Liderul CUB insistă pe „SUGRUMAREA clicii separatiste” de la Tiraspol: „Supraviețuirea regimului este pentru noi o amenințare de MOARTE, iar criza energetică este o ocazie de a aplica planul B”
Autoritățile constituționale ale R. Moldova trebuie să renunțe la toleranța excesivă în raport cu autoritățile nerecunoscute din Transnistria, iar „criza energetică reprezintă șansa de a destrăma regimul separatist de la Tiraspol”. De această părere este liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUM), Igor Munteanu.
Potrivit lui Munteanu, volumele de gaz livrate regiunii transnistrene trebuie condiționate de democratizarea regiunii. Prin oferirea gratuită a gazelor naturale Chișinăul ar finanța indirect separatismul.
„Pe transnistreni trebuie să-i doară faptul că noi renunțăm la energie ieftină de la Cuciurgan. Cum? Simplu, nu le mai sunt transmise volumele de gaze naturale, care ajung la uzina metalurgică, la fabricile de criptomonede. Astea sunt instrumentele prin care se îmbogățesc cleptocrații din regiunea transnistreană. Atât timp cât Tiraspolul face bani din gazul livrat fără ca să-l plătească, ei au bani să supraviețuiască drept entitate separatistă. E necesară sugrumarea regimului separatist într-o formă cât mai determinată. Supraviețuirea regimului separatist este pentru noi o amenințare de moarte. Criza energetică este o ocazie de a aplica planul B în raport cu clica de separatiști militarizați de la Tiraspol și să-i punem la respect”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
Totodată, Munteanu afirmă că diferendul transnistrean trebuie soluționat cât mai grabnic, în caz contrar Tiraspolul va stopa procesul de eurointegrare a R. Moldova. Astfel, cea mai eficientă metodă de a destrăma regimul separatist este blocada economică.
„Dacă nu condiționăm volumele de gaz cu democratizarea regiunii, pierdem o șansă extraordinară. Trebuie să condiționăm și posibilitatea exporturilor din regiune cu liberalizarea spațiului public, democratizarea. Cei 9 000 de soldați din regiune sunt finanțați din veniturile pe care regiunea le obține din volumele livrate de „Gazprom”. Trebuie să accelerăm destrămarea regimului separatist prin sufocare economică și închiderea conturilor, nu prin negocieri 1+1 și căutare de milostenii la Tiraspol pentru energie electrică. Trebuie să li se spună că nu mai primesc gaze naturale până nu urmează instrucțiunile Chișinăului. Malului stâng îi putem oferi păcură în condițiile unui ajutor umanitar, putem oferi păcură instituțiilor publice, dar gaze naturale trebuie să fie livrate doar contra cost”, a spus Igor Munteanu.
Amintim că, în noiembrie, „Gazprom” a redus cu 49% livrările de gaze pentru R. Moldova. Rușii oferă doar 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi, care sunt împărțite între cele două maluri ale Nistrului. Astfel, Chișinăul, care plătește gazele în avans, primește 3,4 milioane de metri cubi pe zi, iar malul stâng recepționează pe gratis 2,3 milioane de metri cubi pe zi. Mai mult, autoritățile separatiste sunt nemulțumite și pretind 3,9 milioane de metri cubi, fără să-și asume angajamentul că va livra energie electrică pe malul drept al Nistrului.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2