LISTA „normelor INUTILE” impuse antreprenorilor, care au fost anulate de Guvern: Meniul nu va mai trebui semnat de conducător, ospătarul nu va mai fi obligat să cunoască o limbă străină, iar portarul - despre locurile libere din local
Normele și regulamentele care vizează comerțul interior și activitatea antreprenorilor din R. Moldova au fost simplificate astăzi de către Guvern.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, instituția care a promovat inițiativa, de-acum încolo vor exista reguli mai clare și mai transparente pentru comerțul interior, care vor simplifica activitatea antreprenorilor. Mai exact, din 90 de pagini de regulamente au fost înlăturate 40, fiind reduse „multe norme absurde”.
Printre acestea se numără obligativitatea ca meniul și catalogul băuturilor alcoolice să fie semnate de către contabilul și conducătorul unității, ca agentul economic să întocmească meniul în conformitate cu sortimentul produselor sau tipul unității comerciale, iar sortimentul indicat în meniu trebuie să fie disponibil la momentul comandării produselor de către consumator în proporție de cel puțin 80%.
De asemenea, a fost anulată obligativitatea de a dota cu utilaje, mobilier, articole, echipamente şi ustensile „în funcţie de natura, volumul şi profilul unităţi”, iar în spațiile de manipulare a produselor alimentare să fie utilizate „ustensile care pot curățate și dezinfectate adecvat”.
Agenții economici nu vor mai trebui să se asigure ca ospătarii să cunoască o limbă străină la nivelul minim şi termenii profesionali în cazul restaurantelor sau bazele psihologiei, ca barmanii să cunoască informația privind chemarea taxiului, a poliţiei, asistenţei medicale, echipei de pompieri, sau ca portarul să știe regulile de servire a consumatorilor în unitatea respectivă, amplasarea codului de semnalizare şi de protecţie contra incendiilor şi regulile de utilizare, să informeze consumatorii privind amplasarea sălilor şi locurilor libere, să supravegheze uşa de intrare a unităţii, iluminarea reclamei, starea sanitară a vestibulului etc.
„Antreprenorii sunt în imposibilitate de a respecta toate aceste norme inutile impuse, fiind o sarcină dificilă și obositoare. Dorim să îi ajutăm pe oamenii de afaceri, reducându-le povara și oferindu-le mai multă libertate pentru a-și dezvolta afacerile. Ne dorim ca aceștia să aibă cele mai bune instrumente și resurse pentru a reuși în afaceri”, a explicat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.
În total, Cabinetul de miniștri a revizuit, actualizat și comasat 14 regulamente, fiind aprobate în redacție nouă, printr-un singur act normativ, regulile care se referă la domeniul comerțului interior. Din acestea fac parte regulile de desfăşurare a activității de comerţ, regulamentul privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor, regulamentul sanitar pentru unităţile comerciale ce practică activitate de comerț cu produse alimentare.
De asemenea, au fost abrogate opt hotărâri de Guvern, ce vizează desfășurarea comerțului ambulant, a comerțului cu amănuntul, precum și a altor procese din activitatea antreprenorilor din Republica Moldova.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia