Lista cu „rețeaua” lui Șor, folosită pentru a frauda alegerile, examinată de procurori: „Încercăm să contrapunem acea listă cu informațiile obținute în cadrul urmăririi penale”
Lista cu cele 3 798 de nume de pe întreg teritoriul R. Moldova, parte a rețelei fugarului condamnat Ilan Șor, recepționată vinerea trecută de mai multe redacții din R. Moldova, este examinată în prezent de către procurori.
„Această listă nu este parte a dosarului penal. O asemenea listă, în forma în care a fost publicată, nu se regăsește în materialele cauzei penale. La această etapă nu sunt pregătit să vă informez câte din acele persoane sunt investigate sau identificate de noi ca fiind beneficiari ai resurselor financiare în vedere coruperii procesului electoral. Această listă este acum examinată de organul de urmărire penală. Încercăm să contrapunem acea listă cu informațiile obținute în cadrul urmăririi penale”, a declarat astăzi procurorul general Ion Munteanu, în cadrul unei conferințe de presă.
CITIȚI și DOC // Numele concrete ale celor care erau cât pe ce să FURE viitorul european al R. Moldova: TOATĂ rețeaua grupării criminale Șor, prin intermediul căreia au fost cumpărate voturi la alegerile de duminică, făcută publică
Șeful Procuraturii Generale a respins acuzațiile din mesajul care însoțea lista expediată la adresa mass-mediei din R. Moldova privind lipsa de acțiuni din partea procurorilor și a judecătorilor, „care au eliberat din arest mii de oameni care trebuie să fie condamnați, iar noi privim cum ei ies din detenție și ne râd în față”.
Potrivit lui Munteanu, acuzațiile ar fi „o încercare de a crea disensiune între organele de drept”.
„Afirmațiile din scrisoare sunt neîntemeiate. Am văzut și reacția colegilor de la Poliție. Nu avea cum nici Poliția să identifice această schemă și să avem rezultatele pe care le avem astăzi în investigație fără o colaborare eficientă cu procuratura. Procuratura este cea care decide și coordonează toate acțiunile de urmărire penală, începând cu autorizările de percheziții, rețineri, efectuate de percheziții, dispunerea de măsuri speciale de investigații etc.”, a precizat procurorul general.
Aceeași sursă a adăugat că procurorii încearcă să afle dacă lista ajunsă în presă este parte a activității de urmărire penală sau aparține altor surse. „Inclusiv grupul criminal Șor are o grămadă de liste și date personale ale multor cetățeni”, a afirmat Munteanu.
CITIȚI și VIDEO // Procurorul general al R. Moldova anunță că schema de cumpărare a voturilor la alegerile din R. Moldova a fost elaborată de serviciile secrete rusești și reprezintă un element al războiului hibrid dus de Moscova împotriva Chișinăului
În cadrul aceleiași conferințe, Ion Munteanu a precizat că procurorii au „informații concrete” despre mai bine de 140 de conturi bancare deschise la banca „Promsvyazbank” din Federația Rusă, cu instalarea aplicației mobile de tip banking PSB.
Transferurile de bani erau realizate cu exceptarea cadrului bancar legal al R. Moldova.
„În R. Moldova, acest sistem de plăți nu este accesat. Modalitatea de scoatere a banilor este alta decât utilizarea sistemului bancar al R. Moldova. Prin utilizarea terminalelor de plată din Transnistria și din Federația Rusă, banii sunt transmiși cash în R. Moldova”, a explicat procurorul general.
Anterior, Poliția a anunțat că, numai pe parcursul lunilor septembrie - octombrie curent, din Federația Rusă au fost transferați, prin intermediul acestei scheme, 39 de milioane de dolari pentru mai bine de 138 de mii de persoane, bani destinați cumpărării de voturi în favoarea candidaților Moscovei la alegerilor prezidențiale din R. Moldova și pentru opțiunea „NU” la referendumul de integrare europeană.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani