15:41:53 22.11.2024
Stiri

VIDEO // ZERO voturi pentru Guvernul Gavrilița: Socialiștii anunță crearea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier, formată din PSRM, Partidul Șor și transfugii democrați

Actualitate 11.02.2021 15:55 Vizualizări2554 Autor: Ziarul National
VIDEO // ZERO voturi pentru Guvernul Gavrilița: Socialiștii anunță crearea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier, formată din PSRM, Partidul Șor și transfugii democrați


După patru ore de dezbateri în Parlament, timp în care Natalia Gavrilița, candidatul desemnat de șeful statului la funcția de premier, și-a prezentat programul de activitate și echipa viitorului cabinet de miniștri, niciun deputat nu a susținut Guvernul Gavrilița. În același timp, socialiștii au anunțat crearea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier


UPDATE //
Guvernul Gavrilița a acumulat zero voturi pentru învestirea în funcție.

„Dna Gavriliță, v-am îndeplinit dorința”, a declarat spicherul socialist Zinaida Greceanîi, la finalul ședinței Parlamentului.





UPDATE // Deputații au revenit la ședință după mai bine de o oră de pauză, iar socialistul Corneliu Furculiță citește o declarație privind crearea unei majorități parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de premier, propusă de Igor Dodon.

Majoritatea parlamentară este creată din socialiști, deputații din Partidul Șor și foștii transfugi democrați de la Platforma „Pentru Moldova”, în total 54 de legislatori.





UPDATE // Andrian Candu a solicitat o pauză de 30 de minute înainte de acordarea votului privind învestirea sau nu a Guvernului Gavrilița. Deputații vor reveni în sala de ședințe puțin după ora 15.00.





UPDATE // Deputatul PAS, Dan Perciun, crede că deputații socialiști și acoliții lor din Parlament încearcă să amâne alegerile parlamentare prin ultimele mișcări întreprinse, dar „oricum o să ajungem la anticipate”, fiindcă societatea s-a „vindecat de cei 30 de mii de sirieni” și cere partide curate, cu oameni onești.

„Schimbarea este inevitabilă”, a spus Perciun, adăugând că în viitorul Parlament nu se vor regăsi „70% din actualii deputați, iar o bună parte din ei va ajunge la pușcărie”.

Socialistul Vlad Batrîncea acuză faptul că programul propus de către Guvernul Gavrilița „nu poate fi implementat”.





UPDATE // Socialistul Vasile Bolea anunță de la tribuna Parlamentului că „eu nu voi vota pentru acest guvern”.





UPDATE // Deputatul Lilian Carp a ironizat pe seama semnăturilor deputaților în favoarea propunerii socialiștilor pentru șefia Guvernului: „Trebuia să-l lăsați pe Chicu și să nu vă mai chinuiți să puneți 55 de semnături împreună”.

Carp a mai dezvăluit că „40% din teza de doctorat a fostului președinte (Igor Dodon) este copiată” și în scurt timp va face publice dovezile cu privire la plagiat.

„Un milion de oameni au votat pentru un alt președinte. Dacă nu credeți, haideți la vot să vă arătăm”, a spus Carp.





UPDATE // Liderul grupului parlamentar „Pro Moldova”, Andrian Candu, afirmă că, după alegerile parlamentare anticipate, PAS „va lua 35 - 40 de mandate” și va sta „fie în opoziție, fie va face alianță cu Usatîi”.

„Eu nu vreau ca Usatîi să fie în Parlament”, a afirmat Candu.

Deputatul a lăudat programul de activitate a Guvernului Gavrilița, dar spune că e „copy paste” din propunerile făcute anterior, „ale noastre, ale tuturor”.




UPDATE // Liderul interimar al PAS, deputatul Igor Grosu, a punctat că, în timp ce socialiștii „s-au dat în spectacol și au făcut un teatru al absurdului astăzi în Parlament”, renășeau în culise „coaliția toxică din care au reieșit Dodon, Plahotniuc, Șor și, mai nou, Platon”.

„Asta e tot ce poate face mai bine Dodon care nu a construit niciodată, dar a mâncat din kulioace. Ce face el nu e pentru partid, ci pentru a-și salva pielea. (...) Vindecarea țării va avea loc numai prin alegeri anticipate”, a declarat Igor Grosu.






UPDATE // Democratul Pavel Filip a ieșit la tribuna centrală a Parlamentului pentru „a-și cere scuze de la cetățeni” pentru că „absurdul a ajuns la limită astăzi în Parlament”.

Alte state discută despre probleme de mediu, energie verde etc., spune Filip, însă în Parlamentul R. Moldova - despre limbă, identitate și alegeri anticipate.





UPDATE // Deputatul Octavian Țîcu a punctat că, astăzi, „Maia Sandu și PAS au rămas singuri în fața tuturor”, pentru că au jucat de unii singuri și au ajuns „la discreția lui Dodon care vă dă lecții de moralitate și vă aduce prim-ministru”.

Deputatul Alexandru Slusari a lăudat unele prevederi din programul de activitate a Guvernului propus de Natalia Gavrilița, dar spune că fracțiunea din care face parte nu va vota acest cabinet de miniștri. Platforma DA își dorește alegeri parlamentare anticipate, dar care să fie organizate de alt guvern, decât cel cu „poliția lui Voicu”.

Slusari i-a cerut Maiei Sandu să propună cât mai urgent „un guvern minoritar cu un mandat scurt”, pentru care va vota și Platforma DA, pentru a nu aprofunda criza politică din R. Moldova.

R. Moldova riscă să ajungă din nou sub controlul unor „grupări criminal-mafiotice” ori acum, ori după alegerile anticipate, spune Slusari: „Dacă cineva crede că Usatîi e mai bun ca Dodon, Șor, Plahotniuc sau Platon și deja se poate de discutat cu el liste electorale și cânta karaoke, vă privește”.





UPDATE // În timp ce candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița, răspundea la întrebările deputaților, înainte ca Parlamentul să decidă dacă îi acordă sau nu un vot de încredere, liderul socialiștilor Igor Dodon a organizat un briefing de presă la Parlament anunțând un alt candidat pentru preluarea conducerii Executivului.

„Lansăm inițiativa de a crea o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați pentru această candidatură de tranziție. Nu vorbim de niciun fel de alianță, este o majoritate tehnică pentru a salva țara. La această majoritate pot să adere toți deputații responsabili, inclusiv PAS. Numele candidatului la funcția de premier este Mariana Durleșteanu, fost Ambasador al R. Moldova la Londra și fost ministru al Finanțelor. Propunerea este constituțională. Orice fel de refuz din partea președintelui Maia Sandu va fi o gravă încălcare a Constituției”, a declarat Igor Dodon.

Citiți mai multe detalii
AICI.





UPDATE //
Candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița, a ținut să spună și câteva fraze în limba rusă în timpul discursului său din Parlament, adresându-se cetățenilor R. Moldova, moment în care a fost huiduită de către deputații socialiști.

Ulterior, deputatul Octavian Țîcu i-a amintit Nataliei Gavrilița că, potrivit deciziei Curții Constituționale (CC) a R. Moldova din 21 ianuarie 2021, limba oficială și limba de comunicare interetnică în R. Moldova este limba română.

„Doamnă Gavrilița, observ o tendință inclusiv la doamna președinte și țin să vă spun și Dvs.: conform deciziei Curții Constituționale a R. Moldova din 21 ianuarie 2021, limba oficială și limba de comunicare interetnică în R. Moldova este limba română. Vă rog foarte mult să respectați această decizie a CC, pentru că este inadmisibil ca, din contul independenței și suveranității R. Moldova, să vă faceți capital politic PAS-ului, Dvs. și guvernării. Dacă aveți calități lingvistice, atunci conformați-vă drepturilor europene așa cum pretindeți și vorbiți limba ucraineană, găgăuză, poloneză, limba rusă, conform unei stratificări ce să reflecte componența etncă a R. Moldova”, i-a recomandat istoricul Țîcu Nataliei Gavrilița.

„Eu vreau să ajung la inimile oamenilor, oricare limbă ar vorbi”, a fost scuza candidatei desemnate la funcția de premier, care s-a dovedit a fi pe placul socialistei Zinaida Greceanîi.

„E foarte bine să ajungi la inimile oamenilor. Înseamnă că există o limbă de comunicare interetnică în țara noastră pe care o înțelege majoritatea cetățenilor”, a declarat Zinaida Greceanîi.





UPDATE //
Deputații socialiști o întreabă pe Natalia Gavrilița și pe membrii echipei sale despre majoarea vârstei de pensionare, despre legea care pune pe umerii cetățenilor miliardul furat, despre Stadionul republican, dosarul penal al consilierului prezidențial Veaceslav Negruță sau diploma de master a candidatei la funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco.





UPDATE // Deputatul Alexandru Slusari a anunțat că Platforma DA din care face parte participă „la acest absurdistan din respect pentru instituția Guvernului și Parlamentului, dar și din respect pentru cetățeni”. Totuși, deputații acestei fracțiuni nu vor adresa întrebări vizavi de programul de activitate a Guvernului prezentat de Natalia Gavrilița.





UPDATE // Natalia Gavrilița și-a prezentat echipa ca fiind una formată din „profesioniști integri”, care pot livra schimbările necesare Republicii Moldova în câțiva ani.

Candidatul la funcția de premier a declarat că Guvernul pe care îl conduce este gata să-și dea demisia după ce va pune lucrurile în ordine în ceea ce privește gestionarea crizelor pandemice și economice, pentru a crea condițiile necesare în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Printre prioritățile imediate ale Guvernului Gavrilița se numără gestionarea eficientă a situației pandemice și asigurarea vaccinării cetățenilor împotriva COVID-19, acordarea ajutorului pentru întreprinderile mici și mijlocii, astfel încât să fie menținute locurile de muncă, implementarea mai multor măsuri anticorupție etc.

Gavrilița a anticipat că Guvernul său nu va fi votat, pentru că „hoții au ce pierde”, odată ce ar fi implicați în continuare în diverse scheme de corupție cu implicarea întreprinderilor de stat cum ar fi „Calea Ferată a Moldovei” sau „Metalferos”.





UPDATE // Discursul candidatei la funcția de premier a fost întrerupt de președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Oricum sunteți în acest Parlament și nu turnați cu găleata. Poate sunt deputați care o să vă voteze. Vă rog să onorați acest Parlament, să-l respectați”, i-a cerut Greceanîi Nataliei Gavrilița.

„Eu am un respect enorm pentru cetățenii R. Moldova și mă adresez lor de la această tribună”, a răspuns Natalia Gavriliță, fiind aplaudată de către mai mulți deputați.





UPDATE // Duș rece de la Natalia Gavrilița, candidat la funcția de premier, pentru deputați. Gavrilița și-a început discursul prin a spune că, de fiecare dată când R. Moldova ajungea să vadă luminița de la capătul tunelului, se găsea „un grup de cetățeni care trădau” interesele acestui stat.

„Trădarea, de cele mai multe ori, s-a consumat chiar între acești pereți”, iar cetățenii au văzut „josnicia umană de cea mai joasă speță”, când „un grup mic de profitori” își urmăreau interesele proprii, în defavoarea cetățenilor.

Natalia Gavriliță i-a invitat pe deputați „să plece din Parlament”, după ce aproape un milion de oameni și-au arătat susținerea pentru Maia Sandu, punctând că în acest Parlament „s-a stins lumina pentru a împiedica învestirea Guvernului Sandu”, deputații sunt „răpiți și purtați în portbagajul mașinii” și tot în acest Parlament sunt „deputați care au schimbat de trei ori partidul pentru a rămâne la trecuca puterii”.




UPDATE // Candidatul desemnat la funcția de premier, Natalia Gavrilița, susține un discurs acid în Parlament la adresa deputaților, înainte ca să-și prezinte programul și echipa Cabinetului său.

Înainte să-și înceapă discursul, deputații Partidului Șor au părăsit sala de ședințe.

Potrivit Violetei Ivanov, deputații acestui partid „nu vor participa la acest circ de prost gust”, în condițiile în care un șef de stat propune un candidat la funcția de premier din echipa sa și le solicită legislatorilor să nu-l voteze.

„Suntem unicii care demonstrăm prin fapte concrete lucruri pe care le așteaptă oamenii”, a spus Ivanov.

Șeful fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a ținut să-i dea replică reprezentantei Partidului Șor, afirmând că „înțelege că negocierile nocturne nu au dat rezultate”.

Grosu a remarcat faptul că toate fracțiunile parlamentare au pledat, la discuțiile cu președintele Maia Sandu, pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Dacă suntem maturi și consecvenți, consumăm cele două tentative și mergem la Măria Sa alegătorul. Ori procedăm cavalerește, ori demonstrăm cât este de mizerabil acest Parlament”, a afirmat Igor Grosu.

Democratul Pavel Filip și-a îndemnat colegii din Parlament „să nu ne batem joc de cetățeni”, odată ce toate fracțiunile au declarat anterior că nu vor vota pentru Guvernul Gavrilița.

„Să trecem rapid peste această întrebare, să iasă Natalia Gavrilița să ceară sau nu vor de încredere, noi să votăm sau nu și timp de cinci minute să trecem la agenda parlamentară”, a îndemnat Filip.






Parlamentul se întrunește astăzi în ședință plenară pentru a examina proiectul de hotărâre pentru aprobarea programului de activitate a Guvernului Gavrilița și acordarea votului de încredere pentru cabinetul acesteia.

Natalia Gavrilița a fost desemnată candidat la funcția de premier de către președintele Maia Sandu pe 27 ianuarie curent, deși deputații Partidului Acțiue și Solidaritate au declarat că nu vor vota acest guvern, deși e vorba de colegii lor, pentru a putea declanșa alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova.

Pprintre miniștrii pe care îi propune Natalia Gavrilița se numără deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco și Mihai Popșoi - miniștri ai Justiției și, respectiv, Afacerilor Externe și Integrării Europene, consilierii prezidențiali Ala Nemerenco și Ana Revenco - miniștri ai Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și, respectiv, Afacerilor Interne, dar și secretarul general al Aparatului prezidențial, Andrei Spînu - ministru al Economiei și Infrastructurii.

De asemenea, Rozalina Albu este propusă la funcția de ministră a Finanțelor, Ion Luca - la cea de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Anatolie Nosatîi - ministru al Apărării și Anatolie Topală - ministrul al Educației, Culturii și Cercetării.

Totodată, fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru, ar urma să ocupe funcția de vicepremier pentru Reintegrare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md