VIDEO // Secretarul de stat american anunță un nou sprijin financiar și „angajamentul ferm pentru suveranitatea și succesul R. Moldova”: Încă 50 de milioane de dolari, oferiți de SUA pentru a susține reforma justiției
Secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectuează miercuri o vizită în R. Moldova, a anunțat un nou sprijin financiar, în sumă de 50 de milioane de dolari, acordat de SUA pentru R. Moldova. Banii vor fi alocați pentru a susține reforma justiției și curățarea sistemului.
„Din februarie 2022, SUA a alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile moldovenești și a contracara acțiunile Federației Ruse. Vrem să ajutăm R. Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii... De asemenea, vrem să vă sprijinim să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar, pentru a avansa aceste eforturi. Aceasta va consolida capacitatea R. Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE și de a crea mai multe oportunități în domeniul economic. Dorim să conlucrăm pentru a asigura economia și securitatea energetică”, a declarat Antony Blinken, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Maia Sandu.
Înaltul oficial american, aflat pentru a doua oară la Chișinău, după declanșarea războiului în Ucraina, și-a exprimat „admirația” pentru ce reușește să facă pentru R. Moldova președinta Maia Sandu „în timpuri grele și circumstanțe dificile”.
„Aceste angajament pentru democrație, pentru ca cetățenii să-și decidă propriul viitor, este puternic aici. Și asta în pofida unei campanii de intimidare, de interferența rusească, răspândirea dezinformării, utilizarea corupției, fabricarea de proteste antiguvernamentale. Vedem o reziliență extraordinară din partea conducerii R. Moldova și, în special, din partea poporului ei”, a punctat Blinken.
Secretarul de stat a amintit că SUA și partenerii săi impun sancțiuni împotriva celor care vor să submineze democrația R. Moldova. De asemenea, SUA sprijină financiar mai multe proiecte energetice, inclusiv construcția de linii electrice de înaltă tensiune, pentru a „îndepărta” R. Moldova de dependența energetică rusească.
De asemenea, SUA își dorește să continue să sprijine proiecte în domeniile agriculturii sau IT.
Antony Blinken și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea cu Ucraina de care dă dovadă R. Moldova și sprijinul acordat refugiaților ucraineni.
„Cred că cetățenii R. Moldova sunt conștienți de faptul că ceea ce se întâmplă în Ucraina este important nu numai pentru Ucraina, dar și pentru R. Moldova, Estul Europei și dincolo de ea. Pentru că noi știm că, dacă permitem acestei agresiuni împotriva Ucrainei să continue, aceste atacuri agresive se vor vedea și în alte locuri, nu se vor opri în Ucraina”, a punctat oficialul american.
Blinken i-a transmis Maiei Sandu, din partea președintelui american Joe Biden, „angajamentul ferm pentru suveranitatea și succesul R. Moldova”.
De asemenea, secretarul de stat a anunțat că autoritățile de la Chișinău și Washington vor încheia în curând negocierile pentru un nou sediu al Ambasadei SUA în R. Moldova. „Cred că va fi un nou simbol al relațiilor noastre și va oferi o bază pentru aprofundarea acestor relații”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.
Președinta Maia Sandu a afirmat, la rândul său, că vizita secretarului de stat la Chișinău reconfirmă „relațiile excelente” dintre R. Moldova și SUA și este „un puternic semn de sprijin” pentru statul nostru.
„Ultima dată ne-ați vizitat acum doi ani, în martie 2022, când zeci de mii de refugiați ucraineni traversau hotarele noastre în căutarea unui refugiu departe de bombardamentele armatei ruse. Dumneavoastră ați fost printre primii înalți oficiali care au vizitat R. Moldova în acele momente dificile. Și ați continuat să ne fiți alături. În toată această perioadă grea, de când războiul a revenit pe continentul nostru, am reușit, aici, în R. Moldova, să menținem pacea, stabilitatea și liniștea, în pofida tentativelor de destabilizare a situației de către cei care ne vor răul. Am reușit acest lucru inclusiv datorită faptului că nu suntem singuri, datorită sprijinului pe care îl primim de la lumea liberă și democratică. Tot datorită sprijinului guvernului SUA și altor parteneri am putut oferi condiții demne ucrainenilor care s-au refugiat în țara noastră și comunităților locale care îi găzduiesc. Noi am reușit să menținem pacea acasă, însă cetățenii noștri continuă să fie puternic afectați de efectele negative ale războiului asupra economiei și bunăstării noastre. Dar prin unitate și cu sprijinul partenerilor vom fi alături de oameni și vom merge înainte”, a afirmat Maia Sandu, după discuțiile purtate cu înaltul oficial american.
Președinta a amintit de ajutorul financiar american în valoare de 80 de milioane de dolari care a ajutat autoritățile R. Moldova să compenseze, iarna trecută, facturile cetățenilor la energie, iar între timp statul nostru și-a consolidat securitatea energetică.
„De la o dependență totală față de resurse energetice rusești, astăzi cumpărăm gaze naturale din mai multe surse, inclusiv din Statele Unite, având astfel opțiuni mai accesibile și mai bune. Construim linii electrice care să ne conecteze la rețeaua europeană, una din ele va fi finanțată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, și investim în surse de energie regenerabilă. Scopul nostru este să depășim vulnerabilitatea R. Moldova în acest domeniu, să avem surse de electricitate stabile, accesibile și sustenabile”, a mai arătat Maia Sandu în discursul său.
Șefa statului a adăugat că, datorită sprijinului american prin USAID, R. Moldova își modernizează agricultura, îmbunătățește infrastructura post-recoltare, își sporește exporturile de fructe, își dezvoltă sectorul vitivinicol, turismul etc.
„Statele Unite ale Americii ne sprijină și în lupta cu corupția. Da, este o luptă dificilă și lungă, dar suntem hotărâți să o ducem până la capăt. Prin sancționarea celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova și să dezbine oamenii noștri, țara dumneavoastră contribuie la securitatea și stabilitatea noastră. Vă mulțumesc pentru acest sprijin constant pe care ni-l oferă Guvernul SUA și poporul american. De fapt, astfel ne sprijiniți în visul nostru – ca R. Moldova să devină un pământ al păcii garantate, libertății și bunăstării pentru cei care muncesc onest”, a mai declarat Mai Sandu.
Președinta a mulțumit SUA pentru „sprijinul și prietenia de durată”, dar și pentru faptul că sprijină Ucraina.
„Trăim vremuri în care dorința naturală și firească a oamenilor de a trăi în libertate și pace este pusă la grea încercare de adversarii democrației. Vecinii și prietenii noștri din Ucraina plătesc în fiecare zi un preț cumplit pentru simpla aspirație de a fi liberi. Lupta lor curajoasă este o luptă pentru libertatea noastră, a tuturor. Vă mulțumesc pentru că sprijiniți Ucraina. Prin rezistența sa, Ucraina ne protejează pacea aici în R. Moldova, iar sprijinul pentru Ucraina înseamnă și sprijin pentru securitatea Republicii Moldova. Vecinii noștri, Ucraina și Uniunea Europeană, au nevoie de o Moldovă puternică și democratică, care este un partener de încredere și un furnizor de securitate, nu de o zonă gri”, și-a încheiat discursul președinta Maia Sandu.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania