Lista RUȘINII // Companiile internaționale care nu au părăsit încă Rusia
UPDATE // ASUS susține că a anunțat încă din 14 martie suspendarea livrărilor către Rusia și o donație în valoare de peste 1 milion de dolari pentru ajutorarea victimelor războiului din Ucraina.
Sute de companii, din toate domeniile, au părăsit sau și-au suspendat operațiunile din Rusia după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Sunt, însă, unele nume mari care refuză să renunțe la afacerile de pe această piață cu peste 144 de milioane de consumatori. Exemple sunt Nestle, Subway, Danone, Oriflame Cosmetics, Leroy Merlin sau Reebok.
Există și companii mari din tehnologie care nu au ieșit încă din Rusia, potrivit unei liste „a rușinii” realizată de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Universitatea Yale, și colegul lui Steven Tian.
Lista, actualizată în 21 martie, include 80 de companii. În unele cazuri, purtătorii lor de cuvânt au susținut că firmele au rămas acolo pentru a nu îi afecta pe clienții lor ruși nevinovați. Alții le-au recomandat firmelor vestice să părăsească Rusia, deoarece banii obținuți acolo sunt pătați cu sânge.
„Ieșiți acum. Sunt bani plini de sânge!”, a afirmat miliardarul australian Andrew Forrest, fondatorul Fortescue Metals Group. Acesta investise, înainte de izbucnirea conflictului, în energie regenerabilă în Rusia. Potrivit lui, la cârma țării se află „un criminal”. „Trebuie să facem totul ca să nu susținem acel criminal”, a adăugat Forrest.
Cele mai notabile nume din sectorul tehnologic care încă operează în Rusia sunt:
Bose (echipamente audio)
ASUS (electronice)
Cloudflare (securitate informatică)
Există și firme de tehnologie care nu au ieșit de pe piață, dar au anunțat că își reduc operațiunile în Rusia:
Coinbase (platformă de tranzacționare de criptomonede)
Amadeus IT Group (software)
Bosch (electrocasnice, electronice, componente auto)
General Electric (echipamente medicale, energie regenerabilă, IoT, audiovizual)
După aproape o lună de război, zeci de mii de oameni au murit în Ucraina. Alte aproximativ 10 milioane de persoane și-au părăsit locuințele. Dintre acestea, trei milioane de oameni sunt refugiați în alte țări.
Rusia a atacat, la ordinul lui Vladimir Putin, Ucraina pe 24 februarie, cu aproape 200.000 de militari.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania