Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională: „Instituțiile noastre monitorizează foarte bine ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului. La etapa actuală nu există riscuri de securitate”
INTERVIU // „Nu trebuie să facem panică în societate, nu există acum riscuri în stânga Nistrului”
Așa-numite adresări ale Tiraspolului către Federația Rusă sau chiar decizii ale Moscovei în raport cu regiunea separatistă a R. Moldova „nu vor fi luate în considerare de nimeni”, afirmă Lilian Carp, președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul de la Chișinău.
Oficialul se arată sigur că, la momentul actual, nu există niciun pericol de securitate pentru R. Moldova, în pofida acțiunilor „suspecte” din Transnistria, a declarațiilor de la Moscova și a „turului de forță” de la Chișinău, Tiraspol și Bruxelles al Ambasadorului cu misiuni speciale de la Kiev, responsabil de dosarul transnistrean.
Ce se întâmplă în Transnistria și cum va răspunde Chișinăul, aflați din interviul oferit Ziarului NAȚIONAL de către Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.
Raisa Lozinschi: Domnule deputat Lilian Carp, liderul separatist al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a convocat așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria, de fapt cei care au executat ordinul privind autoproclamarea „republicii moldovenești nistrene” în anul 1990. Tema dezbătută la reuniune se dorește a fi „sufocarea economică” a regiunii de către Chișinău. Ce urmăresc transnistrenii?
Lilian Carp: Mai multe la acest subiect cunoaște domnul vicepremier Oleg Serebrian, dar cu certitudine transnistrenii încearcă astfel să se manifeste împotriva noului Cod vamal al R. Moldova.
Instituțiile noastre monitorizează foarte bine ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului.
Din câte sunt informat, la etapa actuală nu există riscuri de securitate, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim vigilenți vizavi de ceea ce se întâmplă acolo.
Presa de la Tiraspol a anticipat că la acest eveniment va fi adoptată o declarație adresată Moscovei, iar unele voci au presupus că se va solicita alipirea regiunii separatiste a R. Moldova la Federația Rusă. Anumite canale de Telegram afiliate Kremlinului au scris că această reuniune ar putea avea loc pe 29 februarie curent, ziua în care liderul rus Vladimir Putin a anunțat o „adresare către națiune”. Dvs. ce informații aveți?
Ei fac acest lucru periodic, nu este prima dată.
Cu certitudine, nimeni nu va lua în considerare niciun tip de declarație sau vreo recunoaștere din partea Federației Ruse a vreunui proces.
L-am auzit recent pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spunând că Moscova nu-i va lăsa pe cei 200 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană „să fie victime ale comploturilor vestice”...
Am spus, la etapa actuală nu există anumite riscuri. Dar noi trebuie să fim vigilenți și pregătiți pentru orice tip de acțiuni pe care ei le pot întreprinde.
Repet, nu există riscuri de securitate la momentul actual.
Dar dacă apar riscuri, autoritățile R. Moldova au un plan de reacție în cazul unor asemenea decizii luate la Moscova și la Tiraspol?
Ministrul Apărării a declarat că este pregătit pentru orice tip de provocări.
Dar nu trebuie să facem panică în societate, nu există acum riscuri în stânga Nistrului.
Dle Carp, Ambasadorul cu misiuni speciale de la Kiev, Păun Rogovei, responsabil de dosarul transnistrean, s-a întâlnit luni cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, apoi a mers la discuții la Tiraspol, iar astăzi se află la Bruxelles pentru a discuta despre Transnistria. Ce să înțelegem din acest tur de forță al reprezentantului Kievului, care recent spunea că Ucraina nu va permite implicarea Transnistriei în război de partea Rusiei?
Ucrainenii se asigură. Să nu uităm că pe teritoriul din stânga Nistrului sunt dislocate trupele armatei a 14-a rusești, iar Ucraina se asigură că nu va exista un atac din spate al acestor trupe.
Au tot dreptul să se asigure și pe cale diplomatică împotriva unor posibile provocări.
Dar noi cum ne asigurăm împotriva unor acțiuni care au scopul de a destabiliza situația din R. Moldova? Vă dau un exemplu: recent am văzut proteste ale unor foști deținători de patente, anulate încă din vara anului trecut(!), deloc întâmplător la Comrat, ulterior la Bălți, iar la Chișinău a protestat la aceeași temă un fost apropiat al lui Andrei Năstase – Ruslan Verbițchi, într-o conferință de presă. Tema a fost preluată și în Parlament, săptămâna trecută, de către reprezentanții opoziției proruse, deși cei 5 000 de deținători de patente au trecut deja la activitate independentă, iar autoritățile nu depun niciun efort pentru a explica populației aceste operațiuni concertate și scopul care este urmărit...
Ceea ce putem spune public despre situația de securitate, o facem. Este Consiliul Suprem de Securitate (CSS) care informează la timpul potrivit despre anumite acțiuni ale unor grupuri criminale din R. Moldova sau despre subiectul bancar, depinde de tematica abordată la CSS.
Dar vă spun cu certitudine că, indiferent de acțiunile de destabilizare pe care încearcă să le întreprindă, instituțiile noastre monitorizează și sunt pregătite să facă față.
Când a fost ultima ședință a CSS, ce se discută acolo, pentru că societatea este informată în două-trei fraze despre activitatea acestei platforme?
Ultima ședință a fost acum câteva săptămâni. Noi nu ascundem nimic despre acțiunile instituțiilor, dar sunt anumite acțiuni care fac parte din acțiunile speciale de investigații și care nu pot fi făcute publice.
Cunoaștem anumite lucruri pe care se încearcă a le face prin intermediul lui Ilan Șor, prin diferite conserve pe care încearcă acum să le activizeze, dar toate acțiunile sunt monitorizate.
La care conserve vă referiți? La fostul premier Vasile Tarlev?
Și la Tarlev, dar vedem că și conserva din fruntea Chișinăului care încearcă să urce pe valul tragediei legate de moartea lui Alexei Navalnîi, dar nici așa, cu voce tremurândă, nu vrea să spună cine de fapt l-a ucis pe Navalnîi, deși face trimitere la democrație. Nu vorbește nimic despre asasinul principal al lui Navalnîi și al opoziției ruse.
Trebuie să fim foarte atenți cum aceste conserve își coordonează activitățile și vedem că au de fapt aceleași mesaje voalate, încearcă să preia din narativele specifice partidelor de dreapta care au ca obiectiv integrarea europeană.
Societatea trebuie să înțeleagă că ei sunt un tot întreg, chiar dacă încearcă să fragmenteze electoratul, să-l regionalizeze, așa cum încearcă Tarlev sau așa cum o să-i vedem pe unii proeuropeni convinși în următoarele luni, când își vor anunța intențiile de salvare națională.
Noi cunoaștem absolut tot ce se întâmplă.
Deci, cetățenii R. Moldova pot fi liniștiți, autoritățile monitorizează situația și sunt gata să-i protejeze?
Da. La etapa actuală nu există riscuri, dar suntem vigilenți în continuare, înțelegem că ei pot să schimbe planurile de la o zi la alta.
Domnule Lilian Carp, vă mulțumim pentru acest dialog!
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”