VIDEO // Ziua IMNULUI național al României, marcată în R. Moldova, la inițiativa DRRM. Mai multe personalități s-au reunit în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, pentru a cinsti imnul „Deşteaptă-te, române!”
Ziua imnului național al României – „Deşteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 - este sărbătorită astăzi la Chișinău, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, la inițiativa Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM). „Deșteaptă-te, române” a fost imnul R. Moldova între 1991 - 1993.
„Deșteaptă-te, române”, dar și imnul de stat al R. Moldova va fi interpretat de corul Marii Uniri de la Iași, format din 24 de bărbați.
„Deșteaptă-te române” este imnul tuturor românilor, imnul care reprezintă românii de pretutindeni, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla. Fie că se află la București, la Paris sau la Chișinău, românii sunt reprezentați de acest imn. Acest imn ne reprezintă pe toți cei care suntem români și gândim românește”, a declarat deputatul Lilian Carp, care este prezent la eveniment.
Fostul ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, a recunoscut că simte o emoție mare și o curiozitate istorică atunci când aude imnul de stat.
„Simt o emoție când ascult imnul României, dar simt și o curiozitate istorică, dar fiind faptul că la vârsta mea am prins trei imnuri ale României. Unul până în 1977, după asta a fost imnul „Trei culori”, iar după 1989 a fost „Deșteaptă-te, române”. Ceea ce știu sigur e că nu aș vrea să-l mai aud pe al patrulea. Schimbarea prea des a imnurilor nu demonstrează stabilitate identitară și chiar stabilitate istorică. Astfel, îmi doresc ca acest imn să rămână cât mai mult posibil”, a precizat Cioroianu.
Primarul de Iași, Mihai Chirică, a menționat că toate cele șase imnuri ale României, dar și imnul R. Moldova vor răsuna astăzi la Chișinău.
„Este vorba de un cadru festiv și un proiect foarte frumos, în care imnul României sau imnurile României se vor intona din nou în cealaltă capitală a Moldovei – Chișinău. De fiecare dată când trec Prutul, mă încarc de patriotism. Deci, e multă emoție și bucurie de a fi alături de voi. Cred că putem fi de un real sprijin pentru Basarabia în drumul european. Sprijinim cu toată forța acest lucru și sperăm să vedem cât mai repede încă o steluță în plus pe steagul Uniunii Europene, care să fie dedicată Basarabiei. Nu cred că imnul a trebui schimbat, deoarece nu e un cântec de petrecere comun. Imnul trebuie să te invite la patriotism, la cunoașterea istoriei, la momentele cele mai importante din istorie”, a subliniat primarul de Iași.
Ziua imnului național al României este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
Menționăm că R. Moldova a avut același imn după proclamarea independenței, dar a fost înlocuit peste câțiva ani cu „Limba noastră”.
Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.
Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, deoarece îl aflăm cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea (în Ţara Românească Revoluţia a izbucnit pe 11 iunie). Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!”, câştigându-şi instantaneu gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în cel al primului şi celui de-al Doilea Război Mondial,
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni