13:50:48 22.11.2024
Stiri

LIVE TEXT, VIDEO // Și UNINOMINAL, și MIXT: Parlamentul a votat ambele proiecte în prima lectură, iar ulterior le-a COMASAT

Politică 05.05.2017 18:00 Vizualizări4831 Autor: Ziarul National
LIVE TEXT, VIDEO // Și UNINOMINAL, și MIXT: Parlamentul a votat ambele proiecte în prima lectură, iar ulterior le-a COMASAT


Parlamentul dezbate astăzi proiectele democraților și socialiștilor cu privire la sistemul electoral uninominal și, respectiv, cel mixt. Propunerea a venit de la spicherul Andrian Candu, fapt ce i-a nemulțumit pe deputații liberali. Aceștia au arătat că proiectul privind sistemul uninominal nu a fost discutat în comisiile parlamentare, remarcând graba cu care este promovat, și au părăsit sala de ședințe. După o pauză, Candu a propus ca și proiectul socialiștilor să fie discutat tot astăzi.

UPDATE //
Spicherul Andrian Candu a declarat, după ședința Parlamentului, că astăzi a fost atins „un compromis” în lupta dintre guvernare și opoziție, iar comasarea celor două proiecte de legi a fost „o decizie înțeleaptă”, adăugând că „astăzi se pune baza unei bune schimbări în R. Moldova”.

UPDATE // Proiectele de legi cu privire la sistemul uninominal și mixt au fost comasate prin votul a 74 de deputați.

UPDATE // Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități, convocată imediat după votul pentru sistemul mixt, a propus comasarea celor două proiecte de legi, proiectul democraților fiind de bază. Nouă proiect de lege, rezultat din cele două, ar urma să fie gata în cinci zile. Acesta ar urma să renunțe la prevederile privind revocarea deputaților.

UPDATE // Spicherul Andrian Candu a vorbit, neconvingător, despre „amenințări” din partea socialiștilor și a pus la vot proiectul acestora cu privire la sistemul mixt. Documentul a fost votat în prima lectură cu 74 de voturi ale socialiștilor, dar și ale celor care susținuse mai devreme sistemul uninominal - democrații și popular-europenii (!).

UPDATE // Socialistul Vlad Bătrâncea a spus că s-a consultat cu șeful statului și au constat că „au fost încălcate procedurile și Constituția”. Acesta a solicitat retragerea uninominalului din discuțiile de la Parlament, amenințând că în caz contrar socialiștii vor boicota alegerile parlamentare viitoare și vor chema oamenii la proteste.

UPDATE // Proiectul de lege al democraților privind sistemul uninominal a fost votat de 52 de deputați în prima lectură. Pentru au votat deputații democrați, cei din grupul condus de Ghilețchi și cei neafiliați. Socialistul Bătrâncea a cerut o pauză de 30 de minute înaintea votului pentru proiectul privind sistemul mixt, exprimându-și nemulțumirea că uninominalul a fost votat în grabă, fără discuții în comisii și fără avize din partea organizațiilor internaționale.

UPDATE // Valeriu Ghilețchi, liderul grupului Popular European, a solicitat o întâlnire „de cinci-zece minute” cu democrații, înaintea votului pentru cele două proiecte de legi.

UPDATE // Comisia parlamentară juridică, pentru numiri și imunități a respins proiectul socialiștilor, a anunțat Raisa Apolschi. Deputații au refuzat să inițieze discuții pe marginea proiectului înregistrat de socialiști cu privire la sistemul mixt.

UPDATE // Potrivit lui Bolea, sistemul mixt ar fi „cel mai potrivit” pentru R. Moldova, 51 de deputați fiind aleși pe liste de partid și 50 - în circumscripții uninominale. O persoană va putea candida atât pe liste de partid, cât și într-o circumscripție electorală, separat, după ce va colecta 600 de semnături. Transnistrenii ar urma să voteze în secții deschise pe malul drept al Nistrului. Peste hotare, votul ar urma să dureze două zile consecutiv. Proiectul socialiștilor mai prevede ca studenții să voteze la locul unde își fac studiile. Câștigător va fi declarat candidatul care va acumula cele mai multe voturi. Socialiștii mai propun eliminarea pragului de validare a alegerilor, dar păstrarea aceluiași prag electoral de accedere în Legislativ pentru partide așa cum este în prezent.

UPDATE // În aceste momente, socialistul Vasile Bolea prezintă proiectul de lege privind votul mixt, propus de președintele Igor Dodon.



UPDATE //
Liberal-democratul Iurie Țap acuză faptul că proiectul democraților este „abuziv”, nu este unul „fundamentat” și nu duce la consolidarea democrației din R. Moldova, iar scopul acestuia ar fi menținerea PD-ului la guvernare.

UPDATE // Socialistul Vlad Bătrâncea a citat din expertiza anticorupție a Centrului Național Anticorupție, potrivit căreia revocarea deputaților este neconstituțională. Acesta afirmă că actuala majoritate încearcă să se salveze, fiind cotată foarte prost în sondaje și riscă să „plece în istorie”. Bătrâncea a mai făcut referire la Comisia de la Veneția care a arătat anterior că schimbarea sistemului electoral va putea avea loc numai în cazul în care în R. Moldova va fi „o democrație veritabilă”, dar și la liderii UE care nu susțin această inițiativă. Socialistul i-a amintit lui Candu că a promis anterior să aștepte avizul Comisiei de la Veneția și a mințit, adăugând că sistemul uninominal este unul „periculos” pentru R. Moldova. Socialiștii nu vor vota acest proiect al democraților.

UPDATE // Raisa Apolschi, președinta comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, a citit avizul comisiei de la tribuna Parlamentului care este unul pozitiv. Socialistul Vladimir Țurcan a întrebat-o dacă în comisie au fost discutate prevederile „neconstituționale” din proiect, dar Apolschi a declarat că autorii proiectului cred că acesta nu contravine Constituției. Totuși, democrata a atenționat că proiectul ar urma să fie „corectat”, „ca normele viitoarei legi să fie constituționale”.

UPDATE // Ștefan Creangă care s-a prezentat din partea „grupul popular european” a întrebat dacă au fost calculate estimativ cheltuielile unui scrutin uninominal care în mod sigur „vor crește”. Sârbu a fost de acord că acest sistem va fi mai costisitor decât actualul, dar a spus că este devreme să se facă anumite calcule. Cel mai probabil, un scrutin uninominal va costa la fel ca alegerile locale din R. Moldova. Totodadă, Sârbu a spus că media națională, inclusiv postul public de televiziune, nu va fi obligate să mediatizeze campania electorală, fiindcă ar putea fi mii de candidați și va fi imposibil, dar obligația va fi păstrată pentru radiodifuzorii locali.

UPDATE // Cei mai critici la adresa proiectului democraților sunt deputații socialiști. Eduard Smirnov, de exemplu, a spus că acest proiect de lege ar fi „colacul de salvare al PD” și el nu are de gând să salveze acest partid care a capturat statul. În replică, spicherul Andrian Candu i-a spus că „în acest stat capturat a fost ales Igor Dodon președinte” și că el se poate exprima liber.

UPDATE // Grigore Novac, deputat PSRM, a remarcat faptul că, deși democrații vorbesc despre reintegrarea țării, aceștia ar lipsi cetățenii din stânga Nistrului de dreptul de a alege și a fi aleși. Tot Novac a întrebat în baza căror liste vor strânge semnături candidații aflați peste hotare, dacă acolo nu există liste permanente și statul nici nu știe unde sunt cetățenii R. Moldova. Democratul Sârbu a spus că, din acest punct de vedere, „cei din diasporă vor fi privilegiați”, fiindcă autoritățile nu vor ferifica domiciliile cetățenilor de peste hotare și nici nu există o procedură de autentificare a semnăturilor. Prin urmare, candidații de peste hotare vor putea strânge semnături de oriunde, nefiind constrânși de hotarele unei circumscripții.

