LISTĂ cu 349 de persoane care ar fi primit bani de la Ilan Șor prin intermediul cartelelor PyyPL, trimisă ANONIM redacțiilor de la Chișinău: Reacția Procuraturii Anticorupție la acest denunț
Procuratura Anticorupție examinează denunțul public anonim în conformitate cu legislația în vigoare și îndeamnă repetat persoanele care dețin cartele PyyPL să le predea organelor de drept
Mai multe redacții din R. Moldova, dar și instituțiile de drept au recepționat joi, 12 octombrie, pe adresele de e-mail o scrisoare anonimă intitulată „Denunț public”, însoțită de un scurt text și o listă cu numele a 349 de persoane, foști activiști ai Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, actuali activiști ai Partidului-clonă „Șansă”, care ar fi recepționat ilegal bani prin intermediul cartelelor PyyPL. Printre aceștia se numără Marina Tauber, Valeri Klimenko, Veaceslav Lupov de la Taraclia etc.
Asemenea cartele ar fi cea mai nouă găselniță a unor grupări criminale de a finanța partide din R. Moldova pentru a lăsa mai puține urme, au anunțat recent oamenii legii, care au curmat o tentativă de a introduce în R. Moldova 1 975 de carduri ce urmau să fie utilizate pentru transferul unor sume bănești către coordonatorii din interiorul unor partide politice. Totodată, polițiștii și procurorii au efectuat zeci de percheziții pentru a acumula probe privind schema de finanțare a unor partide politice și a membrilor acestora, inclusiv pentru a întreprinde acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova.
„Denunțul public” expediat anonim ar fi semnat de „un grup de primari și consilieri locali” înscriși în cursa alegerilor locale din partea Partidului „Şansă”.
„Pe parcursul ultimelor luni, atât noi, cât şi unii colegi de-ai nostri am fost obligați să acceptăm această modalitate de finațare pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare a localităților în contextul alegerilor locale. Din cauza șantajului că vom fi discreditaţi în faţa locuitorilor pentru lipsă de reacţie, am acceptat acest format. Ţinând cont de faptul că unele persoane din teritoriu care au folosit cartelele de finanţare de tip PyyPL figurează în calitate de bănuiţi pe mai multe dosare de finanţare ilegală a formaţiunilor politice, am decis să publicam întreaga listă a persoanelor care deţin cartele de acest tip pentru a nu cădea în plasa unor promisiuni deşarte ca mai apoi să plătim pentru libertatea noastră”, se arată în denunț.
CITIȚI și VIDEO // Au umplut R. Moldova cu CARDURI, prin intermediul cărora sunt finanțate unele partidele politice. „Au renunțat la KULIOACE și au pus în aplicare carduri. Știm originea banilor, știm cine a pus banii pe carduri, tot, tot…”
Procuratura Anticorupție anunță că „a luat act de denunțul public anonim, expediat prin intermediul e-mail-ului, acesta urmând a fi examinat în conformitate cu legislația în vigoare”.
Într-un răspuns oferit Ziarului NAȚIONAL, Procuratura Anticorupție a evitat să ne spună dacă persoanele din lista atașată la scrisoarea anonimă sunt într-adevăr documentate de procurori în cadrul urmăririi penale care vizează finanțarea ilegală a partidelor din R. Moldova de către o grupare criminală organizată: „Informația dacă sunt sau nu investigate persoanele care se regăsesc în listă nu v-o putem pune la dispoziție, întrucât la momentul actual urmărirea penală este în desfășurare, iar asta ar periclita ancheta”.
Procuratura Anticorupție a reiterat mesajul făcut public anterior, prin care a îndemnat toate persoanele care dețin un asemenea card să-l predea organelor de drept.
Vedeți mai jos lista activiștilor fostului Partid „Șor” și ai actualului Partid „Șansă”, care ar deține cartele PyyPL:
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski