VIDEO // Vicepremierul Andrei Spînu pleacă miercuri la Sankt Petersburg, pentru a purta „negocieri dificile” cu Alexei Miller în privința aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova: „Avem nevoie de un audit care să confirme această datorie”
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunță că pleacă miercuri la Sankt Petersburg pentru a purta noi negocieri cu șeful companiei „Gazprom”, Alexei Miller, în privința unui contract pe termen lung de livrare a gazelor naturale pentru R. Moldova.
Anunțul a fost făcut astăzi, după ce negocierile purtate săptămâna trecută la Moscova cu Dmitri Kozak, șef adjunct al Administrației președintelui Federației Ruse, Elena Burmistrova, directorul general „Gazprom Export”, și Nikolay Shulginov, ministrul Energiei, au eșuat.
„Rămânem în continuare în discuții cu „Gazprom”. Aceste discuții sunt dificile. (...) Așa cum le-am spus și partenerilor noștri de negocieri, noi suntem deschiși și corecți. Înțelegem situația extrem de dificilă de pe piața internațională a gazelor naturale și explozia prețurilor, dar noi vom merge în fața cetățenilor R. Moldova doar cu un acord care să fie și în interesul nostru”, a subliniat vicepremierul Spînu în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a enumerat doleanțele R. Moldova vizavi de o nouă înțelegere cu „Gazprom” pe care i le va transmite și lui Miller.
„Un subiect al discuțiilor este datoria comercială care s-a acumulat începând cu anul 1994 între „Moldovagaz” și grupul de companii „Gazprom”. Această datorie începe încă din anul 1994. Noi suntem gata să continăm discuțiile în problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente. Al doilea subiect ține de prețul la gaze pentru anul viitor. Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care „Gazprom” a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni. Una dintre ele este prețul la bursă pentru contractele anuale sau o formulă mixtă care să ia în calcul atât prețul la bursa gazului, cât și cotația petrolului”, a afirmat Andrei Spînu.
Vicepremierul a dat asigurări că, în discuțiile cu partea rusă, Guvernul urmărește „doar intresul cetățenilor R. Moldova” și actuala guvernare va depune eforturi pentru „a ieși cu demnitate” din această criză energetică.
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!
SOLICITARE la ANRE: Tarifele la energia electrică ar putea să crească