VIDEO // „Gazprom” condiționează livrarea de gaze către regiunea transnistreană pe rute alternative cu achitarea datoriilor în sumă de peste 700 de milioane de dolari: „Scenariul crizei pe malul stâng este unul foarte realist”
CRIZĂ // Dacă Federația Rusă va sista livrarea de gaze către regiunea transnistreană a R. Moldova după 1 ianuarie 2025, deși există condiții tehnice să n-o facă, va urma o criză pe malul stâng al Nistrului, dar și scumpiri ale energiei electrice pe malul drept. Chișinăul ar avea nevoie de 400 de milioane de euro anual pentru a salva Transnistria într-un asemenea scenariu și speră să fie ajutată de partenerii internaționali
Concernul rus „Gazprom” condiționează livrarea de gaze naturale spre regiunea transnistreană a R. Moldova pe rute alternative, în cazul în care tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei va fi suspendat din 1 ianuarie 2025, cu achitarea datoriilor istorice acumulate de compania-fiică „Moldovagaz”, nerecunoscute de Chișinău. Este vorba despre o datorie istorică a malului drept al Nistrului, în sumă de peste 700 de milioane dolari.
Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a prezentat rezultatele discuțiilor purtate la începutul acestei săptămâni cu conducerea concernului rus „Gazprom”, la Sankt Petersburg.
„Gazprom leagă subiectul livrărilor prin ruta alternativă, prin Turcia, de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi vom lua în considerare ce e posibil și ce nu pe ruta alternativă, cât și cum vom livra. Cumva, au dat de înțeles că subiectele astea sunt legate”, a informat Parlicov.
Potrivit ministrului, Chișinăul a efectuat anterior un audit al datoriei respective și a stabilit că aceasta este una prescrisă, fapt pe care „Gazprom” nu-l acceptă.
„În urma acelui protocol care a fost semnat în 2021, noi am reușit să facem, deși cu întârziere, acel audit, care a avut o anumită concluzie – că practic toată datoria este una prescrisă. Atunci când am venit cu o poziție față de Gazprom privind această pretinsă datorie, am propus să achităm o sumă foarte mică, opt milioane de dolari, dacă nu greșesc, din această datorie. Partea rusă nu recunoaște acest audit, însă noi nu am primit din partea Gazprom o alternativă. Am solicitat ca ei să-și formuleze poziția și să ne-o prezinte. Sigur că o vom examina, dar la momentul actual poziția noastră în cazul acelei datorii se bazează pe rezultatele auditului. (...) Ei operează cu cifra de 709 milioane de dolari (datoria malului drept al Nistrului - n.r.). Auditul a fixat aproape întreaga datorie, în afară de 8,6 milioane de dolari, că ar fi prescrisă”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.
Victor Parlicov a amintit că, potrivit contractului în vigoare, livrările de gaze urmează a fi efectuate până la hotar. Totuși, autoritățile de la Chișinău se așteaptă că, așa cum „Gazprom” a modificat anterior unilateral contractul, plafonând volumele de gaze livrate spre R. Moldova, același lucru s-ar putea întâmpla și acum.
„Noi ne putem aștepta ca Gazprom să introducă anumite schimbări – să nu vrea să livreze la hotar, să nu vrea să livreze volumele integrale. Există această probabilitate. Noi considerăm că nu este corect să legi livrările pe malul stâng de rezolvarea unei datorii istorice pretinse. Noi astăzi nu mai acumulăm datorii pe malul drept al Nistrului”, a punctat Parlicov.
Aceeași sursă a anunțat că autoritățile lucrează cu partenerii internaționali la scenariul suspendării totale sau parțiale a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, ceea ce va însemna și că malul drept va trebui să achiziționeze energie electrică mai scumpă.
„Tehnic și comercial există soluții, acum lucrăm cu partenerii internaționali pentru a ne pregăti în eventualitatea în care nu există livrări sau livrările sunt insuficiente, pentru a găsi soluții. Lucrăm și cu partea transnistreană, pentru că și ei trebuie să înțeleagă că chestia asta odată și odată o să se termine și ei vor trebui să achite gaze la costurile reale, la costurile de piață. Sigur că acesta nu este scenariul pe care îl preferă, dar dacă noi vom fi puși de partea rusă în această situație, noi va trebui să lucrăm cu acest scenariu”, a arătat ministrul Energiei.
Potrivit lui Parlicov, o criză în R. Moldova din cauza suspendării livrărilor celor 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, așa cum stipulează contractul valabil cu „Gazprom”, este „un scenariu real”.
„Scenariul crizei pe malul stâng este unul foarte realist. La momentul actual, noi nu avem certitudinea că vor fi gaze pentru malul stâng și, dacă vor fi, la ce condiții. Eu cred că scenariul realist este că vor fi limitate volumele pentru malul stâng, pentru a menține cât de cât stabilitatea în regiunea transnistreană. Dacă nu se va livra deloc, atunci regiunea transnistreană va intra într-un colaps. Noi va trebui să avem grijă de ei, ei trebuie să vadă cât pot plăti și noi trebuie să vedem cum compensăm și cine va acoperi costurile, dar asta va accesa niște scenarii mult mai majore și mai largi decât subiectul gazelor și al datoriilor”, a spus Victor Parlicov.
Calculele prezentate de ministru arată că R. Moldova ar avea nevoie de 400 de milioane de euro anual pentru a salva Transnistria de la colaps, în cazul în care Rusia nu va mai furniza gaze în regiune.
„Acolo sunt cetățenii noștri”, a subliniat ministrul Parlicov.
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, mesaj puternic de susținere de la Bruxelles pentru Iurie Ciocan: „Avem nevoie de un reprezentant în Parlamentul României care să lupte pentru interesele românilor din R. Moldova”
Noi remanieri în Guvernul Recean. Adjunctul lui Andrei Spînu a DEMISIONAT de la MIDR