PREMIERE // Licee din R. Moldova cu elevi care să-și aleagă de sine stătător disciplinele sau cu autonomie școlară, ca în Estonia: „Suntem deschiși să acordăm școlilor mult mai multă libertate în luarea deciziilor”
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își propune să piloteze, în următorii ani, mai multe proiecte menite să aducă schimbări de esență în sistemul educațional autohton.
Mai exact, în R. Moldova vor exista câteva școli care vor implementa un plan-cadru educațional de alternativă.
„Acesta prevede posibilitatea ca elevii să-și aleagă disciplinele la liceu. Ne propunem să avem câteva școli cu care să pilotăm acest plan-cadru de alternativă”, a anunțat astăzi ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
CITIȚI și DECIS // Examenele de absolvire a gimnaziului, organizate după modelul de la BAC: Circa 200 de centre dotate cu camere video vor fi deschise pe tot teritoriul R. Moldova, iar testele - evaluate la Chișinău
În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul a mai spus că autonomia școlară va fi pilotată în 20 de școli.
„Asta înseamnă că noi suntem deschiși să acordăm școlilor mult mai multă libertate în a lua decizii, fără ca ministerul să reglementeze anumite lucruri – când începe ziua, cât durează lecțiile, cum se ating finalitățile din curriculum, cum este organizată evaluarea profesorilor. Este modelul Estoniei”, a punctat Perciun.
Totodată, până în luna septembrie 2025, MEC va avea proiectele de curriculum nou.
„Ele vor fi implementate din 2027, dar ar putea fi pilotate din 2026”, a explicat Dan Perciun.
Totodată, MEC își propune să atingă, către anul viitor, 100% în asigurarea cu manuale noi, la momentul actual acest nivel fiind de 80%.
CITIȚI și Lipsă acută de profesori în școli și îmbătrânire a sistemului de învățământ, dar unii directori NU vor să accepte specialiști tineri: Număr mare de absolvenți de la Pedagogie care au acceptat în acest an să meargă să predea în școli
„În infrastructura instituțiilor de învățământ din R. Moldova, în 2023 au fost făcute investiții de cca 554 de milioane de lei și mobilizate resurse suplimentare de la parteneri în sumă de 110 milioane de euro. Pentru anul viitor de studii, investițiile în infrastructură se vor ridica la 1,3 miliarde de lei. Resursele vor fi utilizate pentru dotarea școlilor și grădinițelor, școlilor profesionale, colegiilor și universităților și căminelor. În perioada 2024-2027, vor fi efectuate investiții în sumă de 2,6 miliarde de lei”, a afirmat ministrul Dan Perciun.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei