09:24:50 25.09.2024
Stiri

LIVE VIDEO, LIVE TEXT // ALEGERI în R. Moldova: Rata de participare la vot la alegerie parlamentare din 24 februarie, puțin peste 49%. Cea mai MICĂ de la Independență încoace

Politică 24.02.2019 21:34 Vizualizări3563 Autor: Ziarul National
LIVE VIDEO, LIVE TEXT // ALEGERI în R. Moldova: Rata de participare la vot la alegerie parlamentare din 24 februarie, puțin peste 49%. Cea mai MICĂ de la Independență încoace


UPDATE 22.20 // „Astăzi am avut oportunitatea să vedem democrația în acțiune”. Așa a caracterizat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie curent.

Russu a declarat într-o conferință de presă, susținută la ora 22.00, că alegerile parlamentare s-au desfășurat „fără incidente majore” și în condiții de „transparență totală”.

La ora 21.00, când au fost închise majoritatea secțiilor de vot, mai erau deschise 24 de secții de vot din SUA, Canada și alte state, iar patru secții - din Nisporeni, Bălți, Cimișlia și Tel-Aviv, Israel, au solicitat prelungirea programului, ca să reușească să voteze toate persoanele venite în fața secției.

Pe parcursul zilei de astăzi, la CEC au fost depuse 18 sesizări, nouă dintre care de către PD, șase - PSRM, două - Blocul „ACUM” și una - Partidul Șor. Cele mai multe dintre ele au vizat transportarea organizată la alegeri a transnistrenilor, dar și agitația în incinta și la intrarea în secțiile de vot.

Șefa CEC a prezentat și primele rezultate preliminare ale alegerilor - peste 1,450 de milioane de alegători, o rată de participare la vot de circa 50%, 74 de mii de voturi în străinătate și circa 37 de mii de transnistreni la urne.

UPDATE 21.32 // Ultimele cifre prezentate de CEC - 1 448 810 alegători și o rată de participare de 49,14%.

CITIȚI și COMPARAȚIE // Câți cetățeni ai R. Moldova au ieșit la vot la fiecare scrutin electoral: Rata de participare la vot din 1994 încoace




UPDATE 21.00 // Alegerile parlamentare din 24 februarie curent înregistrează cea mai mică rată de participare la vot din istoria R. Moldova. La ora 21.00, la închiderea secțiilor de vot, rata de participare era de doar 49,08%. La urne s-au prezentat peste 1,445 de milioane de oameni.

Numărul de alegători se va modifica puțin, întrucât la această oră mai votează cetățenii din câteva state.



UPDATE 20.00 // Numărul alegătorilor care au ieșit la vot până la ora 20.00 este de aproape 1,419 milioane, rata de vot constituind 48,28%.

UPDATE 19.21 // Către ora 18.00, la urne s-au prezentat peste 1,3 milioane de alegători sau circa 46%.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), această rată este mai mică decât la alegerile parlamentare din 2014 sau alegerile prezidențiale din 2016.

Astfel, către aceeași oră, deja 51% dintre alegători își exercitaseră votul în noiembrie 2014, 47% - în turul întâi al alegerilor prezidențiale și 51% în turul doi din noiembrie 2016.

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat într-o conferință de presă că, până la ora 18.00, în cele două circumscripții uninominale destinate transnistrenilor au votat irca 35 de mii de cetățeni din stânga Nistrului. Aceasta a precizat că în legislație nu există interdicții privind transportarea alegătorilor la secțiile de vot, dar a fost sesizat Inspectoratul General al Poliției ca să cerceteze aceste cazuri sub aspectul coruperii votanților.

În cele 123 de secții de vot deschise peste hotare s-au prezentat la urne peste 62 de mii de cetățeni din diasporă. Cele mai solicitate secții de vot sunt cea din Londra de est și de la Dublin, Irlanda.

UPDATE 18.47 // Rata de participare la vor nu a depășit încă pragul de 50%. Până la această oră au votat peste 1,358 de milioane de oameni sau 46,4% din numărul total al alegătorilor.



UPDATE 16.19 // La această oră, rata de participare la vot a depășit 40%, la urne prezentându-se peste 1,160 de milioane de alegători.



UPDATE 16.00 // Media ratei de participare la vot pe republică era, puțin peste ora 15.00, de 37,5%, dar, în timp ce în unele raioane au ieșit la vot deja peste 40% din alegători, în altele rata abia a depășit 30%.

Potrivit hărții interactive de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi alegători sunt în raioanele Ocnița, Șoldănești și Dondușeni, iar cei mai pasivi - la Bălți, Cantemir și Cahul.

Astfel, dacă la Ocnița rata de participare la vot a depășit, către ora 15.00, 41,46%, la Bălți aceasta era de doar 30,3%.

La Chișinău au votat până la aceeași oră peste 215 mii de persoane sau peste 33,6% din numărul alegătorilor.

Mai multe detalii vizavi de votul de astăzi aflați AICI.

UPDATE 14.43 // Numărul cetățenilor R. Moldova care și-au exercitat dreptul la vot a depășit, la această oră, cifra de un milion de persoane. Rata de participare la vot este de peste 34,7%.

Cei mai activi votanți continuă să fie persoanele cu vârsa de peste 55 de ani.



UPDATE 13.37 // La această oră, rata de participare la vot a depășit 30%.



UPDATE 13.30 // Peste 760 de mii de alegători și-au exercitat dreptul la vot până la ora 13.00 sau 27% din numărul total al cetățenilor cu drept de vot din R. Moldova.

În comparație cu situația de la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, când până la aceeași oră votaseră 21% din alegători, cetățenii sunt mai activi de această dată.

Totuși, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a precizat în cadrul unui briefing că, la alegerile prezidențiale din 2016, până la amiază își exercitaseră dreptul la vot mai mulți alegători.

Astfel, în primul tur al alegerilor prezidențiale ieșiseră la vot până la ora 13.00 mai bine de 28% din alegători, în timp ce în al doilea tur de scrutin, de pe 30 noiembrie, votaseră deja 29%.

DETALII AICI.

UPDATE 12.40 // Jurnalista Svetlana Corobceanu, care a mers să voteze în satul ei de baștină, Ustia din raionul Dubăsari, a făcut publice mai multe poze care demonstrează că transnistrenii sunt aduși în mod organizat cu autocarele la votare.

Oamenii se înghesuie cu sutele într-un hol ca să-și exercite dreptul la vot.





UPDATE 12.25 // Președintele Igor Dodon susține că nu socialiștii ar aduce organizat la vot transnistrenii, ci cei care „au afaceri comune în dreapta și stânga Nistrului”.

„Am informații că Sheriff dă indicații să se voteze pentru Partidul Democrat”, a declarat șeful statului.

Totodată, Igor Dodon a declarat, după ce a votat, că există un „risc major de alegeri anticipate în următoarele luni”.

Mai multe citiți AICI.

UPDATE 11.55 // Rata de participare la vot a depășit 20% către ora 12.00. Peste 580 de mii de oameni și-au exercitat deja votul.

UPDATE 11.39 // Până la această oră, aproape 533 de mii de alegători au ieșit la urne, rata de participare fiind de 18,76%.



UPDATE 11.24 // Numărul unu de pe lista electorală a Blocului „ACUM”, Maia Sandu, susține că acest bloc electoral va câștiga suficiente mandate pentru a prelua guvernarea în R. Moldova după alegerile parlamentare de astăzi, așa încât „să putem crea stat de drept, justiție, economie incluzivă”, dar și „să sancționăm corupții și să le confiscăm averile”.

„Cu toții trebuie să conștientizăm cât de gravă este situația în R. Moldova, cât de important este să punem capăt hoțiilor, degradării, să facem ordine în această societate până nu e prea târziu. Cu toții înțelegem că o gașcă de hoți, care a capturat instituțiiile statului și le folosește împotriva noastră în fiecare zi, care ne sperie, ne amenință, ne sărăcește, ne alungă copiii și nepoții de acasă este tare periculoasă pentru republica noastră. E șansa, dar și datoria noastră să salvăm țara, viitorul copiilor noștri. E tare important să facem diferența dintre adevăr și minciună”, a spus Maia Sandu.

Detalii AICI.

UPDATE 10.25 // Până la această oră, la urne s-au prezentat peste 300 de mii de alegători, ceea ce înseamnă o rată de peste 10,7%.





UPDATE 10.18 // Președintele Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, a votat astăzi la ora 07:30 la secția numărul 10 din sectorul Centru al municipiului Chișinău. Acesta a fost însoțit la secția de votare de fiul său mai mare Timofei.

„Am votat pentru PD, am votat pentru unicul partid care, prin ordinea și disciplina aduse în instituții și în țară, prin politicile economice promovate, a reușit să aducă în bugetul țării cu 15 miliarde de lei mai mult decât au făcut-o guvernările precedente. PD, cu acești bani, a reușit să majoreze salariile și pensiile, să construiască drumuri bune în toată țara, să lanseze proiectul „Prima Casă” pentru tineri, să majoreze indemnizațiile și ajutoarele, să majoreze indemnizația la nașterea copilului până la 10 mii de lei, să ofere familiilor pentru fiecare copil câte 200 de lei lunar până la 18 ani, să ofere medicamente gratis, să ofere pensionarilor 600 de lei de Crăciun și va oferi și de Paști și multe, multe altele”, a declarat Vlad Plahotniuc după ieșirea din secția de vot.

UPDATE 10.10 // Președintele Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a venit să-și exercite dreptul de vot alături de soție și de unul dintre copiii săi.

Năstase a declarat că a votat pentru „schimbarea în bine”, pentru „dreptate, adevăr”, dar și pentru „solidaritatea” cetățenilor R. Moldova și reîntoarcerea conaționalilor plecați în străinătate.

Înainte de a-și da votul, liderul opoziției a spus că cetățenii R. Moldova au avut parte doar de „guvernări care au adus republica la sapă de lemn” și au transformat-o într-o „spălătorie a mafiilor”.

Politicianul a îndemnat cetățenii să iasă masiv la vot: „Moldova este astăzi asediată. Zeci de mii de oameni din Transnistria sunt aduși organizat la vot. Uitați-vă ce se întâmplă la Varnița. Oameni buni, ieșiți la vot! (...) Dacă vreți schimbare, dați-ne majoritatea!”.

Vedeți VIDEO AICI.

UPDATE 9.50 // Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a prezentat la secția de votare și a luat toate cele patru buletine de vot, inclusiv cele pentru referendumul de reducere a numărului deputaților și cel privind revocarea acestora.

Candu a menționat că a a votat pentru „echipa cea mai bună” și pentru candidatul Mihai Stratulat.

„Am votat ca toate lucrurile bune, indiferent că vorbim de „Prima Casă” sau majorarea pensiilor, să continue. Am votat pentru echipa cea mai bună – PDM și pentru domnul Stratulat. Îi îndemn pe toți cetățenii să iasă la vot. Viitorul țării este în mâinile noastre”, a declarat Candu.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE 9.37 // Zeci de locuitori din stânga Nistrului sunt aduși organizat la o secție de votare deschisă în Rezina. Mai mulți oameni au ajuns la Rezina cu noaptea în cap, iar atunci când s-a deschis secția de votare aceștia au dat buzna în interior.

Imaginile au fost surprinse de un martor și le puteți vedea AICI.

UPDATE 9.18 // Mai mult de jumătate dintre cetățenii care și-au exercitat dreptul la vot până la această oră au vârste de peste 56 de ani. Tinerii, ca și la scrutinele precedente, sunt cei mai pasivi alegători.

Astfel, din cei peste 142 de mii sau 5% din alegători care s-au prezentat deja la urne, peste 59 de mii sau 41,7% au vârste între 56 și 70 de ani. Totodată, 8,77% sau peste 12 mii dintre votanți au vârsta peste 71 de ani.

