Locuitorii din Găgăuzia ar putea fi chemați REPETAT la urnele de vot. Procurorul general interimar: „În cazul în care se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să se finalizeze, cel puțin, cu alegeri repetate”
Dacă se va constata fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, atunci ar trebui să fie organizate alegeri repetate, consideră procurorul general interimar, Ion Munteanu. La ora actuală organele de drept verifică listele persoanelor care au participat la scrutinul din autonomie, iar în paralel este investigată corectitudinea finanțării campaniei electorale, a precizat Munteanu, citat de ipn.md.
După cel de-al doilea tur al alegerilor din Găgăuzia, Centrul Național Anticorupție a solicitat Consiliului Electoral Central din autonomie listele persoanelor participante la scrutin. Procurorul general interimar spune că există suspiciuni că persoane care se regăsesc în lista votanților, nu ar fi fost prezente în țară în ziua scrutinului.
„Ultimele acțiuni întreprinse constau în verificarea listelor persoanelor care s-au prezentat la vot. E vorba de un număr suficient de mare de persoane care trebuie verificate dacă la data alegerilor se aflau în țară. E posibil să fi votat altcineva în locul lor. Însă, în paralel, sunt investigate și aspecte de finanțare ilegală și de atragere a fondurilor electorale ilegale. În cazul în care se constată fraudarea alegerilor, ar trebui să se finalizeze, cel puțin, cu alegeri repetate”, a spus procurorul general interimar, Ion Munteanu.
De asemenea, șeful interimar al Procuraturii Generale spune că reforma justiției, demarată de actuala guvernare, are loc prea lent.
Potrivit lui Ion Munteanu, funcționalitatea Procuraturii este afectată de lipsa unui șef cu mandat plenipotențiar.
„Constat perioada prea lungă în care se implementează această reformă. Stagnează examinarea cauzelor de rezonanță la etapa judiciară. În continuare, nu există un mecanism real implementat de luptă împotriva marii corupții, fie că vorbim de capacitarea Procuraturii Anticorupție sau de alte mecanisme. Pentru a fi eficientă Procuratura, trebuie să existe stabilitate în Procuratură, dar noi vorbim deja despre al doilea an de interimat al procurorului general. Aproximativ 50% din funcțiile de conducere din Procuratură sunt funcții de interimari. Acest lucru nu este benefic activității procurorilor. Procurorii tot trebuie să aibă o siguranță în activitate. Nu e vorba că procuratura nu activează, ci de faptul că nu este suficient de eficientă. Așa cum își dorește societatea sau procurorul general. Sper că în perioada următoarea vom avea un Consiliu Superior al Procurorilor funcțional, astfel încât funcțiile de conducere să fie suplinite, să fie suplinite funcțiile vacante de procuror”, a spus Ion Munteanu.
Amintim că bașcanul ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul are calitate de învinuită în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, scos în afara legii prontr-o decizie a Curții Constituționale din 19 iunie 2023. Guțul a fost recent chemată la Procuratura Anticorupție și i s-a explicat că poate să-și recunoască vinovăția și astfel să scape de dosarul penal.
„Învinuitei Guțul Evghenia i-a fost explicat dreptul de a recunoaște vinovăția, de a colabora cu organul de urmărire penală în condițiile legii și de a încheia acord de recunoaștere a vinovăției, precum și beneficiile acestei proceduri, sub aspectul reducerii pedepsei și celerității procesului penal. Acest exercițiu este unul ordinar în cadrul unui proces penal, care a fost aplicat în mod similar și în privința altor învinuiți din dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „Șor”, comunica Procuratura Anticorupție.
De partea cealaltă, Evghenia Guțul i-a acuzat pe Veronica Dragalin și adjunctul său, Vasile Plevan, că ar fi forțat-o să-și denunțe colegii de partid și să renunțe la funcția, în schimbul clasării dosarului în care este învinuită.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri