05:50:33 28.11.2024
Stiri

VIDEO, LIVE TEXT // Audieri publice privind reforma sistemului electoral. Critici și laude la adresa proiectului PD

Politică 31.03.2017 13:24 Vizualizări3399 Autor: Ziarul National
VIDEO, LIVE TEXT // Audieri publice privind reforma sistemului electoral. Critici și laude la adresa proiectului PD captură privesc.eu


UPDATE 14.30. Spicherul Andrian Candu a anunțat o nouă rundă de dezbateri la subiectul sistemului electoral uninominal pentru miercurea viitoare. Atunci va fi pus în discuție votul din diaspiră, din Transnistria și din Găgăuzia.

UPDATE 13.48. Profesorul Alexandru Solcan pledează în favoarea schimbării sistemului electoral și spune că nu trebuie să cădem în extreme. Potrivit acestuia, cel mai potrivit sistem pentru R. Moldova ar fi cel din Lituania. „Acolo sunt 141 de deputați, jumătate dintre care sunt aleși pe liste de partid închise și jumătate - în circumscripții uninominale”, a spus Solcan.

UPDATE 13.42. La rândul său, Gheorghe Amihalachioaie, deputat în primul Parlament, este de părere că cel mai potrivit sistem pentru R. Moldova ar fi cel mixt. Și asta pentru că nu trebuie de îngrădit dreptul partidelor de a participa în alegeri.

UPDATE 13.29. Jurista Centrului de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, desființează proiectul PD privind introducerea votului uninominal. „Din start v-am spus că nu vom susține acest proiect, care nu este fundamentat. Autorii își fundamentează proiectul exclusiv pe mandatul imperativ și pe posibilitatea de a revoca mandatul. Noi nu putem să mințim oamenii în așa hal și să zicem că avem peste 500 de mii de susținători. Și asta pentru că acestor oameni li se prezintă ceva care nu este constituțional. Cu părere de rău, cel puțin doi oameni din această sală, care pretind că sunt constituționaliști, încearcă să ne dea lecții. Mă refer la Vitalie Catană și Teodor Cârnaț. Comisia de la Veneția încă din 2014 a atras atenția că ar putea exista o aparență de manipulare”, a spus Hriptievschi.

UPDATE 12.56. Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice a amintit că un sistem uninominal similar celui promovat de democrați a funcționat în URSS, iar acum este aplicat în China, Cuba și „poate încă într-o țară”, deci în state cu o democrație viciată.

UPDATE 12.30. Mai mulți analiști apropiați Partidului Democrat, cum ar fi Victor Gurău, Valeriu Reniță, Vitalie Catan etc., au declarat că susțin sistemul electoral uninominal propus de principalul partid de la guvernare.

UPDATE 12.13. Activistul civic Sergiu Tofilat este de părere că, după adoptarea sistemului uninominal, vor ajunge în Parlament oameni asemenea lui Ilan Șor. „Nu cred că e cinstit să spunem că cei care vor fi aleși pe liste uninominale vor fi independenți, că vor putea lua decizii doar în favoarea oamenilor. Avem exemplul primarilor care sunt aleși prin vot direct. Chiar dacă au fost aleși pe listele unui partid, aceștia sunt intimidați și determinați să adere la PD. Nu ține nici argumentul că oamenii vor putea să-l revoce pe deputatul ales. De exemplu, a fost o inițiativă de a-l demite prin referendum pe Dorin Chirtoacă, iar instanța a blocat această inițiativă. Problema nostră nu este în sistemul electoral, dar așa cum a admis și Curtea Constituțională: manipularea din presă, coruperea alegătorilor, instituțiile controlate politic, majorarea numărului secțiilor de votare peste hotare sau listele electorale umflate. Trebuie să ne focusăm pe problemele reale, dar nu pe schimbarea sistemului”, a punctat Tofilat.

UPDATE 12.09. Fosta deputată Ecaterina Mardarovici susține că este categoric împotriva schimbării sistemului electoral și asta pentru că toate beneficiile care sunt enumerate de autorii inițiativei ar fi un mit. „Se tot vorbește că deputații aleși pe circumscripții vor putea rezolva problemele comunității, că vor face drumuri, școli etc. Eu sunt sigură că toți cei 101 de deputați actuali vor să facă toate drumurile din R. Moldova, dar nu sunt bani. Așa se va întâmpla și în cazul deputaților aleși pe circumscripții. De asemenea, autorii inițiativei manipulează cu mandatul imperativ. Că actualul sistem este bolnav sunt de acord, dar el trebuie însănătoșit”, e de părere Mardarovici.

