VIDEO, DOC // Curtea Constituțională: Legea votată de Guvernul Chicu prin asumare de răspundere în fața Parlamentului este NECONSTITUȚIONALĂ


UPDATE 18.07 // Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, votată de Guvernul Chicu pe 1 aprilie curent prin asumare de răspundere în fața Parlamentului.
Verdictul a fost citit în urmă cu câteva minute de către magistrata Liuba Șova, președinta ședinței de astăzi de la Curtea Constituțională, după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, s-a abținut să participe la dezbateri din cauza scandalului provocat de președintele Igor Dodon. Aceeași sursă a precizat că judecătorul Eduard Ababei a avut o opinie separată pe care o va face publică ulterior.
Curtea Constituțională a examinat astăzi patru sesizări care solicitau controlul constituționalității acestei legi, depuse de către deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Dinu Plîngău, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Alexandru Oleinic. Opoziția a contestat la Curtea Constituțională prevederile cu privire la funcționarea duty-free-urilor, extracțiile de zăcăminte și comercializarea produselor din tutun, argumentând că acestea sunt abuzive și deloc necesare în contextul actualei crize pandemice.
Sergiu Litvinenco, de exemplu, i-a întrebat pe reprezentanții guvernării prezenți la ședința de la Înalta Curte, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și deputatul socialist Vasile Bolea, ce legătură există între pandemia COVID-19 și funcționarea magazinelor duty-free la intrarea în Republica Moldova sau modificările care se referă la produsele de tutun.
Totodată, Sergiu Sîrbu a remarcat faptul că unele prevederi ale legii votate prin asumare de răspundere de către Guvern au efect retroactiv, în timp ce altele vor intra în vigoare abia la 1 ianuarie 2021 și, iarăși, nu ar avea nicio legătură cu criza pandemică și ar demasca anumite „interese clientelare”.
Menționăm că legea respectivă a fost suspendată de către CC la finele săptămânii trecute, iar Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Ion Chicu, a aprobat ulterior măsurile prevăzute în acest document aprobat de Guvern prin asumare de răspundere, dar care se refereau strict la ajutorul oferit cetățenilor și agenților economici în legătură cu pandemia de COVID-19.
Foto: Sergiu Litvinenco
***************
UPDATE // Președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a anunțat, în debutul ședinței, că se va abține de la examinarea cauzei respective, iar colegii i-au acceptat cererea. Ședința va fi condusă, în lipsa lui Țurcan, de către magistrata Liuba Șova.
Menționăm că, săptămâna trecută, președintele Igor Dodon a dezvăluit că a avut o discuție cu Țurcan care i-a spus că legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea trebuie să rămână în vigoare și i-a raportat cum au votat colegii săi judecători de la CC atunci când respectivul act a fost suspendat până la examinarea în fond a cauzei, lucru interzis de legislație.
****************************************
Curtea Constituțională examinează patru sesizări prin care se solicită controlul constituționalității Legii nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, votată de Guvernul Chicu pe 1 aprilie curent prin asumare de răspundere în fața Parlamentului.
Opoziția acuză că unele prevederi din acest act nu au nicio legătură cu combaterea efectelor provocate de pandemia de COVID-19, fiind vorba despre cele legate de funcționarea magazinelor duty-free la intrarea în Republica Moldova, de extragerea resurselor naturale și comerțul cu produse de tutun.









































































