Licitațiile PENALE din R. Moldova
DOSARE // Mai multe contracte de achiziții publice sunt cercetate penal de către CNA. Sunt vizați miniștri, șefi de direcții și agenții
În ultimii doi ani, Centrul Național Anticorupție a investigat mai bine de 25 de cazuri de corupție, conexe activităților de achiziții publice.
Cele mai multe dosare, care vizează și cele mai mari prejudicii, țin de achizițiile publice în domeniul sănătății. Nu au scăpat însă de anchetă penală nici autoritățile publice locale, dar nici agențiile de stat.
Deocamdată, însă, niciunul dintre factorii de decizie acuzați în ultimii doi ani de ilegalități în procesul de achiziții publice nu a fost condamnat de judecată.Printre dosarele pornite nu am identificat și cazuri în care contractele de achiziții să fie semnate cu firme vădit „afiliate” factorilor de decizie din cadrul autorităților contractante.
Un soft cu dosar
La sfârșitul anului 2014, Ministerul Sănătății a anunțat cu mare fast că Medicina de Familie din R. Moldova va dispune, în sfârșit, de un sistem informațional performant, care va ușura munca medicilor, care vor scăpa de chinul scrisului pe hârtie.
Pentru implementarea proiectului revoluționar au fost cheltuite peste 19 milioane de lei, atât cât prevede contractul semnat de minister cu compania cu capital majoritar din România, „European Software Company”, aleasă pentru acordarea serviciilor de dezvoltare a sistemului informațional automatizat de asistență medicală primară, Medex.
Astăzi, licitația organizată în iulie 2013 este subiectul unui dosar penal instrumentat de Centrul Național Anticorupție. Cauza penală a fost pornită în mai 2014 în privinţa grupului de lucru pentru achiziţia publică organizată de Ministerul Sănătăţii care, fiind persoane publice, au încălcat normele imperative ale Legii privind achiziţiile publice și au depăşit în mod vădit limitele drepturilor şiatribuţiilor acordate prin lege.Din grupul de lucru a făcut parte ministrul de atunci, Andrei Usatîi, dar și mai mulți funcționari din cadrul ministerului.
Prea scump
Achiziția făcută atunci de minister a trezit din start dubii. Portalul e-sănătate scria la acel moment că noul soft pe care urmează să îl elaboreze compania „European Software Company”, de fapt, există deja, fiind procurat încă în 2010, cu peste 1,2 milioane de euro, bani alocați în cadrul proiectului finanțat de UE „Suport pentru reforma sănătății. Fortificarea asistenței medicale primare în Moldova”.
Firma, care are drept fondatori o companie românească specializată în crearea softurilor medicale, „Romanian Soft Company” SRL, și un angajat al companiei românești, Dragoș Gâtlan, care este și administrator al „European Software Company”, urma doar să ajusteze programul cumpărat cu trei ani mai devreme de minister.
Mai mulți experți au opinat atunci că prețul achitat de autoritate pentru serviciile acordate de companie este exagerat.
Precizăm că aceeași companie a fost desemnată câștigătoare a mai multor licitații publice în domeniul sănătății, pentru elaborarea sau extinderea softurilor medicale. La multe dintre aceste licitații, „European Software Company” a fost singurul concurent înscris în concurs. Valoarea totală a licitațiilor publice câștigate de companie în R. Moldova se ridică la 23,7 milioane de lei.
49 de licitații pentru o singură firmă
Un alt dosar penal investigat în 2015 de CNA ține de achizițiile făcute de Agenția „Moldsilva”. Din 2012 și până în prezent, agenția a cumpărat îmbrăcăminte pentru pădurari în exclusivitate de la un agent economic, compania românească „Maleo”.
Timp de patru ani, firma din Buzău, România, specializată în fabricarea îmbrăcămintei profesionale, a câștigat 49 de licitații publice organizate de „Moldsilva” și entitățile din subordinea sa. Valoarea contractelor încheiate este de aproape 18 milioane de lei.
Precizăm că „Maleo” a fost de fiecare dată singurul participant la licitație. Totuși, CNA are pretenții doar la o parte dintre licitațiile câștigate de companie, în valoare de peste 3,1 milioane de lei. Motivul – achizițiile au fost făcute în lipsa mijloacelor financiare alocate în aceste scopuri.
Dosarul a fost pornit pe faptul de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu.
Fraudele de pe terenurile de joacă
Același articol din Codul Penal este invocat și în cauza inițiată de ofițerii CNA pe faptul achiziției mai multor terenuri de joacă în Chișinău.
Factori de răspundere din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA) a Primăriei mun. Chișinău sunt bănuiți că nu au asigurat controlul asupra modului în care sunt executate mai multe contracte câștigate de compania „Standard Impex”, de asemenea cu capital românesc, pentru instalarea unor terenuri de joacă în municipiu.
Firma, care îl are în calitate de fondator și administrator pe Vadim Rotaru, a fost fondată în 2011 și deja un an mai târziu câștiga prima sa licitație organizată de DGLCA. Valoarea contractului era de 2,946 de milioane de lei.
De atunci, Direcția a mai procurat terenuri de joacă de la „Standard Impex”. În 2013 – de 2,850 de milioane de lei, iar în 2014 – licitația câștigată de aceeași firmă a fost anulată de Agenția Achiziții Publice.
„Drept motiv au fost invocate niște prevederi din caietul de sarcini. Noi am cerut ca firma câștigătoare să aibă experiență, un anumit volum de lucrări executate. De asemenea, a fost indicată și valoarea în bani a acestor lucrări. Aceste prevederi au deranjat AAP, care a anulat contractul câștigat de „Standard Impex””, ne explică Vasile Efros, un responsabil din cadrul DGLCA.
Iarăși o companie românească
Șeful Direcției, Petru Gontea, susține că nu știe nimic despre anchetarea penală a funcționarilor din cadrul DGLCA în cadrul acestui dosar.
„Știu că există un dosar. Au avut loc și percheziții, controale, dar nu am fost informați că cineva ar fi cercetat penal. Știu că pretențiile se referă mai mult la agentul economic care nu a respectat prevederile din contract și a instalat, în jurul terenurilor de joacă, garduri mai scurte decât așa cum era prevăzut în caietul de sarcini, de exemplu, în loc de 40 de metri de gard au fost instalați doar 35 de metri”, ne asigură Gontea, precizând că pretențiile față de responsabilii din cadrul Direcției se referă la faptul că nu au asigurat supravegherea realizării contractului.
Funcționarul primăriei ne-a dezvăluit că și această companie este de fapt reprezentantă a unei firme mai mari din România.
Aceasta a mai câștigat și alte licitații organizate de direcții din cadrul Primăriei Chișinău: Direcția generală educație, tineret și sport (120 de mii de lei), Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi (2,970 mil. lei).
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”