VIDEO // Klaus Iohannis, întâlnit cu pâine și sare în R. Moldova: „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească!”
ACTUALIZARE 15.13 // România a fost alături de R. Moldova de la declararea independenței, a făcut investiții strategice în stânga Prutului, ajutându-ne să ne consolidăm independența, și tot România ne poate ajuta să ne „ancorăm ferm” în spațiul european, susține președintele R. Moldova, Maia Sandu.
Șeful statului a salutat astăzi vizita de la Chișinău a președintelui României, Klaus Iohannis, după mai mulți ani de „îngheț la nivelul cel mai înalt dintre cele două state”.
„Mă bucur că, începând cu ziua de astăzi, R. Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și deschisă. În aceste zile, R. Moldova pășește într-o nouă etapă atât pe plan intern, cât și pe dimensiunea politicii externe, o etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european, la vecinii și partenerii noștri strategici și, bineînțeles, o etapă de relansare a parteneriatului nostru strategic pentru integrarea europeană. O spun cu toată încrederea, astăzi pornim o nouă etapă în cooperarea bilaterală, o prietenie la nivel înalt între R. Moldova și România, care va aduce beneficii cetățenilor ambelor state și va contribui la construirea unui viitor mai bun”, a afirmat Maia Sandu în debutul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de Klaus Iohannis, primul șef de stat care vine la Chișinău după învestirea sa în funcția de președinte al R. Moldova.
Mai multe declarații ale Maiei Sandu citiți AICI.
ACTUALIZARE 13.53 // Președintele R. Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, au semnat astăzi la Chișinău o declarație comună, prin care au reafirmat „caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie”.
România s-a angajat să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor R. Moldova, iar Chișinăul a subliniat „angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii”.
Textul integral al Declației AICI.
ACTUALIZARE 13.33 // Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat astăzi, în cadrul vizitei pe care o efectuează la Chișinău, un nou pachet de sprijin pentru cetățenii R. Moldova acordat de către autoritățile de la București.
Mai exact, este vorba despre extinderea valabilității acordului care prevede acordarea unui grant în valoare de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, trimiterea la Chișinău a 200 de mii de doze anti-COVID-19, procurate de România în cadrul mecanismului comun al UE, donarea de medicamente și echipamente medicale pentru tratamentul pacienților infectați cu noul coronavirus.
De asemenea, România va sprijini agricultorii moldoveni cu 6 000 de tone de motorină, va acorda granturi în sumă de 250 de mii de euro pentru societatea civilă și mass-media din R. Moldova, dar și asistență privind reformarea justiției și combaterea corupției.
Vedeți AICI mai multe detalii.
ACTUALIZARE ora 11.40 // Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Președinția R. Moldova către ora 11.30 și a fost întâmpinat de noul șef de stat de la Chișinău, Maia Sandu.
După ce au salutat Garda de Onoare și delegațiile administrațiilor prezidențiale de pe ambele maluri ale Prutului, cei doi șefi de state românești au mers să discute tete-a-tete, după care vor face declarații de presă.
Ceremonia de întâmpinare a președintelui României a fost urmărită, de după gardul Președinției, de către zeci de unioniști care scandau „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească / Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, „Unire!” și „România n-a avut graniță la Prut!”.
Președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a anunțat că a pregătit o scrisoare pentru președintele Iohannis, care conține „șase puncte” menite să apropie cele două maluri de Prut, printre acestea numărându-se organizarea unor ședințe comune de guverne și parlamente ale României și R. Moldova, dar și stabilirea următorului proiect de țară al României cu obiectivul de a reuni teritoriile românești.
Președintele României, Klaus Iohannis, întreprinde astăzi, 29 decembrie, o vizită oficială în R. Moldova, la invitația Maiei Sandu. Președintele Iohannis va fi primit de către Maia Sandu la Președinție, începând cu ora 11.30. După o întrevedere tete-a-tete, cei doi oficiali vor face declarații de presă.
În cadrul întrevederii urmează să fie abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetăţenii R. Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19 şi pentru susţinerea dezvoltării economice şi sociale a R. Moldova, potrivit unui comunicat al Președinției României.
Totodată, cei doi preşedinţi urmează să adopte o Declaraţie comună prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova, precum şi angajamentul R. Moldova de a urma parcursul european şi de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.
Unioniștii din R. Moldova au anunțat că vor veni și ei la Președinție pentru a-l întâmpina cu daruri pe președintele României - harta României Mari, însoțită de o scrisoare deschisă adresată șefului statului român.
Potrivit liderului Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, scrisoarea publică adresată oficialului român va conține un mesaj de recunoștință pentru numeroasele investiții și ajutoare de la București pentru dezvoltarea Republicii Moldova, cum ar fi renovarea grădinițelor, donația de microbuze școlare, renovarea mai multor instituții culturale, lotul semnificativ de ajutoare pentru combaterea pandemiei COVID-19 etc. Totodată, unioniștii vor veni și cu o serie de revendicări, printre care crearea unui Minister al Reîntregirii, responsabil de relația cu Republica Moldova, dar și anularea interdicției aplicată cetățeanului român, George Simion, actual deputat în Parlamentul României.
Președintele României este primul șef de stat care vine în R. Moldova după preluarea mandatului de șef al statului de către Maia Sandu. Klaus Iohannis a venit ultima dată la Chișinău acum cinci ani, fiind decorat cu „Ordinul Republicii” de către președintele de atunci, Nicolae Timofti.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md