„Locul R. Moldova este în Uniunea Europeană”
Experiențe // Mai mulți tineri care învață și locuiesc în Uniunea Europeană au transmis mesaje de încurajare pentru Republica Moldova, în contextul Summitului de la Vilnius
Acordul de Asociere a R. Moldova cu Uniunea Europeană va fi parafat astăzi la Vilnius. Ziarul NAȚIONAL a vorbit cu mai mulți tineri care sunt stabiliți temporar în Europa. Ei ne-au povestit despre cum este viața în Europa și despre cât de importantă este integrarea europeană pentru țara noastră. Deși în prezent se află peste hotarele țării, ei vor să se întoarcă acasă și să aducă Europa în R. Moldova.
Ecaterina Corlăteanu, studentă, Italia
„În Uniunea Europeană, societatea e unită și determinată”
„Pentru Republica Moldova este un pas mare participarea la Summitul de la Vilnius. Trebuie să știți că nici în Uniunea Europeană nu este totul atât de bine (cel puțin aici unde trăiesc eu). Mai ales că suntem și noi în toiul crizei economice acum. Dar în Uniunea Europeană speranța de viață este mai mare, societatea este cu mult mai unită și mult mai determinată, ceea ce nu pot spune încă despre R. Moldova. Țara noastră trebuie să își dezvolte economia, dar și simțul patriotismului, iar fiecare dintre noi este responsabil de asta. Ce văd eu acum este că fiecare trage plapuma spre el, iar „copilul” rămâne dezgolit. Oamenii se cam tem să-și spună părerea în R. Moldova. Însă eu sper ca, ajunși în Uniunea Europeană, ei să prindă curaj și să lucreze mai mult pentru dezvoltarea țării. Progresul depinde, înainte de toate, de societate, de fiecare dintre noi. Planific să mă întorc cât mai curând în Republica Moldova, pentru că sunt sigură că am toate șansele să am o viață frumoasă acolo, la fel ca și în orice altă țară europeană”.
Zakhar Corețchi, student, Olanda
„Uniunea Europeană îmi inspiră optimism”
„În primul rând, să ne întrebăm cum este un cetățean european? E un fel de moldovean care trăiește într-un stat care îi respectă drepturile. Într-o societate în care nu întârzie să-și exprime dezacordul față de nedreptate. Uniunea Europeană nu este raiul pe pământ, așa cum cred unii. Este un loc unde poți munci și trăi decent. Îmi doresc ca moldoveanul să devină un astfel de european! Ca fața să îi reflecte bucuria lipsei de greutăți. Pe mine, Uniunea Europeană mă molipsește de mult optimism. Consider că Republica Moldova trebuie să accepte orice propunere spre modernizare și, deocamdată, aceasta vine clar doar din partea Uniunii Europene. Întrebarea dacă să mergem pe această cale până la capăt, adică până la integrarea europeană, va apărea cred că peste câțiva ani buni. Eu știu că textul Acordului de Asociere este ținut în taină, dar mizez pe corectitudinea europenilor pe care eu am întâlnit-o din plin aici”.
Silvia Mârzenco, studentă, Germania
„În Uniunea Europeană nu există corupție și birocrație”
„În Germania se trăiește la fel ca la noi. Oamenii muncesc, primesc vreo 2 000-3 000 de euro pe lună, dar au și cheltuieli mai mari. Noi, moldovenii, în ciuda sărăciei, facem lucrurile pe jumătate și ne simțim săraci, dacă nu avem ultimul smartphone. În Uniunea Europeană se practică să fii modest, la noi însă - să te distingi prin lux.
Iar cel mai important lucru este cultura. Cultură în Uniunea Europeană înseamnă mai mult decât să spui „mulțumesc”. Ține de principii și de respectul tău și al celorlalți. Înseamnă să înțelegi cât e de important să-ți revendici drepturile.
În Uniunea Europeană nu există corupție, birocrație și lipsă de organizare. Totuși, oamenii nu trăiesc foarte ușor. Moldovenii cred că aici toți înoată în belșug. Nu! Europenii economisesc. Ei nu au o problemă să își ia haine de la second-hand! Europenii sunt buni pentru că învață. Au un sistem de învățământ ca lumea. Profesorii te tratează de la egal.
Intrarea în Uniunea Europeană nu ne va „civiliza” automat. Intrarea în UE ar putea să aibă și consecințe nefaste asupra economiei (uitați-vă la exemplele României și Bulgariei). Oricum, este cu mult mai bine aici. Deoarece, chiar și lucrând ca simplu chelner sau un măturător de stradă, poți câștiga suficienți bani pentru a te alimenta sănătos, a-ți cumpăra o haină bună și a închiria un apartament”.
Eugen Dereveanchin, inginer, Cehia
„Moldovenilor le este convenabilă Uniunea Europeană”
„Am ajuns în Cehia cu câteva luni în urmă ca să lucrez inginer într-o firmă de IT. Țara este foarte frumoasă și curată, deși oamenii nu sunt bogați aici. Viața este liniștită aici și uniformă, nimeni nu se grăbește nicăieri. Ce văd eu la oameni este că ei sunt siguri în ziua de mâine. Familiile tinere își cumpără apartamente pe care le plătesc în rate timp de 20 de ani. Cehii sunt oameni foarte cumsecade și organizați.
Ca să înțelegeți, în curtea casei mele sunt multe mașini și toate locurile de parcare sunt ocupate. Însă, uneori, când locatarii pun semnul: „Vă rog să nu parcați, peste o săptămână aici se va face curățenie”, atunci curtea casei e toată goală! Nu îmi imaginez așa o situație la noi în Chișinău. Cred că mai degrabă oamenii ar arunca semnul la gunoi.
Moldovenilor le-ar fi convenabil să intre în Uniunea Europeană, mai ales că vor putea merge în alte țări la muncă. Am plecat din Republica Moldova nu pentru că aici se trăiește foarte greu, dar din dorința de a călători și a cunoaște lumea și oamenii. Iată de ce, când se va ivi ocazia, mă voi întoarce acasă”.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani