VIDEO // A treia dezbatere la Parlament privind votul uninominal: Diaspora, transformată în „vacă de muls”, este acum înlăturată
UPDATE // Spicherul Andrian Candu a anunțat că subiectul privind finanțarea campaniilor electorale va fi discutat la o altă dezbatere, fiindcă astăzi nu s-a reușit acest lucru. Un pic mai devreme, oficialul a avut o ieșire nervoasă la adresa unui participant de la dezbateri care vorbea despre lipsirea dreptului la vot pentru diasporă. Candu a ridicat vocea, întrebându-l unde a văzut în proiectul de lege scris că diaspora nu are dreptul să voteze: „E adevărat că în unele condiții, există înscrierea prealabilă”.
UPDATE // Victor Alexeev susține că în Transnistria ar exista astăzi doar circa 70 de mii de cetățeni care au pașaportul R. Moldova, dintre care doar 25 de mii participă la alegerile locale din regiunea transnistreană. Acesta susține că transnistrenii nu trebuie să aibă mai mult de trei deputați în Parlamentul de la Chișinău, iar aceștia să fie aleși numai după ce autoritățile constituționale ale R. Moldova vor putea controla acel teritoriu.
UPDATE // Roman Mihăieș, o altă persoană apropiată democraților, propune ca proiectul privind sistemul uninominal să fie votat în prima lectură cel târziu în luna mai curent, iar în lectura a doua să fie aprobat după ce va veni avizul Comisiei de la Veneția.
UPDATE // Pavel Postică de la „Promo-Lex” repetă propunerea societății civile de a implementa acest sistem începând cu anul 2022.
UPDATE // Mai mulți primari care au venit la dezbateri susțin sistemul uninominal, afirmând că acest lucru este așteptat de locuitorii satelor și comunelor pe care le conduc.
UPDATE // Igor Boțan de la ADEPT a declarat că proiectul democraților este bazat „pe premise neconstituționale” în ce privește revocarea deputaților. Acesta a criticat din nou inițiativa, afirmând că autorii acesteia nu știu cum să organizeze alegerile în Transnistria și nici ce poziție să aibă față de acest teritoriu al R. Moldova, nu știu cum să procedeze în privința diasporei care a fost transformată „în vacă de muls” pentru alianțele proeuropene și acum este înlăturată de la procesul electoral. Totodată, autorii proiectului „care încalcă esența democrației participative” nu au răspunsuri pentru CEC cu privire la crearea circumscripțiilor, spune Boțan: „În schimb, solicită de la noi răspunsuri și soluții”.
UPDATE // Mihai Popovici, deputat în primul Parlament al R. Moldova, îndeamnă deputații să „cedeze puterea omului simplu” prin schimbarea sistemului electoral, pronunțându-se în favoarea sistemului uninominal.
UPDATE // Vitalia Pavlicenco, președinta Partidului Național Liberal, afirmă că ceea ce se întâmplă este „populism” și se declară împotriva sistemului uninominal. Aceasta pledează mai degrabă pentru un sistem electoral mixt.
UPDATE // Valeriu Reniță, un comentator apropiat PD-ului, a spus că „întâmplător sau nu, proiectul PD coincide cu voința alegătorilor”, făcând referire la sondaje.
UPDATE // Grupul „Popularilor Europeni” din Parlamentul R. Moldova nu susține inițiativa privind introducerea votului uninominal. Anunțul a fost făcut de liderul acestui grup, care numără până acum nouă deputați, Valeriu Ghilețchi. Acest grup pledează pentru îmbunătățirea actualei legislații electorale. Referitor la subiectul pus astăzi în discuție la dezbateri cu privire la revocarea din funcție a deputaților, Ghilețchi a declarat că, oricare va fi forma inițiativei legislative, această prevedere cu privire la lipsirea de mandat a legislatorilor este neconstituțională și nu trebuie să se regăsească în varianta finală a documentului.
UPDATE // Potrivit Rodicăi Secrieru de la Curtea Constituțională, deputații riscă să se transfome în aleși locali, dacă propunerile din inițiativa legislativă vor fi votate în forma propusă. Sursa afirmă că responsabilizarea deputaților trebuie să se facă în cadrul constituțional.
UPDATE // Deputatul democrat Sergiu Sârbu susține că un deputat nu va putea fi demis prin referendum în primul și în ultimul an de mandat.
Spicherul Andrian Candu anunță cea de-a treia dezbatere „pe platforma parlamentară” la subiectul introducerii sistemului uninominal în R. Moldova. Astăzi urmează să fie puse în discuție teme ca mandatul imperativ și revocarea deputaților, dar și finanțarea campaniei electorale și reflectarea acesteia în mass-media.
Chiar dacă a anunțat că în Parlament sunt suficiente voturi pentru proiectul de lege al democraților care prevede schimbarea sistemului electoral din R. Moldova, Candu spune că aceste discuții sunt necesare, pentru că oferă „soluții la probleme nedezvoltate” în cadrul inițiativei legislative.
De cealaltă parte, societatea civilă care critică inițiativa de a schimba sistemul electoral acuză faptul că aceste dezbateri ar fi mimate.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei