01:11:53 23.11.2024
Stiri

Libertatea mass-media, între „țarcul presei” și agresarea verbală a jurnaliștilor

Social 05.05.2014 12:28 Vizualizări2578 Autor: Galina Munteanu
Libertatea mass-media, între „țarcul presei” și agresarea verbală a jurnaliștilor ziuaveche.ro


Gradul de libertate a presei din R. Moldova a rămas aproximativ la acelaşi nivel ca în anii precedenţi, potrivit clasamentelor internaţionale recunoscute. Această stagnare este determinată de păstrarea aceleiași situații pe plan politic, dar și a legislaţiei în domeniul mass-media. Asta se menționează în Moratoriul privind libertatea presei din R. Moldova, semnat de mai multe ONG-uri antrenate în apărera și promovarea drepturilor mass-media din R. Moldova.

Și în acest an au fost cazuri de agresare verbală a jurnaliștilor de către politicieni. La fel, au fost înregistrate cazuri de ameninţare şi agresare fizică a jurnaliştilor de către persoane fizice şi îngrădirea accesului acestora la evenimente de interes public.

„Cel mai elocvent exemplu în acest sens este limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului. Reprezentanţii mass-media sunt obligaţi să stea într-o sală separată în clădirea renovată a Parlamentului, așa-numitul țarc al presei, fără a avea acces în sala de şedinţe, iar secvenţele video de la şedinţe sunt transmise pe câteva monitoare instalate în această sală. Aceste condiţii tehnice constituie un impediment în exercitarea activităţii jurnaliştilor”, a menționat directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

O altă problemă semnalată este proiectul de lege privind modificarea unui articol din Legea cu privire la Guvern, prin care se intenţionează sistarea transmisiunilor în regim online a şedinţelor Guvernului. „Sistarea acestor transmisiuni va afecta transparenţa procesului decizional”, a mai spus Gogu.

Potrivit acesteia, pe parcursul ultimului an, experţii în mass-media au cerut adoptarea unor măsuri legislative de limitare a concentrării media şi excluderea condiţiilor de concurenţă neloială, însă aceste solicitări nu au avut efect.

Pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei, experții în domeniu recomandă autorităților să implementeze în practică, nu doar la nivel declarativ, obiectivele asumate în Programul de activitate al Guvernului, să reacționeze și să-i pedepsească pe cei vinovați de cazurile de agresiune împotriva jurnaliștilor, de hărțuire și de violare a drepturilor de exprimare.

„De asemenea, le recomandăm să perfecţioneze cadrul legal ce vizează mass-media, prin adoptarea unor legi noi sau amendarea legilor existente, care ar asigura un mediu propice de dezvoltare a mass-media independente şi pluraliste. Să asigure depolitizarea definitivă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, urmând ca acestei instituţii să-i fie acordate suficiente împuterniciri pentru a-şi îndeplini misiunea”, a menționat directorul Executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Adoptarea proiectului de lege pentru modificarea Legii achiziţiilor publice, astfel încât să instituie obligaţii de asigurare a transparenţei dosarelor de achiziţii publice din sectorul presei, este o altă recomandare a experților. Totodată, aceștia cer să se asigure transparenţă în procesul de acordare sau retragere a frecvenţelor de emisie şi în procesul de stabilire a grilei obligatorii de programe retransmise prin reţelele de cablu.


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md