VIDEO // Mesaje DURE transmise de către președintele Maia Sandu la prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate: „Se creează impresia că unii conducători de instituții acoperă schemele de corupție sau nu se interesează deloc”
PREMIERĂ // Ședința Consiliului Suprem de Securitate, în noua componență, prezidată de către președintele Maia Sandu
Contrar tradiției, noul președinte al R. Moldova, Maia Sandu, a ținut ca presa să asiste la începutul ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia a transmis mesaje răspicate conducătorilor instituțiilor de drept din R. Moldova.
Potrivit șefului statului, populația acestei republici trăiește „drame peste drame” din cauza corupției pe care procurorii, polițiștii și judecătorii din R. Moldova nu o observă.
Maia Sandu a remarcat că niciun dosar de rezonanță nu a fost dus la capăt, iar schemele de corupție nu sunt oprite nici astăzi. Președintele a oferit exemplul celor implicați în jaful bancar „care sunt lăsați să-și facă partide și pretind la funcții înalte în stat”.
„Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronachi știu deja și copiii de la grădiniță, numai instituțiile noastre de combatere a corupției nu vor să știe despre aceste scheme”, a acuzat Maia Sandu.
În schimb, oamenii legii s-ar mișca rapid în cazul primarilor.
„Unii dintre Dvs. o să-mi spuneți că sunt și cazuri care au fost duse la bun sfârșit. Da, știu, sunteți mult mai curajoși atunci când trebuie să sancționați primarii pentru că, după ce au fost aleși în funcții, nu și-au dat afară soțiile de la bibliotecă sau să trageți la răspundere fermierii pentru că au ieșit la protest, sau să chemați la interogatoriu consilierii raionali după ce l-au dat afară pe președintele corupt al raionului, care este rudă cu Igor Dodon, asemenea lucruri știu că reușiți să le faceți. Din păcate, nu reușiți să vă ocupați de corupția mare, pentru că puține dosare care au fost intentate în raport cu judecători corupți sunt mușamalizate cu viteză mare, nu mai zic deja de oameni cu funcții înalte – deputați, miniștri, politicieni etc. Acolo nu vedem niciodată nicio finalitate”, a punctat Maia Sandu.
Potrivit șefului statului, dacă oamenii legi ar fi dus la bun sfârșit măcar vreo două cazuri de corupție, astăzi am fi avut mai puține scheme de furt al banului public.
„Unii dintre Dvs. o să-mi spuneți că este prea mult de lucru, că sunt prea multe dosare pe mesele Dvs. și că nu reușiți. Vreau să vă spun că, dacă ați fi investigat măcar două, trei, patru, cinci cazuri de corupție mare și ar fi fost finalitate, iar cei care au fost implicați ar fi fost sancționați dur, conform legii, noi astăzi nu am mai fi avut atât de multe cazuri de corupție. Dar tocmai pentru că, în țara asta, nimeni, niciodată n-a fost pedepsit pentru corupția mare, tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de corupție. Până acum noi am văzut mai multă fărădelege decât aplicarea legii”, a spus Maia Sandu la ședința CSS.
Președintele a insistat ca „instituțiile publice să funcționeze conform legii”, pentru a „pune capăt dezmățului”, specificând faprul că acest lucru nu înseamnă „presiune pe justiție”.
„Dacă nu o să opriți corupția, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească așa cum știu ei”, a mai declarat Maia Sandu.
Șeful statului a adăugat că va apela la ajutorul instituțiilor de drept europene și ale altor state în investigarea unor hoții de proporții și lucrurile o să se schimbe în sistemul justiției, astfel încât acesta să funcționeze în interesul cetățenilor R. Moldova, amintind că în timp ce pensia medie în R. Moldova este de 2 000 de lei, pensionarii instituțiilor de drept au pensii de 20 000 de lei.
„Se tot pomenește de independența justiției, de independența instituțiilor care trebuie să combată corupția. Vreau să clarificăm aici lucrurile. Independența pe care o cere legea și pe care o cer instituțiile internaționale nu este pentru ca să se comită abuzuri sau pentru ca să nu se facă nimic în aceste instituții. Aceasta nu este presiune pe justiție. Aceasta este presiune pe lipsa justiției. Această presiune trebuie să vă pună pe toți pe gânduri și să vă pună să lucrați. În echipă, ca un stat, în primul rând să începeți a curăța sistemul justiției. În sistem sunt mulți oameni de treabă, nu neapărat în funcții înalte, dar sunt oameni care își doresc să trăiască într-o țară normală și ei, și familiile lor. Ei sunt cei care înțeleg că trebuie pus capăt acestui dezmăț și eu o să mă sprijin pe acești oameni corecți din sistem, eu o să-i susțin și le spun că ușile Președinției le sunt oricând deschise pentru ei”, a conchis Maia Sandu.
Vedeți mai jos discursul integral al președintele Maia Sandu din debutul ședinței CSS:
Astăzi, în lipsa unei majorități responsabile în Parlament, în condițiile unui guvern în exercițiu, în situația în care multe dintre instituțiile statului sunt în continuare controlate de grupări corupte, acest Consiliu va fi platforma unde se vor discuta riscurile interne și externe la adresa securității statului. Pe această platformă vom discuta și vom lua decizii despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă instituțiile statului, așa încât aceste riscuri să fie diminuate și, mai ales, pentru a opri schemele de corupție care subminează funcționalitatea statului.
Aici, la CSS, fiecare instituție va vorbi despre acțiunile sau inacțiunile sale și va trebui să răspundă pentru aceste lucruri.
Nu este o noutate că corupția și mai ales corupția mare este cel mai mare pericol la adresa statului și a bunăstării cetățenilor. În ultimii 30 de ani, cetățenii R. Moldova au fost furați în mod sistematic de un grup de hoți, chiar criminali le-aș spune, conectați cu politicul și cu justiția. Poftele nelimitate ale acestor hoți protejați au sărăcit și au alungat de țară un milion de oameni.
Avem faima de cea mai coruptă țară din regiune. Nicăieri în lume nu s-a furat doar printr-o singură schemă 12% din PIB. Nicăieri. Puteți verifica statistica internațională. Nicăieri în altă parte nu s-au spălat bani în sumă de câteva ori mai mare decât PIB-ul țării.
Între timp, noi ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții menite să facă justiție, să combată corupția, au fost elaborate o sumedenie de strategii și elaborate legi. Pe hârtie avem cea mai complicată, cea mai sofisticată infrastructură instuțională de combatere a corupției și de asigurare a justiției. Cetățenii plătesc salarii mari, da, mari în comparație cu salariul mediu pe economie, angajaților acestor instituții, în timp ce corupția crește și înflorește.
Noi nu reușim să ducem nici contul schemelor de corupție despre care auzim, presa abundă de aceste istorii despre corupție, iar oamenii sunt copleșiți de atâtea scheme și faude. În toată această situație nu se vede niciun efort, oricât de plăpând, oricât de mic, al instituțiilor noastre, care să demonstreze că vor să se apuce de lucru. Niciunul. Eu nu exagerez.
Între timp, conducătorii instituțiilor de drept ne recomandă să ne căutăm de treaba noastră, să rezolvăm problemele economice și sociale ale cetățenilor și să nu știrbim din independența lor și a justiției care trebuie să combată corupția.
Vreau să vă comunic faptul că a-i ajuta pe oameni când bugetul țării este furat, permanent se scot miliarde din banii publici prin scheme din sistemul bancar, prin scheme la achiziții publice, atunci când nu se face nimic pentru a opri contrabanda și evaziunea fiscală, atunci nu rămân bani pentru ca să crești pensiile, să fie și ele un pic mai bune, pentru că, dacă discutăm astăzi despre pensia medie pentru muritorii de rând, ea este de 2 000 de lei. Pensia medie din sistemul celor care trebuie să combată corupția și să asigure justiția este de 20 000 de lei. Și eu cred că asta este o mare inechitate în primul rând și în al doilea rând este o mare responsabilitate a celor care sunt în sistem ca să-și facă treaba și să ajungem într-o zi să aibă toți oamenii care au muncit în țara asta dreptul la pensii de 20 000 de lei.
În aceste condiții nu poți să ajuți nici familiile cu mulți copii, nici pe oamenii cu probleme de sănătate ș.a.m.d., pentru că e nevoie ca banul public să fie păstrat, ca să poți să-l aloci pentru cei care au nevoie de el.
Atunci când se fură un miliard de dolari din sistemul bancar, atunci când prin țara ta se spală zeci de miliarde de dolari, atunci când funcționarii care iau mită, care cer mită, care hărțuiesc mediul de afaceri, rămân nepedepsiți, atunci este foarte greu să convingi investitorii domestici sau pe cei străini să vină și să investească în țara aceasta, să deschidă întreprinderi și să deschidă locuri de muncă. Pur și simplu nu poți să rezolvi problemele economice ale țării.
Atunci când cei care trebuie să investigheze spălările de bani ne povestesc că banii spălați nu sunt ai noștri și, respectiv, nu ar trebui să ne intereseze, atunci nu ai cum să construiești un sistem bancar credibil. Pentru că, din cauza acestor operațiuni de spălare de bani, R. Moldova a ajuns în lista zonelor off-shore și băncile străine serioase nu vor să aibă legături comerciale cu băncile noastre. Suferă, iarăși, consumatorii, clienții băncilor din R. Moldova. Atunci când, în sfârșit, unele bănci din R. Moldova încearcă să impună reguli pentru a opri spălările de bani, iar justiția, judecătorii iau decizii în favoarea spălătoriilor de bani, atunci e clar că nu poți să contruiești un sistem bancar sănătos. (...)
După șase ani de la furtul bancar nimeni nu este pedepsit, niciun ban nu este recuperat. E greu să le explici oamenilor cum cei care au furat, după șase ani sunt lăsați în continuare să cheltuiască banii pe care i-au furat, mai mult decât atât – să-și construiască partide politice și să pretindă la funcții înalte în stat.
Un alt exemplu – atunci când te pomenești iar cu angajații de la „Calea Ferată” în stradă făcând grevă, proteste, pentru că nu și-au luat salariul de mai multe luni. Te întrebi, dar poate măcar un dosar din cele multe care au fost deschise în ultimii 20 de ani, poate a fost dus până la capăt... Și afli că nu, niciun dosar privind managementul corupt de la „Calea Ferată” n-a fost dus până la capăt niciodată. De aceea acolo a continuat corupția, de aceea oamenii iarăși au ieșit în stradă, pentru că nu au salarii și lucrul acesta este valabil pentru foarte multe întreprinderi de stat lista poate să continue și putem înșira până dimineață toate cazurile de corupție pe care Dvs. le știți mai bine și decât mine.
Eu sunt mirată că Dvs. nu faceți legătura între acțiunea sau inacțiunea instituțiilor pe care le conduceți și dramele pe care le trăiesc cetățenii. Sunt adevărate drame, pentru că atunci când oamenilor li se iau afacerile, atunci când oamenii ajung să facă închisoare fără nicio vină, asta este o dramă, atunci când oamenii nu au acces la servicii medicale, pentru că din sistemul medical se fură la achiziții publice sute de milioane de lei de ani de zile și aceste sute de milioane de lei furate nu ajung pentru a cumpăra echipamente moderne, care ar putea să salveze vieți... Și despre asta se discută la nesfârșit.
Nu am văzut niciun caz dus până la final și pedepsit măcar cineva. Sunt drame și drame, sunt dramele copiilor care stau departe de părinți, pentru că, din cauza hoției, părinții lor nu pot să-și câștige bucata de pâine aici, acasă.
Îmi pare foarte rău că unii dintre Dvs. nu văd aceste legături directe și esențiale între combaterea corupției și dezvoltarea țării.
Situația în care ne aflăm este o mare rușine pentru toate instituțiile și pentru toți conducătorii acestor instituții.
Unii dintre Dvs. o să-mi spuneți că este prea mult de lucru, că sunt prea multe dosare pe mesele Dvs. și că nu reușiți. Vreau să vă spun că, dacă ați fi investigat măcar două, trei, patru, cinci cazuri de corupție mare și ar fi fost finalitate, iar cei care au fost implicați ar fi fost sancționați dur, conform legii, noi astăzi nu am mai fi avut atât de multe cazuri de corupție.
Dar tocmai pentru că, în țara asta, nimeni, niciodată n-a fost pedepsit pentru corupția mare, tocmai de aceea avem atât de multe cazuri de corupție.
Până acum noi am văzut mai multă fărădelege decât aplicarea legii.
Unii dintre Dvs. o să-mi spuneți că sunt și cazuri care au fost duse la bun sfârșit. Da, știu, sunteți mult mai curajoși atunci când trebuie să sancționați primarii pentru că, după ce au fost aleși în funcții, nu și-au dat afară soțiile de la bibliotecă sau să trageți la răspundere fermierii pentru că au ieșit la protest, sau să chemați la interogatoriu consilierii raionali după ce l-au dat afară pe președintele corupt al raionului, care este rudă cu Igor Dodon, asemenea lucruri știu că reușiți să le faceți.
Din păcate, nu reușiți să vă ocupați de corupția mare, pentru că puține dosare care au fost intentate în raport cu judecători corupți sunt mușamalizate cu viteză mare, nu mai zic deja de oameni cu funcții înalte – deputați, miniștri, politicieni etc. Acolo nu vedem niciodată nicio finalitate.
Despre schemele de corupție ale lui Nichiforciuc și Andronachi știu deja și copiii de la grădiniță, numai instituțiile noastre de combatere a corupției nu vor să știe despre aceste scheme.
Doar în perioada când am fost la Guvern, timp de câteva luni, eu cu colegii mei am trimis foarte multe informații despre cazuri clare de corupție și am încercat să aflu acum care este totuși rezultatul, că a trecut ceva timp. În cazul majorității acestor informații pe care le-am transmis noi atunci nu avem nicio finalitate. Centrul Național Anticorupție nici nu știe ce se întâmplă cu cazurile de achiziție frauduloasă. Dle director, eu stau și mă întreb: cu ce cazuri complicate vă confruntați Dvs. și care sunt mai importante, dacă despre asta nici nu știți la ce etapă sunt?
Se creează impresia că unii conducători de instituții acoperă aceste scheme sau nu se interesează deloc.
Un alt exemplu - se discută de atâta timp despre mafia drogurilor, despre implicarea unor polițiști și a unor procurori. Nimic, nicio finalitate... Și se discută de ani buni. Este un domeniu în care sunt implicați bani mari și angajați ai instituțiilor statului care trebuie să combată corupția. Zero rezultate!
La discuțiile pe care le-am avut cu unii dintre Dvs., ați arătat cu degetul unii la alții. Procurorii spun că judecătorii dau decizii ilegale, judecătorii spun că procurorii nu anchetează judecătorii corupți. Eu vreau să vă spun că Dvs. aveți toate instrumentele ca sistemul să înceapă să funcționeze. Dacă toate instituțiile care sunt în această sală, plus Consiliul Superior al Magistraturii, ar colabora și și-ar dori ca sistemul să înceapă să funcționeze...
Dacă nu o să opriți Dvs. corupția, oamenii o să iasă în stradă și o să vă pedepsească așa cum știu ei.
Acest dezmăț, când în fiecare zi auzim că încă un judecător corupt a fost promovat în funcție, când vedem că au mai fost sustrase niște prorpietăți ale statului, când vedem deputați, judecători, procurori, tot felul de angajați ai agențiilor publice care se îmbogățesc peste noapte, fără ca să-și poată dovedi proveniența legală a acestor averi, acest sistem pur și simplu nu mai poate fi tolerat de către oameni.
