14:30:11 26.11.2024
Stiri

Localitățile rurale din R. Moldova, acces mai mare la banii publici, dacă își unesc eforturile cu alte sate: Proiectul de lege care prevede procedura de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, aprobat de Guvern

Actualitate 24.05.2023 14:29 Vizualizări1844 Autor: Ziarul National
Localitățile rurale din R. Moldova, acces mai mare la banii publici, dacă își unesc eforturile cu alte sate: Proiectul de lege care prevede procedura de amalgamare voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, aprobat de Guvern
Poză simbol


Localitățile de nivelul întâi din Republica Moldova vor putea obține mai ușor bani de la stat pentru proiecte de dezvoltare, dacă vor acționa în comun cu alte sate din împrejurimi.

Guvernul a aprobat în ședința sa de astăzi proiectul de lege care prevede principiile, criteriile, condițiile și procedura de amalgamare (amestecul unor elemente eterogene - n.r.) voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi.

Mai exact, documentul stabilește formele de sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze, inclusiv alocări din bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii, suplinirea bugetelor locale pentru o perioadă de șapte ani, precum și alocarea stimulentelor financiare.

Potrivit secretarului general al Guvernului, Artur Mija, procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat prin decizii ale consiliilor locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor locali aleși. Populația unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie de minimum 3 000 de locuitori.

În prezent, aproape 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I au o populație redusă, de sub 5 000 de locuitori, iar 35 la sută dintre ele înregistrează mai puțin de 1 500 de locuitori.

Noile prevederi legislative își propun să creeze cadrul normativ necesar amalgamării voluntare a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi, pentru a consolida capacitatea lor administrativă și a presta servicii publice de calitate cetățenilor din R. Moldova.

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md