Alegătorii cu vârste între 41 și 55 de ani constituie 27,2% din cei care și-au exercitat dreptul la vot până acum sau peste 38,6 mii, cei cu vârste între 26 și 40 de ani - 17% sau peste 24,5 mii, iar tinerii de 18 - 25 de ani - 5,1% sau puțin peste 7 000.



UPDATE 9.07 // Prima secție de vot pentru alegerile parlamentare din R. Moldova a fost deschisă la Tokyo, Japonia, când în republica noastră era miezul nopții. Totodată, ținând cont de diferența de oră dintre fusurile orare, în circumscripția 49, la est de Republica Moldova, unele secții au fost deschise mult mai devreme, la ora locală 7.00 a țărilor respective.

Ultimele secții de votare care se vor deschide, vor fi cele 13 constituite în circumscripția 51, SUA și Canada.

La ora 7.00 au fost deschise secțiile de votare de pe întreg teritoriul Republicii Moldova și funcționează în regim normal, transmite Comisia electorală Centrală..

Cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului pot vota în cele 47 de secții de votare distincte, create special pentru circumscripțiile electorale uninominale nr.47 și nr.48, organizate în localitățile aflate sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale.


UPDATE 9.00 //
Până la ora 9.00, la urne s-au prezentat peste 109,3 mii de cetățeni sau aproape 3,9% din alegători. Cei mai activi votanți sunt cu vârste de peste 45 de ani.



UPDATE 8.48 // Premierul Pavel Filip a fost unul dintre cei mai matinali candidați care și-au exprimat deja votul. Când a ieșit de la secția de vot, Filip a ținut să-și înceapă declarațiile în fața presei cu un citat din fostul cancelar german Otto von Bismark, care a declarat că „cele mai multe minciuni se spun în timpul războiului, după vânătoare și în campania electorală”.

„Am auzit foarte multe lucruri noi, evident că a existat și multă manipulare, multe zvonuri. Am auzit lucruri noi și despre mine în această perioadă. Dincolo de vorbe, zvonuri și bârfe, există fapte și chiar și cei din opoziție nu pot contesta că avem oameni care primesc un salariu mai mare, avem mai multe drumuri reparate, tineri care au primit o locuință și aceste lucruri trebuie să continue. Eu am votat pentru echipa noastră, a Partidului Democrat care a demonstrat prin fapte că poate guverna republica noastră”, a declarat Pavel Filip.

Vedeți AICI VIDEO.

UPDATE 8.40 // Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a fost primul politician care și-a exercitat dreptul la vot, în cadrul alegerilor parlamentare. Acesta a venit la secția de vot binedispus și a votat pentru „punerea temeliei Unirii” cu România.

Liberalul a refuzat să ia buletinele de vot pentru referendumul consultativ de micșorare a numărului deputaților și revocarea aleșilor poporului.

„Am votat pentru a pune temelia Unirii și pentru a construi Unirea și România Mare în următorii zece ani. Pe cetățenii R. Moldova, oriunde ar fi ei, îi îndemn să iasă la vot și să participe la aceste alegeri. Să voteze cum consideră ei de cuviință, dar să participe”, a spus acesta.

Mai multe detalii AICI.


UPDATE 8.16 //
Până la această oră, la urne s-au prezentat peste 58 de mii de alegători sau 2,08%.

Cetățenii R. Moldova sunt chemați astăzi la urne pentru a-și alege deputații și a participa la un referendum consultativ cu privire la reducerea numărului de legislatori și la posibilitatea de revocare a acestora direct de către cetățeni.

Toate secțiile de vot s-au deschis astăzi la ora 7.00, iar la alegeri sunt așteptați 3 265 997 de votanți.

Scrutinul din 24 februarie va avea loc în baza sistemului mixt: 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - în circumscripții uninominale.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 1228 Marin Tauber și Dodona

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md