VIDEO // SIS, Poliția Națională și PCCOCS, noi detalii despre tentativele de DESTABILIZARE a R. Moldova puse la cale de Rusia: Patru persoane reținute și 1,6 milioane de lei confiscați
ACTUALIZARE // Proteste violente, cu utilizarea unor drone încărcate cu explozibili, arme și lupte corp la corp cu oamenii legii reprezintă scenariul pregătit de către autoritățile ruse să fie aplicat în R. Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pentru integrare europeană.
Planul rușilor de a provoca proteste din cauza unor motive inventate, cum ar fi scoaterea din cursa electorală a unor candidați sau pretinsa fraudare a scrutinului, a fost dejucat de organele de drept din R. Moldova, care anunță reținerea a patru persoane și confiscarea a 1,6 milioane de lei, precum și a mai multor arme, inclusiv albe, dar și drone.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că circa 300 de tineri din R. Moldova au plecat treptat, începând cu luna mai curent, în grupuri a câte 20 de persoane, la Moscova pentru a fi instruiți cum să organizeze și să deturneze proteste în R. Moldova.
Deși la plecare erau anunțați despre activități cultural-educative, aceștia ajungeau într-o bază de odihnă dintr-o suburbie a Moscovei unde erau pregătiți pentru diferite forme de protest – procedee și metode tehnice în timpul protestelor, comportament, tactici de provocare, înfruntarea cordoanelor de polițiști, extragerea armelor și altor obiecte de la organele de forță, retragerea rapidă din rândul mulțimii etc.
Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a detaliat, la aceeași conferință de presă, că mai mulți participanți la instruirile de la Moscova au fost selectați să meargă, din luna septembrie și până la mijlocul lunii octombrie, la antrenamente în Serbia sau Bosnia și Herțegovina, desfășurate de mercenari străini.
„Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Șor, sub paravanul ong-ului Evrazia, a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. O parte dintre aceștia a fost selectată pentru antrenamente mult mai avansate în tabere de gherilă desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Acești tineri au fost antrenați de instructori străini, conectați la entități asociate structurii militare private Wagner și entității numite Ferma, instituite anterior de Evgheni Prigojin. Ele în continuare sunt active, doar că sub o altă comandă. Antrenamentele includeau tactici de dezbinare națională, precum și destabilizare a ordinii constituționale. În taberele de pregătire erau antrenați provocatori ce urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente radicale și chiar extremiste în contextul alegerilor. Programa de antrenament includea, dar nu se limita la acestea, tactici de provocare a organelor de menținere a ordinii publice, utilizarea armelor și a unor obiecte pentru provocarea daunelor fizice neletale, psihologia maselor, confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor, confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și explozibile artizanale, manevrarea dronelor cu atașament special pentru explozibil sau incendiere”, a declarat Alexandru Misteața.
Potrivit directorului SIS, printre coordonatorii acestor acțiuni sunt 13 cetățeni, inclusiv Mihail Potiopkin, conectat la „Ferma” și responsabil de organizarea acțiunilor de influență malignă la nivel mondial în cadrul altei entități numite „Axon”, dar și Mircho Angelov, un bulgar implicat în acțiuni de vandalizare a mai multor bancomate în Chișinău, în primăvara anului curent, cu scopul creării panicii în societate.
Declarațiile oamenilor legii au fost însoțite de imagini video de la antrenamentele la care au participat tinerii din R. Moldova, dar și de la perchezițiile efectuate de către organele de drept.
Șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, a anunțat că aceste fapte sunt investigate de acuzatorii de stat în cadrul unei cauze penale ce ține de pregătirea dezordinilor în masă în interesul unei grupări criminale.
„Ținem situația sub control împreună cu toate instituțiile de aplicare a legii. Monitorizăm activ riscurile și amenințările pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri pe teritoriul național. În acest moment, noi evaluăm gradul de risc ca fiind unul mic. Totodată, toată lumea este vigilentă și conectată”, a ținut să precizeze la final directorul SIS, Alexandru Musteața.
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, și șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Victor Furtună, prezentă noi detalii despre tentativele de destabilizare a R. Moldova puse la cale de Federația Rusă și acoliții ei de la Chișinău.
Potrivit celor trei instituții de forță, până acum au fost contracarate mai multe acțiuni de destabilizare.
De menționat că forțele de ordine au desfășurat în ultimele zile mai multe percheziții în diferite localități din R. Moldova, în cadrul unor dosare privind coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate condamnatului Ilan Șor.
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Limba „moldovenească”, o invenție a Uniunii Sovietice de pe vremea lui Stalin, înlocuită cu limba ROMÂNĂ în Ucraina
Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”