01:27:33 25.09.2024
Stiri

​„Limba noastră”, „limba mamei” și „limba natală”, expresiile folosite de Igor Dodon de Ziua Limbii Române: „Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română - e aceeași limbă și e a noastră”

Politică 31.08.2019 15:23 Vizualizări2496 Autor: Ziarul National
​„Limba noastră”, „limba mamei” și „limba natală”, expresiile folosite de Igor Dodon de Ziua Limbii Române: „Fie că îi spunem moldovenească, fie că îi spunem română - e aceeași limbă și e a noastră”


De Ziua Limbii Române, președintele Igor Dodon compară limba cu mama și spune că „o iubim și o prețuim, indiferent cum o cheamă”.

„Limba noastră”, „limba mamei” și „limba natală” sunt expresiile folosite de Igor Dodon în mesajul său de felicitare adresat cetățenilor R. Moldova pe 31 august și, pentru prima dată, președintele recunoaște public faptul că „moldoveneasca” și româna sunt „aceeași limbă”.

„Frumusețea mamei și dragostea față de ea nu depind de numele pe care mama îl poartă – o iubim și o prețuim indiferent cum o cheamă. (...) În această zi de sărbătoare a Limbii Noastre, vreau ca toți concetățenii mei să fie împăcați de gândul că noi vorbim una dintre cele mai frumoase limbi din lume. Fie că îi spunem moldovenească (așa cum preferă majoritatea moldovenilor și este expres indicat in Constituție), fie că îi spunem română (așa cum preferă mulți alți concetățeni) – e aceeași limbă și e a noastră. Nu trebuie să ne dezbine limba care, de fapt, ne unește. Contează mai mult esența ei și rostul pe care ni-l oferă: contează cum o rostim, cum gândim în limba noastră, cum reușim să dialogăm prin ea și să ne construim un viitor mai bun cu ajutorul ei”, scrie Dodon pe Facebook.

Șeful statului afirmă că denumirea limbii este un motiv de „neînțelegere și tensiune” în R. Moldova și propune „o soluție”.

„Așa s-a întâmplat că, de câteva decenii, denumirea limbii a constituit, și mai constituie azi, un motiv de neînțelegere și tensiune pentru societatea noastră. Chestiunea limbii a devenit atât de sensibilă în Republica Moldova, încât orice inițiativă în privința ei a avut efecte conflictogene, a tulburat spiritele într-un mod toxic pentru societate. De aceea, poate că cea mai potrivită soluție este să ne concentrăm astăzi nu pe formă, ci pe fond, nu pe denumire, ci pe calitatea vorbirii, și să lăsăm poporul moldovenesc, ca autentic stăpân al limbii, să forjeze limba așa cum a făcut-o de veacuri. Să nu o luăm înaintea oamenilor. În înțelepciunea sa seculară, poporul o va face mai cumpătat, mai inteligent și mai profund decât noi, politicienii. Datoria politicienilor, azi, este să le oferim cetățenilor și tuturor generațiilor în creștere un mediu social și educațional prielnic pentru cultivarea limbii natale, pentru însușirea ei și pentru vorbirea bine elaborată. Așa cred că este cel mai indicat să procedăm. Slăvită fie Limba Noastră, Limba Mamei, pe 31 august și în fiecare zi!”, și-a încheiat mesajul Dodon.


Stiri relevante
22.09.2024 10:04 1036 Marin Tauber și Dodona
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

20.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doriți să fiți legat...

16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md