UPDATE // Deputatul PSRM Adrian Lebedinschi a ținut să precizeze că statele enumerate de Sergiu Sârbu ca exemplu de implementare a sistemului uninominal - SUA, Franța, Marea Britanie sau Canada, au legislative bicamerale, iar lui Sârbu i s-a părut acest lucru „irelevant”. Totodată, socialistul a întrebat câte circumscipții vor fi deschise peste hotare, câte pentru transnistreni etc. și în baza căror criterii? Potrivit lui Sârbu, circumscripțiile vor fi deschise în baza numărului de alegători din listele electorale. Acesta a declarat că o circumscripție ar putea fi deschisă pentru 28 de mii de alegători, dar teritoriul acestora va fi stabilit de Comisia Electorală Centrală cu șase luni înainte de alegeri.

UPDATE // Socialistul Vasile Bolea l-a întrebat pe Sârbu cum poate fi votat un asemenea proiect de lege, dacă în textul acestuia „este de cel puțin patru ori încălcată Constituția”. Potrivit deputatului, faptul că cetățenii din Transnistria vor fi lipsiți de dreptul la vot este o încălcare flagrantă a Legii Supreme, la fel ca și revocarea deputatului.

UPDATE // Democratul Sergiu Sârbu a prezentat pe scurt inițiativa democraților cu privire la sistemul electoral uninominal și a rugat deputații să voteze proiectul de lege în prima lectură. Potrivit lui Sârbu, acest sistem ar avea mai multe avantaje, printre care alegerea directă a deputaților de către cetățeni și revocarea acestora asemenea primarilor, noii deputați vor reprezenta inclusiv minoritățile, iar cetățenii din diasporă vor avea „pentru prima dată” ocazia să-și voteze reprezentanții. Potrivit lui Sârbu, democrații propun organizarea a 101 circumscripții electorale, va fi ales candidatul cu cel mai mare număr de voturi din primul tur, iar alegerile nu vor avea loc Transnistria, până autoritățile de la Chișinău nu vor deține controlul administrativ și politic în estul republicii. Pentru înregistrarea în cursă, un candidat va trebui să colecteze cel puțin o mie de semnături.

XXX


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus introducerea pe ordinea de zi de astăzi a Parlamentului a proiectului de lege privind sistemul uninominal, înregistrat de democrați. Acest lucru i-a nemulțumit pe liberali, care au părăsit imediat sala Legislativului, dar și pe socialiști, care l-au invitat pe Candu la sedința fracțiunii.

După câteva zeci de minute, Andrian Candu a revenit în sala de ședințe și a propus ca astăzi să fie dezbătut și proiectul de lege privind sistemul electoral mixt, propus anterior de președintele Igor Dodon.

Liderul fracțiunii PD, Marian Lupu, precum și șeful grupului Popular European, Valeriu Ghilețchi, au fost de acord cu această propunere. „Avea să fie alogic, dacă discutam astăzi doar un proiect privind modificarea Codului Electoral”, a precizat Lupu.

CITIȚI și Încă șase depuțati au aderat la PD. Candu anunță „peste 50” de voturi în Parlament pentru introducerea sistemului uninominal

În urma acestor anunțuri, deputații au luat o pauză de o oră, până la ora 15.00, deoarece Comisia juridică pentru numiri și imunități trebuie să pregătească avizele pentru cele două proiecte de legi pe care nu a reușit să le examineze anterior.

Amintim că spicherul Andrian Candu a promis public că schimbarea sistemului electoral nu va fi efectuată până nu va exista avizul Comisiei de la Veneția. Această instanță nu și-a prezentat încă poziția cu privire la sistemul uninominal, o delegație a Comisiei urmând să ajungă abia săptămâna viitoare la Chișinău.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md