UPDATE 11.25. Analistul politic Igor Boțan admite că alegerile pe circumscripții nu e o idee rea, chiar dacă avem exemplu când Parlamentul ales în 1990 prin intermediul acestui sistem s-a destrămat în 1993. „Noi trebuie să aplicăm acest sistem eșalonat. Mai întâi - să fie aleși consilierii locali prin intermediul acestui sistem și în baza acestei experiențe să decidem dacă îl aplicăm și la nivel de Parlament. În același timp, trebuie să fie soluționată problema transnistreană și să nu recurgem la retragerea mandatului de deputat prin referendum, așa cum propun autorii proiectului”, a spus Boțan.

UPDATE 10.47. Directorul Transparency Internațional Moldova, Lilia Carasciuc, consideră că este inoportun de a schimba acum sistemul electoral. „Pentru mine este o onoare să fiu în sala Parlamentului, dar îmi pare că devin complice la ceva care este inacceptabil pentru stat democratic. Îmi cer scuze, dar trebuie să plec”, a spus Carasciuc, afirmând că recomandarea sa este să se renunțe la acest proiect.



Spicherul Andrian Candu i-a mulțumit Liliei Carasciuc pentru prezență și pentru discursul său.

UPDATE 10.25. Activistul civic, Valeriu Pașa, s-a interesat dacă în recomandările observatorilor internaționali și adresele formulate de Curtea Constituțională se regăsește un punct privind schimbarea sistemului actual. „Eu mă refer la notele oficiale, nu la părerile președintelui CC, Alexandru Tănase”, a menționat Pașa.

Reprezentanta CC la aceaste audieri publice a menționat că niciun punct din adresele formulate de Curte nu se referă la schimbarea sistemului electoral, dar la îmbunătățirea legislației electorale. Deputata democrată Raisa Apolschi a menționat, la rândul său, că observatorii internaționali nici nu au dreptul să facă asemenea recomandări.

UPDATE 10.08. Democratul Sergiu Sârbu a prezentat beneficiile adoptării sistemului uninominal. Potrivit lui, actualul sistem este deja depășit, iar oamenii au dreptul să-i cunoască la față pe aleșii lor. Sârbu a mai adăugat că stabilirea sistemului electoral este decizia suverană a fiecărui stat. „Cea mai optimă variantă pentru R. Moldova ar fi alegerea deputaților pe circumscripții. Oamenii vor putea să-i revoce prin referendum pe deputații care le înșală așteptările. Și reprezentanții din diaspora vor putea să-și desemneze aleșii care să-i reprezinte în Parlament. Vor fi create 101 circumscripții uninominale. Peste hotare și în regiunea transnistreană vor fi deschise circumscripții distincte”, a adăugat deputatul PD.

În același context, Sârbu a menționat că viitoarea campanie electorală va începe cu 30 de zile înainte de alegeri. „Va accede în Parlament candidatul care a acumulat cele mai multe voturi din primul tur”.

UPDATE 10.01. Responsabilii Direcției Informațional-Analitice din cadrul secretariatului Parlamentului au prezentat un studiu privind revizuirea sistemului electoral. Au fost trecute în revistă mai multe sondaje de opinie, în cadrul cărora respondenții au fost întrebați ce fel de sistem electoral preferă. De asemenea, s-a vorbit și despre doleanțele partidelor politice în ceea ce privește sistemul electoral agreat.





UPDATE 9.52. Reprezentantul secretariatului Curții Constituționale, prezent la audierile publice, a trecut în revistă cele șase adrese formulate de Înalta Curte după validarea alegerilor prezidențiale de la finele anului trecut. Aceste adrese, în opinia reprezentantului secretariatului CC, sunt recomandări pentru a îmbunătăți procesele electorale din R. Moldova. De asemenea, deputatul Raisa Apolschi, președintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, a dat citirii recomandărilor formulate de observatorii străini, care au sesizat mai multe deficiențe în cadrul alegerilor prezidențiale din toamna trecută.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md