și nici nu a fost interogat vreodată.
CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde
„Acum opt luni, i-am cerut Procuraturii Anticorupție să găsească procurori pentru a studia cauza și a-mi prezenta informația, pentru a planifica măsurile de mai departe și să tragem persoanele la răspundere. Procurorul-șef m-a informat că această cauză are 500 de volume. (...) Multă maculatură, conturi bancare, corespondență ș.a.m.d. Cinci sau șase procurori au studiat cauza pe parcursul a trei sau patru luni. Acum trei luni, în acest birou, ei m-au informat cum stau lucrurile. Primul lucru pe care mi l-au spus este că în dosarul „Laundromat” nu avem niciun fel de dovezi. (...) În afară de maculatură, acolo nu e nimic”, a declarat procurorul general pe 22 decembrie 2020, în cadrul unei emisiuni de la „Tv8”, prezentată de concubina lui Platon, jurnalista Natalia Morari.
Șeful Procuraturii Generale (PG) a dezvăluit că, în cadrul acestui dosar, deschis pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, au fost reținute peste 40 de persoane care au stat câte aproape un an în închisoare și nici acum nu au scăpat de învinuiri. Acest lucru s-ar fi făcut pentru a le presa, astfel încât acestea să dea depoziții împotriva lui Platon.
Mai mult, Stoianoglo afirma atunci că banii proveniți din Federația Rusă, care au ajuns via R. Moldova în Letonia și de acolo la mai multe companii din state UE, inclusiv din Germania, nu ar avea o proveniență dubioasă.
„Noi avem răspuns de la organele de drept din Federația Rusă. La întrebarea arătați-ne proveniența banilor, noi primim răspuns că nu ne pot prezenta proveniența ilegală a acestor bani. Drept urmare, rezultă că banii sunt legali. Avem răspunsul oficial al Procuraturii Federației Ruse”, a precizat Stoianoglo la finele anului 2020.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania