VIDEO, UPDATE // Procurorul general Alexandr Stoianoglo, REȚINUT pentru 72 de ore
Stoianoglo a ieșit aproape de ora 21.00 din sediul Procuraturii Generale, însoțit de procurorul care a pornit urmărirea penală pe numele său și flancat de mascați de la Serviciul de Informații și Securitate.
Potrivit procurorului de caz, Alexandr Stoianoglo este acuzat de abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase făcute în fața organelor competente.
Detalii AICI.
UPDATE 19.33 // Ședința CSP convocată în această seară pentru a desemna un procuror general interimar a eșuat. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că la ședință au venit doar șapte membri ai CSP, cvorum insuficient pentru a lua o asemenea decizie.
O altă ședință a CSP ar urma să aibă loc miercuri, la ora 10.00, pentru a întreprinde o nouă tentativă de a desemna un procuror general interimar, după ce șeful Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, și adjuncții acestuia au fost suspendați de drept din funcție.
UPDATE 18.53 // La Procuratura Generală a ajuns ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Acesta le-a spus jurnaliștilor că nu știe dacă procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost reținut.
Ministrul a adăugat că a venit la PG pentru a participa la ora 19.00 la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, convocată cu scopul de a desemna un procuror general interimar, odată cu suspendarea din funcție a lui Alexandr Stoianoglo și a adjuncților săi.
Ministrul Litvinenco a detaliat că urmărirea penală pornită astăzi pe numele lui Stoianoglo vizează nu numai amendamentul promovat de acesta pentru facilitarea „Laundromatului”, dar și firmele deținute de soția acestuia în Ucraina și care ar avea legătură cu Veaceslav Platon.
De asemenea, Stoianoglo este anchetat pentru decizia de a renunța la învinuirile aduse lui Platon în dosarul care vizează jaful bancar și pentru plata unor indemnizații lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef de la PCCOCS, după eliberarea acestuia din funcție.
„Pe Viorel Morari nu-l cunosc, iar pe procurorul Furtună (cel care a pornit urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo - n.r.) l-am văzut astăzi pentru prima dată, după ședința CSP”, a afirmat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în fața sediului Procuraturii Generale.
UPDATE 18.39 // Un mascat a coborât în holul Procuraturii Generale și a luat un pachet de culoare albastră de la un gardian cu care a urcat în biroul procurorului general.
Conferința de presă așa și nu a început, iar angajații PA și SIS se află în continuare în sediul Procuraturii Generale.
Citește și: VIDEO // DEZVĂLUIRI: Morari sugerează că Stoianoglo ar fi partenerul acționar al lui Platon la Moldindconbank: „Soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, beneficiar final al companiilor ucrainești deținute de Platon”
Deputatul Lilian Carp a socitat astăzi ca un procuror să investigheze dacă soția procurorului general, Țvetana Curdova, ar fi beneficiara finală a două companii ce aparțin controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.
UPDATE // Conferința de presă anunțată pentru ora 18.00 întârzie. În sediul Procuraturii Generale au descins angajații Procuraturii Anticorupție și ai Serviciului de Informații și Securitate.
Video: deschide.md
Unele canale de Telegram anunță că Alexandr Stoianoglo și soția acestuia ar fi fost reținuți. Informația nu este confirmată oficial la această oră.
Procuratura Generală anunță un briefing de presă pentru ora 18.00, la scurt timp după ce pe numele procurorului general a fost pornită o urmărire penală pentru rolul său jucat în schema „Laundromat”.
CITIȚI și DOC // Urmărirea penală împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo a fost deja PORNITĂ: Șeful Procuraturii Generale și adjuncții săi, SUSPENDAȚI din funcții. „În acest moment nu avem o conducere a procuraturii”
Unele canale de Telegram anunță că Alexandr Stoianoglo ar fi fost deja reținut, dar această informație nu a fost confirmată deocamdată oficial.
Menționăm că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupere pasivă și abuz de serviciu, deoarece în anul 2011, atunci când era președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, ar fi facilitat adoptarea unor modificări ale unei legi, care au permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești.
„E vorba de modificarea cadrului legal ce a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. În procesul analizei cadrului legal modificat în anii 2010 - 2014, pentru a facilita spălarea banilor prin R. Moldova a fost stabilită o sintagmă inedită formată din trei cuvinte. Sintagma – având efect suspensiv – a fost introdusă ca amendament în lectura a II-a în Legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Această sintagmă a permis companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul Lilian Carp care a cerut anchetarea lui Alexandr Stoianoglo.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2