20:17:54 10.01.2025
Stiri

Locul unde a căzut cel mai mare asteroid pe Pământ. A provocat o eră glaciară care a ucis 85% dintre specii

Actualitate 16.08.2023 19:29 Vizualizări1154 Autor: Ziarul National
Locul unde a căzut cel mai mare asteroid pe Pământ. A provocat o eră glaciară care a ucis 85% dintre specii

Locul celui mai mare impact al unui asteroid pe Pământ, cu un diametru de peste 500 de kilometri, ar putea fi ascuns în solul australian, relatează Business Insider.

Oamenii de știință au urmărit modele „magnetice” și „gravitaționale” care se răspândesc în cercuri dintr-un punct aflat la aproximativ 15 kilometri de Deniliquin, în New South Wales, Australia. Structura, spun oamenii de știință, ar putea fi rămășițele unui asteroid enorm care a lovit Pământul cu sute de milioane de ani în urmă.

Dacă ipoteza se confirmă, acesta, ar fi cel mai mare impact al unui asteroid înregistrat vreodată pe Terra. S-ar putea crede că găsirea locului în care a căzut cel mai mare asteroid ar trebui să fie destul de ușoară. Dar realitatea este foarte diferită. Este adevărat că ciocnirea asteroizilor creează structuri geologice masive.

Forța impactului este atât de puternică încât poate îndoi scoarța terestră, creând ondulații similare cu cele pe care le produce o piatră aruncată în apă, a sus Andrew Glickson, un paleogeofizician de la Australian Geological Survey Organization. Dar sute de milioane de ani de eroziuni au șters majoritatea trăsăturilor vizibile ale evenimentului.

Totuși, oamenii de știință pot căuta semnele revelatoare lăsate de impact, cu puțină răbdare, a spus Glickson. Cinci ani de sondaje la sol în jurul zonei Deniquilin au descoperit „deficiențe radiale”, fracturi circulare care radiază dintr-o structură centrală, au explicat Glickson și colegul său Tony Yeates într-un studiu publicat anul trecut.

Acestea sunt însoțite de „mici anomalii magnetice” în jurul punctului central, probabil cauzate de roca topită care a curs în jgheaburile lăsate în urmă de impact. Glickson a spus că această așa-numită structură Deniliquin „are până la 520 de kilometri în diametru”. Ar fi un crater mai mare decât structura de impact Vredefort din Africa de Sud, despre care se crede că avea un diametru între 240 și 320 de kilometri, și impactul Chicxulub, de aproximativ 145 de kilometri, despre care oamenii de știință cred că a dus la dispariția dinozaurilor.

„Pentru a avea dovada impactului, va trebui să colectăm dovezi fizice ale șocului, care pot fi obținute doar prin forajul la adâncime în structură”, a spus Glickson în postare.

Fără forajul la adâncime va fi greu de stabilit când a căzut acest asteroid pe Pământ. Glickson crede că impactul a avut loc atunci când Australia făcea încă parte din Gondwana, un supercontinent care s-a desprins din Pangea și s-a transformat mai târziu în America de Sud, Africa, Arabia, Madagascar, India, Australia și Antarctica. Asta ar însemna că ar avea cel puțin 180 de milioane de ani, probabil mai mult.

„Concret, cred că a declanșat ceea ce se numește etapa glaciației Hirnantiene, care a avut loc acum 445,2 și 443,8 milioane de ani în urmă”, a spus Glickson.

Acest impact a dus la o eră glaciară care a distrus 85% din speciile planetei, cu 350 de milioane de ani înainte ca dinozaurii să fie distruși, a spus Glickson.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md