VIDEO, UPDATE // PROTEST în fața CEC: Cetățenii cer mai MULTE secții de vot pentru DIASPORĂ la alegerile din 11 iulie. „Lebedinschi la gunoi, diaspora-i cu noi!”
Peste o sută de persoane s-au adunat la un protest în fața Comisiei Electorale Centrale și cer mai multe secții de vot pentru diasporă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent
UPDATE // Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a reușit să ia astăzi o decizie vizavi de majorarea numărului de secții de votare peste hotare, subiectul fiind amânat până marți după-amiază.
Propunerea de a întrerupe ședința a venit de la membrul CEC Vladimir Șarban, care a anticipat posibilitatea de a nu vota proiectul propus de colegul său Dumitru Pavel.
La ședința de astăzi a CEC au participat doar șase membri din nouă, fiind lipsă Andrei Volentir, Vasile Gafton și Veaceslav Agrigoroae, cei care au votat sâmbăta trecută, alături de Maxim Lebedinschi și Vadim Filipov, pentru constituirea a 139 de secții de vot peste hotare.
Cele mai multe întrebări la raportor și la secretarul de stat de la Ministerul de Externe, Eugen Revenco, le-a avut Maxim Lebedinschi.
„S-ar putea ca noi să nu ajungem la un consens. Propun să amânăm, să facem întrerupere până mâine la ora 8.00, la ora 8.30..., să încercăm să-i aducem la ședință pe toți colegii noștri pentru a putea lua o hotărâre”, a declarat Vladimir Șarban.
Într-un final, președintele CEC, Dorin Cimil, a propus ca ședința în cadrul căreia să fie dezbătută această chestiune să continue marți, la ora 15.00.
UPDATE // Deputatul Alexandru Slusari a anunțat că la ora 14.50 începe examinarea, la Curtea de Apel Chișinău, a cererii Partidului Platforma DA prin care a fost contestată decizia de sâmbătă a CEC privind deschiderea a 139 de secții de vot peste hotare la alegerile din 11 iulie curent, în condițiile în care Ministerul de Externe a propus deschiderea a 191 de secții de vot, iar Guvernul a avizat un proiect privind deschiderea a 162 de secții electorale în străinătate.
UPDATE // Cei cinci deputați care au mers să discute cu reprezentanții CEC au ieșit în fața mulțimii și anunță că membrii acestei instituții au promis că vor reveni la subiectul numărului de secții de vot peste hotare în ședința care începe la ora 14.00.
„Stăm aici și ascultăm cum bărbații neamului corectează porcăria pe care au făcut-o sâmbătă”, a spus Grosu.
„Noi nu cedăm!” și „Diaspora votează!”, a scandat mulțimea.
„Soluția juridică există”, a declarat deputatul Alexandru Slusari, amintind că membrul CEC Dumitru Pavel a inițiat un proiect privind majorarea numărului de secții de vot deschise peste hotare și renunțarea la cele două secții de vot de la Tighina „controlate de Federația Rusă, unde au de gând să aducă organizat alegătorii”.
„Noi de-aici nu plecăm!”, strigă mulțimea în fața CEC.
UPDATE // Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și-a făcut apariția în fața Comisiei Electorale Centrale, iar protestatarii au scandat minute în șir „Hoții!”, „Hoții!”, „Hoții!”.
Platon a fost scos din mulțime de către poliție.
Organizatorii protestelor au declarat că prezența lui Platon la eveniment ar fi „o provocare a lui Dodon” și au solicitat mulțimii să acționeze cu prudență.
UPDATE // În fața CEC au venit și reprezentanții AUR pentru a protesta față de decizia CEC de a limita numărul secțiilor de vot în diaspora.
UPDATE // O delegație a protestatarilor merge la discuții cu membrii CEC pentru a le transmite cerințele mulțimii.
Deputatul Iurie Reniță, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile parlamentare, le-a amintit protestatarilor că doi membri ai CEC, Maxim Lebedinschi și Vadim Filipov, figurează în schema Bahamas, prin care Rusia a finanțat campania electorală a lui Igor Dodon din anul 2016.
Aceștia au luat împrumuturi de la firma care primise banii via Bahamas și nu au declarat banii în declarațiile de avere.
Iurie Reniță a remarcat faptul că organele de drept i-ar proteja pe socialiști și pe Igor Dodon: „Jos kuliokarii de la CEC!”.
UPDATE // Alexandru Slusari a anunțat că membrul CEC, Dumitru Pavel, va depune în ședința de astăzi a CEC-ului, care va începe la ora 14.00, un nou proiect privind majorarea numărului de secții electorale peste hotare.
Slusari a ținut să puncteze că CEC-ul a decis să majoreze numărul de secții de vot pentru transnistreni, anume la Tighina, unde autoritățile constituționale nu au niciun control, pentru „a putea vota dodoniștii”.
UPDATE // Protestatarii îi solictă CEC-ului să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot deschise peste hotare.
„Revizuiți decizia. Dați-i diasporei dreptul să voteze”, a cerut liderul PAS, Igor Grosu.
Acesta l-a acuzat pe membrul CEC, Maxim Lebedinschi, că „ai mâncat tot timpul din kuliok, și la Președinție, și la CEC”: „Tot milionul din diasporă o să te aibă de trădător în vecii vecilor”.
CITIȚI și Vladimir Șarban crede că CEC este obligată să-și REVIZUIASCĂ decizia privind numărul de secții de vot peste hotare: „În devizul estimativ al cheltuielilor, noi am indicat 150 de secții electorale”
UPDATE // În fața mulțimii care protestează la CEC se află liderii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Grosu și Andrei Năstase.
Oamenii scandează „Lebedinschi la gunoi!”, „Trădătorul!”, „Diaspora-i cu noi!”, „Dodon la tomberon!”, „Jos mafia!”, „CEC, nu călca pe bec” etc.
Mai multe partide politice, printre care Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, protestează în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva deciziei aprobate sâmbăta trecută privind deschiderea a 139 de secții de vot pentru diasporă la alegerile parlamentare din 11 iulie curent.
Ministerul de Externe a propus anterior, în baza discuțiilor cu ambasadorii, deschiderea a 190 de secții electorale peste hotare, iar președintele CEC, Dorin Cimil, a prezentat la ședința de sâmbătă un proiect ce prevedea deschiderea a 162 de secții de vot pentru diasporă.
Totuși, cinci membri ai CEC au susținut propunerea lui Maxim Lebedinschi, fostul consilier al lui Igor Dodon, privind conservarea situației de la alegerile prezidențiale din toamna trecută, când au fost deschise 139 de secții de vot, pentru „a nu debusola alegătorii”.
Pentru scrutinul anticipat din 11 iulie s-au înscris anticipat mai mulți alegători aflați peste hotare, în special în state precum Germania sau Marea Britanie, unde la alegerile prezidențiale s-au format cozi imense și s-au epuizat rapid buletinele de vot, numeroși cetățeni nereușind să-și exprime opțiunile electorale.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”