Liderii politici de la București, care au făcut un lobby puternic în favoarea R. Moldova, despre deschiderea negocierilor de aderare: „R. Moldova a scăpat din sfera de influenţă a Rusiei şi urmează să îi fie alocat un loc la masa UE"
Preşedintele României, Klaus Iohannis, și mai mulți lideri politici de la București au felicitat joi, 14 decembrie, R. Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE.
„Felicitări R. Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare! Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. Este un pas foarte, foarte important pentru R. Moldova, pentru Ucraina, de asemenea, şi pentru Georgia şi sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Şi R. Moldova, şi Ucraina s-au străduit foarte mult. Au reuşit într-un timp-record să obţină progrese remarcabile şi aceste progrese au fost văzute şi onorate astăzi de Consiliul European”, a transmis Klaus Iohannis într-o declarație susținută la Bruxelles.
Preşedintele României a mai precizat că negocierile în Consiliu au durat destul de multe ore: „Au fost discuţii complicate, amiabile, strategice, dar cred că important este finalul”.
„Vă sprijinim, fiţi curajoşi, faceţi reformele şi împreună mergem mai departe”, le-a mai transmis Iohannis cetățenilor din R. Moldova.
„Pentru R. Moldova am fost mai mulţi care cu mult entuziasm şi emfază am susţinut deschiderea negocierilor. Sunt foarte mulţumit că s-a ajuns la această concluzie. În continuare e clar că trebuie mers, poate cu viteză mai mare, ca aceste negocieri să pornească bine şi să ducă la un rezultat care înseamnă, până la urmă, integrarea în UE. Din partea mea, din partea României veţi avea absolut tot sprijinul”, a completat Iohannis, transmite presa de la București.
Preşedintele României a subliniat că România va continua să joace un rol important în aderarea R. Moldova la UE.
„Eu cred că vom juca în continuare un rol important, fiindcă avem, pe de-o parte, ambiţia ca R. Moldova să reuşească, pe de altă parte suntem deja de mulţi ani implicaţi în ajutorul instituţional, în consiliere şi în abordarea reformelor. Vom continua, fără doar şi poate, să arătăm aici la Bruxelles ce bine performează R. Moldova”, a conchis preşedintele Iohannis.
„Felicit R. Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE. România este şi va continua să fie un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negociere”, a scris, pe platforma X, și premierul Marcel Ciolacu.
Preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a transmis, joi-seară, felicitări autorităţilor de la Chişinău, după ce Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi R. Moldova. „De aici încolo, drum întins către familia europeană”, a apreciat Tomac, precizând că este ,,un drum lung şi anevoios, dar care merită întregul efort”.
„R. Moldova, un pas mai aproape de Uniunea Europeană. O veste cum nu se poate mai bună perntru românii de peste Prut. De aici încolo, drum întins către familia europeană. Un drum lung şi anevoios, dar care merită întregul efort. Negocierile vor fi dure, regulile trebuie respectate cu stricteţe, însă, la capăt de drum, un lucru este cert, românii se vor reuni în interiorul Uniunii Europene”, a transmis Tomac.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan a precizat că începerea negocierilor de aderare la UE, decisă de către Consiliul European, este „cea mai importantă decizie pentru R. Moldova de la obţinerea independenţei”.
„Începerea negocierilor de aderare la UE este cea mai importantă decizie pentru R. Moldova de la obţinerea independenţei. Decizia de astăzi este confirmarea că R. Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare şi reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul UE şi al tuturor ţărilor-membre. Autorităţile de la Chişinău vor beneficia de asistenţă financiară şi tehnică crescută din partea UE pentru a pregăti ţara de aderare. Procesul de aderare va creşte, totodată, nivelul de trai din ţară, astfel că cetăţenii R. Moldova vor simţi beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.
„Începerea negocierilor de aderare este şi o decizie simbolică ce arată că R. Moldova a scăpat din sfera de influenţă a Rusiei şi că, de îndată ce negocierile se vor încheia, îi va fi alocat un loc la masa UE, cu aceleaşi drepturi ca toate celelalte state membre”, a continuat eurodeputatul PNL.
Potrivit lui Mureșan, Comisia Europenă şi Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte fără întârziere cadrul de negociere, astfel încât prima conferinţă interguvernamentală de negociere UE – R. Moldova să aibă loc în prima parte a anului 2024. „Anul viitor vom avea alegeri europarlamentare, astfel că este important să facem cât mai multe progrese în procesul de aderare în prima parte a anului, de vreme ce, în a doua parte, UE va fi ocupată cu reaşezarea instituţională de după alegeri”, a completat Mureşan.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei