Liderii de PARTIDE politice vor fi OBLIGAȚI să depună declarații de avere: „Sunt politicieni care NU lucrează toată viața, au doar ștampila, dar dețin AVERI impresionante”. Sunt vizați și angajații instituțiilor de stat
Președinții formațiunilor politice, vicepreședinții, secretarii și membrii organelor executive ale partidelor din R. Moldova vor fi obligați să depună la Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI) declarații de avere. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat astăzi, 15 ianuarie, de către președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Totodată, vor fi obligați să depună declarații de avere și angajații instituțiilor publice care sunt la autogestiune, inclusiv cei de la Agenția Servicii Publice (ASP) implicați în eliberarea permiselor de conducere.
Potrivit lui Carp, este important ca în fruntea celor 80 de partide din R. Moldova să fie oameni integri, care își pot justifica averea.
„Pentru a oferi transparență în activitatea partidelor politice, propun ca președinții, vicepreședinții, precum și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice, indiferent de denumirea pe care o au acestea, să depună declarația de avere. Sunt politicieni care nu lucrează toată viața, au doar ștampila partidului… Trebuie să cunoaștem din ce bani își duc viața acești politicieni. Să nu ne mirăm atunci când ajung în fruntea statului, fără să lucreze măcar o zi nicăieri, cu averi ce impresionează. Trebuie să cunoaștem felul în care au adunat aceste averi, despre „dieta” pe care au avut-o unii… că se pot întreține cu 20 - 25 de lei zilnic, având familii și copii care învață pe la instituții private de învățământ. Așa că e important să știm că în fruntea partidelor avem oameni integri”, a declarat Carp, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.
Noile modificări la Legea privind declarația de avere și interese personale vizează și angajații instituțiilor publice care sunt la autogestiune, cu excepția angajaților care desfășoară activități auxiliare de secretariat, protocol, administrativ-gospodărești, tehnice, precum și angajații autorităților publice din domeniul sănătății, culturii, educației și cercetării.
„Ceilalți angajați din cadrul acestor autorități publice aflate la autogestiune vor fi obligați să depună declarația de avere. De asemenea, propun ca persoanele cu funcții de conducere în subdiviziunile instituțiilor publice bugetare, cu excepția persoanelor cu atribuții în domeniul activității auxiliare de secretariat, protocol, administrativ-gospodăresc și tehnic, să fie obligate să depună declarații de avere”, a completat Carp.
În opinia sa, cetățenii trebuie să cunoască veniturile persoanelor cu funcții de conducere și persoanelor cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat, municipale, societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat.
„Noi avem întreprinderi de stat în care directorii și conducătorii subdiviziunilor nu depun declarații de avere, chiar dacă ei conduc o instituție de stat. Asta nu e corect. De multe ori ne punem întrebări cum gestionează ei bunurile statului. Lumea trebuie să cunoască salariile pe care le au, ce venituri obțin. Responsabili din cadrul unor instituții precum Agenția Servicii Publice vor fi obligați să depună declarații de avere. Ne amintim aici de audierile din Parlament cu privire la activitatea ASP, în speță în ceea ce privește eliberarea permiselor de conducere. Persoanele care activează în acest domeniu vor fi obligate să depună declarația pe avere”, a conchis Lilian Carp.
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2024 în România: Elena Lasconi a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu
Nicolae Negru // Fantoma trecutului promite schimbarea prezentului