VIDEO // SIS a deconspirat o nouă rețea de SPIONAJ rus în R. Moldova, care ar fi implicată în acțiuni de TRĂDARE de PATRIE: 500 000 de dolari trimise într-un singur an din Rusia pentru rețeaua coordonată de FSB
Organele de drept din R. Moldova au deconspirat și destructurat o rețea de agentură, care ar fi implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarata astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că doi cetățeni ai Rusiei au construit, timp de trei ani, o rețea de agentură în R. Moldova, care a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice din R. Moldova. Rusia ar fi învestit mai mult de jumătate de milion de dolari în rețeaua construită de cei doi ruși, care acționa sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
„SIS, în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au încheiat și expediat în instanța de judecată una dintre cauzele penale inițiate pe elementele constitutive ale infracțiunii trădare de patrie și spionaj în privința unui grup de persoane antrenate în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi. Începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), identificau și recrutau cetățeni ai R. Moldova, astfel construind o rețea de agentură pe teritoriul republicii noastre. Activitatea cetățenilor ruși și agenturii rusești a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice ale R. Moldova în interesul Federației Ruse”, a declarat Alexandru Musteață.
De asemenea, această rețea încerca să influențeze lucrurile în așa fel, încât R. Moldova să rămână dependentă de Rusia.
„Totodată, această rețea a organizat operațiuni informaționale pentru modelarea opiniei publice. În cei doi ani în care a fost documentată activitatea rețelei de agentură, aceștia au colectat date și informații cu caracter social-politic, în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și au organizat proiecte informaționale tenebre, inclusiv campanii în mediul virtual, prin intermediul mai multor platforme de social media, cu un accent major pe rețeaua Telegram. După 24 februarie 2022, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străin și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente”, a adăugat șeful SIS.
În cadrul procesului a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer al mijloacelor financiare din Federația Rusă către R. Moldova, cu scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității statului.
„În acest sens, unul dintre agenții recrutați de Iurie G. și Vadim I. avea sarcina de a identifica și asigura astfel de canale financiare, de a acorda suport logistic conex proiectelor comandate și finanțate de FSB, dar și de a recruta și alți cetățeni ai R. Moldova. Printre canalele ilegale de transfer de fonduri au fost documentate transferuri prin intermediul crypto valutei, dar și prin intermediul așa-numitului sistem Havala, cu implicarea în sistemul de lichefiere a unor case de schimb valutar. În total, în 2021, din Federația Rusă în R. Moldova, doar prin aceste canale tenebre, au fost transferate sume de circa 500 de mii de dolari. Banii erau utilizați în implementarea unor activități ilegale”, a punctat Musteață.
În același context, moldoveanul recrutat ar fi primit sume importante de bani pentru serviciile făcute în interesul Federației Ruse.
„Agentul respectiv a fost recrutat în baza unor remunerări începând cu anul 2021. La etapa actuală, cetățeanul R. Moldova se află în arest și este acuzat de comiterea acțiunilor de trădare de patrie și riscă închisoare de la 12 la 20 de ani. Complementar, pe parcursul urmăririi penale, în privința persoanei acuzate au fost identificate și elemente constitutive ale infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari”, a spus directorul SIS.
Urmărirea penală în acest caz continuă, iar sub învinuire, în prezent, sunt și alte trei persoane, inclusiv cetățenii Federației Ruse Iurie G. și Vadim I., dar și un cetățean al R. Moldova, care este anunțat în căutare.
Alexandru Musteață a îndemnat cetățenii abordați să facă parte din această rețea de agentură să vină la SIS.
„SIS menționează că este liberat de răspundere penală cetățeanul R. Moldova racolat de serviciile de spionaj străine pentru înfăptuirea unor activități dușmănoase împotriva R. Moldova, dacă el/ea nu au săvârșit niciun fel de acțiuni pentru realizarea însărcinărilor criminale primite și a declarat de bună voie autorităților despre legătura cu serviciile de spionaj străin. Prin urmare, îndemn toți cetățenii, care știu despre astfel de cazuri sau au fost abordați direct sau indirect de către un serviciu de spionaj străin, să se adreseze la SIS. Acesta caz este un exemplu de cooperare interinstituțională de succes. Angajații ambelor instituții lucrează în interesele R. Moldova și acționează ca o echipă”, a conchis oficialul.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți