Loteria Națională a Moldovei i-a adus statului dividende de 52,5 milioane lei în 2021. Veniturile vor scădea DRASTIC în 2022, după ce Parlamentul a interzis orice formă de publicitate a pariurilor sportive și loteriilor de orice fel
Profitul net al societăţii pe acţiuni Loteria Națională a Moldovei (LNM) a constituit circa 105 milioane lei în anul 2021, în timp ce în 2020 întreprinderea înregistra pierderi de 10,4 milioane lei. Acesta este cel mai mare profit înregistrat de Loteria Națională a Moldovei şi s-a datorat activităţilor de loterie și pariuri sportive şi blocării site-urilor de gambling de peste hotare, informează portalul mold-street.com
Potrivit deciziei Agenției Proprietății Publice (APP), care reprezintă statul în calitate de unic fondator al S.A. Loteria Națională a Moldovei, din acest profit s-au achitat dividende în valoare 50%.
Astfel, în bugetul public național au fost transferate 52,52 milioane lei în calitate de dividende. Totodată LNM susţine că în calitate de impozit pe venit a fost achitată suma de 15 milioane lei, iar sub formă de alte impozite și taxe în bugetul public național au fost achitate 64,5 milioane lei.
LNM susține că 30% din venitul net va fi direcționat spre dezvoltarea întreprinderii, iar 5% pentru formarea capitalului de rezervă.
Totodată, Adunarea Generală a Acționarilor a LNM a aprobat propunerea majorării capitalului social al societății de la 100 lei per acțiune la 240 lei per acțiune. Astfel, capitalul social al Loteriei Naționale a Moldovei a crescut de la 250.000 lei la 600.000 lei.
Sursa citată amintește că Loteria Națională a Moldovei deține, oficial, monopolul pe acestă piață, având autorizația necesară pentru organizarea de activități în domeniul loteriei și a jocurilor de noroc.
Din primăvara 2018, Loteria Națională are încheiate două parteneriate publice-private pentru jocurile de noroc. Cel mai vizibil parteneriat „pentru sectorul loteriilor și pariurilor la competițiile sportive” a fost semnat pe 23 aprilie 2018 cu NGM SPC Limited din Dubai şi realizat de NGM Company SRL, o companie pe care firma din Dubai o fondase în R. Moldova.
Amintim că Parlamentul, la iniţiativa lui Dumitru Alaiba, cu voturile deputaților PAS a adoptat un proiect de lege ce a interzis, de la 1 ianuarie 2022, sub orice formă publicitatea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, pariurilor sportive și loteriilor de orice fel.
Economistul Stas Madan, de la Centrul Expert-Grup, a calificat această lege „drept veritabil act de miopie politică a guvernării”.
Potrivit economistului, proiectul dat (supranumit şi Legea Alaiba) este unul care are impact asupra reglementării activității de întreprinzător și Analiza Impactului de Reglementare (AIR) este absolut necesară. Dar ea nu a fost realizată.
Totodată, el susţine că există hotărâri ale Curții Europene de Justiție, în care este specificat foarte clar: „În contextul politicii de „expansiune controlată”, operatorilor ar trebui să li se permită să își extindă jocurile de noroc, să facă publicitate la o anumită scară și să utilizeze diferite tipuri de canale de distribuție, pentru a concura împotriva operatorilor ilegali. Aceasta este pentru a putea oferi o alternativă fiabilă la jocurile de noroc ilegale”.
Se estimează că, urmare a acestor modificări în legislaţie, în 2022 Loteria Națională a Moldovei nu va mai avea un asemenea profit, iar încasările la bugetul de stat vor scădea semnificativ.
Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”
Lua mită de la agenții economici ca să-i lase să livreze produse alimentare în școlile și grădinițele din Chișinău: Șeful unei întreprinderi municipale, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare și obligat să achite o amendă de 575 mii lei
CONFIRMAT // „Moldovagaz”, abordată de o companie maghiară care vrea să livreze gaze în Transnistria: Reacția premierului Recean