Poate Dvs. nu ați comunicat demult cu oamenii, eu vă spun că răbdarea lor este la limită. Ori începeți să facei lucrul așa cum scrie legea, să lucrați în echipă, ori să lăsați locul pentru ceilalți, care pot să facă mai bine.
Unii dintre Dvs. s-au arătat nedumeriți sau chiar s-au ofensat de interesul pe care l-am arătat eu pentru activitatea instituțiilor pe care le conduceți. Pentru cine nu a urmărit campania mea electorală, vreau să vă anunț că am câștigat votul a aproape un milion de oameni pentru ca să curățăm țara de corupție. Asta le-am promis eu oamenilor și, mort-copt, asta vom face.
Eu pentru asta am primit încrederea oamenilor, Dvs. pentru asta sunteți salarizați. Astăzi, Președinția este cea mai credibilă înstituție în stat și eu am tot dreptul, în numele oamenilor care m-au votat, să vă întreb de ce lucrurile nu se mișcă și să vă cer ca lucrurile să înceapă să funcționeze în interesul cetățeanului. Conform legii. Eu nu vă cer altceva, eu vă cer ca instituțiile statului să funcționeze conform legii și să-și îndeplinească sarcinile, așa încât în țara asta oamenii să poată trăi normal. Nu cer lucruri care nu pot fi făcute.
Se tot pomenește de independența justiției, de independența instituțiilor care trebuie să combată corupția. Vreau să clarificăm aici lucrurile. Independența pe care o cere legea și pe care o cer instituțiile internaționale nu este pentru ca să se comită abuzuri sau pentru ca să nu se facă nimic în aceste instituții. Aceasta nu este presiune pe justiție. Aceasta este presiune pe lipsa justiției. Această presiune trebuie să vă pună pe toți pe gânduri și să vă pună să lucrați. În echipă, ca un stat.
Vreau să repet – dezastrul din sistem nu poate să mai continue. Cu voia sau fără voia unora dintre dvs. noi o să facem ordine în țară. În sistem sunt mulți oameni de treabă. Nu neapărat în funcții înalte, dar sunt oameni care își doresc să trăiască într-o țară normală și ei, și familiile lor. Și care înțeleg că trebuie pus capăt acestui dezmăț. O să mă sprijin pe oamenii corecți din sistem. Pe acești oameni eu îi voi susține. Pentru ei ușile Președinției sunt deschise oricând. O să folosesc toată credibilitatea mea ca să atrag instituțiile de drept europene în investigarea fraudelor majore.
Schimbările în justiție se vor baza în primul rând pe oameni. Știu că va fi greu la început, știu că sunt oameni care se tem, oameni care încă nu au încredere în mine sau în posibilitatea schimbării, mulți au fost sancționați în trecut pentru că au avut curajul și inițiativa să meargă împotriva sistemului; dar vă spun una - cu fiecare mică victorie, pasul următor va deveni mai ușor.
Cu fiecare judecător corupt alungat din sistem, justiția va primi o gură de aer proaspăt. Cu fiecare caz finalizat cu condamnare, vor fi prevenite noi abuzuri. Cu fiecare schemă de furt și contrabandă oprită, turațiile corupției vor scădea.
Nu va fi ușor și nu va fi imediat, viteza depinde de fiecare dintre noi. Cu cât mai repede vom trece peste orgolii, neînțelegeri și manipulări, cu atât mai eficient vom lucra împreună. Viteza poate fi mai mică sau mai mare, dar destinația e aceeași. Cetățenii neapărat vor câștiga această luptă.
Furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Chișinău, dosarul companiilor de asigurări, delapidarea patrimoniului moldovenesc din Ucraina, finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale, dosarul „Laundromat”, contrabanda cu produse de tutungerie, traficul de droguri și anabolizante, capacitatea de răspuns la pandemia de COVID-19, defrișările ilegale, acestea sunt cele câteva subiecte pe care le anunț astăzi pentru ședințele următoare ale CSS.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”