VIDEO // A fost război... Veteranii PROTESTEAZĂ în centrul Chișinăului. Vor o zi a RECUNOȘTINȚEI pentru cei care au luptat la Nistru
UPDATE // Veteranii au blocat circulația rutieră de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și așteaptă responsabilii de la Guvern să iasă în fața lor pentru a le oferi răspunsuri la doleanțele sonorizate în cadrul acțiunii de protest de astăzi, inclusiv demiterea ministrului Aureliu Ciocoi.
Ei au făcut apel la cetățeni să iasă „cu corturi” în centrul Chișinăului ca să-i sprijine: „Noi nu cedăm”, „Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul”.
UPDATE // Ușile din sticlă de la intrarea în clădirea Guvernului au fost sparte de către un veteran al războiului de pe Nistru cu... buzduganul.
Citiți detalii AICI
UPDATE // În declarația adoptată de veterani la finalul protestului se cere demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, pentru „declarațiile controversate în susținerea politicii dușmănoase a Federației Ruse”, crearea unui departament special la Guvern dedicat veteranilor, instituirea Zilei Recunoștinței pentru veteranii de război, care să fie marcată pe 2 martie, ziua în care izbucnea, acum 28 de ani, războiul de la Nistru etc.
UPDATE // În timp ce veteranii protestau în centrul Chișinăului, din Piața Marii Adunări Naționale porneau în marș, până la monumentul „Maica Îndurerată”, angajații Poliției R. Moldova. Veteranii i-au huiduit și au declarat că e vorba despre cei care pleacă „după votcă și tușoncă”.
UPDATE // Cele mai mari critici au fost adresate actualului președinte Igor Dodon.
„El este trădător de țară, pentru că a depus flori la cazaci, la Tighina. Ne-a vândut deschis. Deschis ne-a trădat. A călcat Constituția în picioare”, a spus unul dintre veteranii care participa la protest.
Potrivit lui, încă un motiv pentru reținerea șefului statului este faptul că „a recunoscut singur că lua un milion de dolari pe lună de la Putin: „Dodon face business pe pământurile noastre”.
UPDATE // La protestul din Piața Marii Adunări Naționale participă câteva sute de veterani ai războiului de pe Nistru care scandează: „Jos tâlharii”, „Rușine”, „Dodon la pușcărie”, „Jos Dodon” etc.
Aceștia condamnă declarațiile „scandaloase” ale reprezentanților actualei guvernări care „nu ne recunosc ca veterani” și nu le-ar spune răspicat „pentru ce am luptat” în 1992 la Nistru.
Veteranul Adrian Vizitiu de la Căușeni a ținut să-și ceară iertare de la camarazii care au decedat la războiul din anul 1992, pentru că „n-am îndeplinit încă ce ne-am pus în plan”.
Potrivit lui Vizitiu, astăzi veretanii sunt marginalizați și divizați: „Ne cumpără cu un bănuț și ne vând cu doi”.
„Dacă în 1992 arma mea a fost automatul, de-atunci arma mea este limba română”, a spus veteranul.
**************************************
Acum 28 de ani, pe 2 martie 1992, izbucnea războiul de la Nistru soldat cu sute de morți și răniți.
Această zi este numită și Ziua Memoriei, iar veteranii de război sunt provocați tot mai des în ultimul timp de către autorități să spună adevărul despre acele evenimente - a fost un război moldo-rus, fiindcă separatiștii transnistreni au fost susținuți militar și logistic de Moscova, deci nu „un război civil” și, cu atât mai mult, Rusia nu a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.
Consiliul Național al Veteranilor de Război, constituit la 8 februarie curent, organizează un protest astăzi, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a cere autorităților să instituie Ziua recunoștinței veteranilor de război, care să fie marcată pe 2 martie.
CITIȚI și VIDEO // Veteran de război: „Dl Ciocoi în tranșee cu noi n-a stat. Ar trebui să-și ceară scuze. În statele europene era demis pentru așa declarații și i se intenta dosar penal”
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei