LIPSĂ DE RESPECT // Expoziția care a stârnit un val de furie printre creştinii israelieni
O expoziţie de artă din Israel în care apare Ronald McDonald răstignit a stârnit proteste din partea minorităţii creştine arabe din ţară, scrie AP.
Sute de creştini au solicitat înlăturarea sculpturii intitulate „McJesus” (n.red.: „McIisus”) şi au protestat în faţa unui muzeu din nordul oraşului Haifa, săptămâna trecută. Poliţia israeliană declară că oamenii au aruncat cu un cocktail molotov şi pietre, rănind trei poliţişti. Autorităţile au dispersat ulterior mulţimea folosindu-se de gaze lacrimogene.
Mai mulţi reprezentanţi ai bisericii au cerut luni îndepărtarea articolelor ofensatoare din cadrul expoziţiei, inclusiv două păpuşi Barbie care îi înfăţişează pe Iisus şi Fecioara Maria.
Nissim Tal, directorul muzeului, a declarat că a fost şocat de actele de violenţă, mai ales pentru că expoziţia - care intenţiona să critice ceea ce mulţi consideră drept o venerare a capitalismului - a fost prezentată de mai multe luni de zile. Expoziţia a fost prezentată şi în alte ţări, dar fără incidente.
Protestele au fost stârnite după ce vizitatorii au postat fotografii ale expoziţiei pe reţelele sociale.
Creştinii reprezintă un procent mic din minoritatea arabă din Israel, aceştia spunând că se confruntă cu provocări la tot pasul.
„Trebuie să înţelegem că libertatea de exprimare este interpretată în moduri diferite în societăţi diferite”, a declarat Wadie Abu Nassar, consilier al Bisericii. „Dacă această lucrare ar fi îndreptată împotriva non-creştinilor, lumea s-ar fi întors cu susul în jos”, a adăugat acesta.
Ministrul israelian al Culturii, Miri Regev, care a fost acuzat de cenzură pentru promovarea legislaţiei care impune „loialitate” naţională în artă, a cerut de asemenea, înlăturarea operei de artă „lipsită de respect”.
Muzeul a refuzat să înlăture opera de artă, explicând că acest lucru ar pune în pericol libertatea de exprimare. Totuşi, în urma protestelor, muzeul a pus o perdea la intrarea în expoziţie şi a lăsat un mesaj în care spune că arta din spatele cortinei nu are intenţia de a jigni.
„Acesta este maximul pe care îl putem face, a declarat Tal. Dacă dăm arta jos, a doua zi ne vom trezi cu politicieni care ne vor spune să dăm şi alte lucruri jos şi vom ajunge să avem în muzeu doar poze cu flori colorate”, a adăugat directorul.
Asta însă nu a oprit protestele. Un demonstrant a rămas campat într-un cort instalat în faţa muzeului, având o pancartă pe care scrie „respectaţi religiile”.
„Este foarte ofensatoare pentru mine şi nu o pot considera o operă de artă. Vom continua să organizăm mitinguri paşnice, nu vom fi liniştiţi până ce nu ajungem la o soluţie”, a declarat un artist local creştin.
Jani Leinonen, artistul finlandez din spatele lui „McIisus”, a cerut şi el ca opera de artă să fie scoasă de la expoziţie, dar dintr-un alt motiv.
Acesta a explicat că susţine BDS, o mişcare palestiniană menită să preseze Israelul să-şi schimbe politicile faţă de palestinieni. În ultimii ani grupul a reuşit să convingă zeci de artişti străini să-şi anuleze reprezentaţiile în Israel.
Directorul a declarat că muzeul nu se va înclina în faţa presiunilor religioase sau politice.
„Vom apăra libertatea de exprimare, libertatea artei şi libertatea culturii şi nu o vom da jos”, a adăugat Nissim Tal.
Sursa: adevarul.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”