Licitație cu NĂBĂDĂI: Prepapate CONTRAINDICATE pentru gravidele din R. Moldova cu probleme de sănătate?
Au solicitat un preparat, dar li s-a dat altul. Explicația Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) se lasă așteptată.
Mai mulți șefi de centre perinatale din R. Moldova se revoltă vizavi de rezultatul licitației de achiziționare a medicamentelor necesare instituțiilor medicale, licitație care a avut loc la mijlocul lunii martie curent. Atunci a fost ales un preparat medical de care, spun șefii de centre, nu au nevoie.
Mai mult, înaintea licitației, aceștia au atenționat grupul de lucru de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) să ia în considerare informația privind indicațiile preparatelor, pentru a evita inexactități ulterioare.
Este vorba despre preparatul „Progesteron”. În nomenclatorul medicamentelor înregistrate pe site-ul Agenției Medicamentelor există două preparate cu aceeași substanță activă, Progesteron 100 și 200 mg, care aparțin diferitor producători și au diferite indicații.
Unul dintre aceste preparate are indicație în terapia hormonală de substituție de la menopauză, preparat nou pe piața farmaceutică din R. Moldova, iar altul - pentru iminență de avort și naștere prematură, care este, de altfel, necesar instituțiilor perinatale din R. Moldova.
În urma licitației, câștigător a devenit preparatul cu indicații pentru terapia hormonală de substituție de la menopauză, preparat pe care managerii instituțiilor perinatale susțin că nu-l pot achiziționa, pentru că nu au nevoie de el.
„Formal s-a făcut corect, dar problema e în faptul că noi nu avem nevoie de preparatul cu aceste indicații pentru pacientele noastre. Nu ne interesează cine este producătorul, firma de distribuție, noi avem nevoie de medicamentul care tratează problemele de sănătate ale gravidelor, nu ale celor în menopauză. În plus, preparatul care a câștigat cea mai mare parte a licitației se utilizează în condiții de ambulator, nu în staționar ca la noi. Și de asta trebuiau să țină cont atunci când s-a decis repartizarea preparatului. Nu cred că s-a făcut intenționat, poate nu s-a știut. Indiferent cum ar fi, eu acest preparat nu-l pot prescrie pacienților, pentru că este contraindicat. Personal voi face o circulară la adresa tuturor instituțiilor perinatale ca să atragă atenție la acest detaliu, pentru a evita neplăceri. Cel mai simplu ar fi acum ca AMED să anuleze acea licitație și să organizeze alta, să dea câștig preparatului de care noi avem nevoie, nu celui contraindicat”, a spus pentru Ziarul NAȚIONAL directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Iurie Dondiuc, președintele comisiei de specialitate în obstretică-ginecologie a Ministerului Sănătății.
O atenționare în acest sens către AMED a fost făcută și de către directorul Centrului Perinatologic din municipiul Bălți, Petru Nedelciuc, care i-a cerut președintelui grupului de lucru de la AMED, Ivan Antoci, să țină cont de solicitările lor în procesul selectării preparatelor nominalizate. Chiar și așa, AMED a ales produsul cu indicații necorespunzătoare.
Ziarul NAȚIONAL a expediat o solicitare în scris la AMED vizavi de această problemă. Deși a trecut mai bine de o săptămână, responsabilii din instituție ne-au spus astăzi că persoana care urma să ne dea un răspuns „este bolnavă”. Ulterior, ne-au informat că vom avea, totuși, un răspuns de la președintele grupului de lucru de la AMED, Ivan Antoci. Până la sfârșitul zile de muncă, nu am mai primit răspunsul promis.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri