VIDEO // Vaccinarea anti-COVID începe la Spitalul Clinic Republican din Chișinău: Primul medic din R. Moldova imunizat cu o doză AstraZeneca. „În sfârșit este o lumină în acest tunel”
Alexandru Botizatu, șeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, este primul angajat din sistemul medical al R. Moldova vaccinat împotriva COVID-19.
Vădit emoționat, medicul a declarat că ține în mâini certifcatul de vaccinare „cu mândrie”, la fel ca și atunci când a primit diploma de absolvire a universității.
„Am emoții de mândrie și gânduri bune că în sfârșit există lumină în acest tunel întunecos. Mă bucur că și colegii mei din sistemul medical doresc să se vaccineze și vom putea să ne desfășurăm munca în continuare, cu speranța că această pandemie va avea un sfârșit”, a declarat Alexandru Botizatu, recomandând populației să nu fie reticentă vizavi de vaccinul anti-COVID, înctrucât acesta reprezentă „colacul de salvare” în actuala situație pandemică.
Șeful Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican a povestit că administrarea vaccinului nu a fost dureroasă și, după 20 de minute de la injectare, se simte bine.
Și Iana Cotorcea, șefa Secției Anesteziologie la Spitalul Clinic Republican, a fost vaccinată împotriva noului coronavirus, după ce a făcut o formă ușoară a bolii. Ea a recunoscut că demult a așteptat vaccinul pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire.
Menționăm că, astăzi, la Spitalul Clinic Republican medicii au făcut rând la vaccinare, urmând a fi imunizați împotriva noului coronavirus toți angajații din secțiile de Terapie Intensivă și cu profil COVID.
Angajații medicali sunt vaccinați cu dozele AstraZeneca, donate de România, care au distribuite astăzi-dimineață în toate centrele de vaccinare din R. Moldova.
Vaccinul AstraZeneca este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății și înregistrat în Republica Moldova de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Acesta are o eficacitate de 60-90%, intervalul de administrare fiind între 4 și 12 săptămâni. Acesta este administrat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.
Până în prezent, vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în peste 50 de țări, prima țară fiind Marea Britanie, urmată de UE și India.
Autoritățile din domeniul sănătății demarează astăzi campania de vaccinare împotriva COVID-19, după ce la Chișinău au ajuns 21 600 de doze de vaccin AstaZeneca donat de România.
Primii angajați din sistemul medical ce vor fi imunizați sunt cei de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, unde sunt internați pacienții infectați cu noul coronavirus care au făcut o formă gravă a bolii.
Alexei Ceban de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat luni că 10 800 de doze vor fi trimise începând de marți, 2 martie, la centrele de sănătate publică din raioane de unde vor ajunge ulterior în centrele de vaccinare. Alte 1 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 vor pleca, la prima etapă, în Transnistria.
CITIȚI și VIDEO // Campania de vaccinare împotriva COVID-19, LANSATĂ în R. Moldova: 10 800 de doze trimise în teritoriu pentru imunizarea personalului din secțiile ATI, Reanimare și cu profil COVID. Alte 1 800 de doze - în Transnistria
În următoarele zile urmează a fi vaccinați angajații din secțiile de Terapie Intensivă, Reanimare și cele cu profil COVID din toate spitalele din R. Moldova.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii