Leontina Vatamanu, „cadou” pentru public cu ocazia jubileului de 50 de ani: Intrare liberă la filmele sale, realizate de-a lungul carierei
Cunoscuta cineastă Leontina Vatamanu împlinește astăzi 50 de ani. Cu ocazia aniversării, regizoarea și scenarista Leontina Vatamanu oferă publicului o selecție de filme realizate de-a lungul carierei sale.
Astfel, pe 31 ianuarie, la Cinematograful ODEON vor fi proiectate șase filme de-ale sale, iar intrarea este liberă:
14:30 – „Siberia din oase” (2018)
16:00 – „Dor de Ion Vatamanu” (2007); „Sărmana de pe Prut” (2011)
17:30 – „Satul din oglindă” (1999); „La Dolce Vita” (2000)
19:00 – „Te iubesc, Ion și Doina” (2014)
Proiecțiile vor fi însoțite de discuții cu autoarea.
„Cred că fiecare dintre noi trebuie să-și iubească rădăcinile. Cred că avem un rost că ne-am născut anume aici și acum, și eu îmi găsesc rostul în a-mi exprima iubirea față de această patrie și de a participa la bunul mers al lucrurilor. Mă întreba cineva de ce nu am făcut poezie în viață, să continui ceea ce a făcut tatăl meu. O fac prin film, găsesc poezie în imagini, pe chipul oamenilor. Sunt un om împlinit și mulțumesc Celui de Sus și tuturor celor care fac parte din viața mea și mi-au dat acest sentiment de împlinire”, afirmă Leontina Vatamanu.
În prezent, Leontina lucrează la un film-portret „Igor Vieru”, o continuare simbolică a documentarului realizat acum 40 de ani de regretatul Ion Vatamanu.
Regizoarea și scenarista Leontina Vatamanu, Maestru în Artă, este deținătoare a Premiului Național și a Premiului „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei acordat de Ministerul Culturii.
S-a născut în 1974 la Chișinău, în familia intelectualilor Ion Vatamanu, poet și om de știință, unul din liderii Mișcării de Renaștere Națională, și Elena Vatamanu, reputată traducătoare, fiica scriitorului Mihail Curicheru. În anul 1995 a absolvit Facultatea de Scenaristică și Critică de Film din cadrul Academiei de Teatru și Film din București, obţinând licenţa în artă cinematografică și televiziune. Din 1995 și până în prezent activează în cadrul OWH Studio, în calitate de regizor și director artistic.
Ca regizoare de film documentar, a debutat în 1999 cu „Satul din oglindă”. În filmografia sa regăsim următoarele titluri de filme: „La Dolce Vita” (2000); „Munca copilului în Republica Moldova” (2005); „Viaţa unui mecanic de cinema” (2006); „Dor de Ion Vatamanu” (2007); „Sunt din Moldova, caut de lucru...” (2008); „Capcana” (2009); „Sărmana de pe Prut” (2011); „Chișinău – o capitală europeană” (2011); „Te iubesc, Ion și Doina” (2014); „Vâslind spre Olimp” (2018); „Siberia din oase” (2019) ș.a.
A colaborat cu mai multe publicații de cultură. În ultimele două decenii a fost invitată ca membru al juriului la diverse festivaluri de film din republică și străinătate. Din 2001 este fondatoarea, directoarea artistică și selecționera Festivalului Internaţional de Film Documentar „Cronograf”, a evenimentelor-satelit „Cronograf Tur” și „Seri de Cronograf”, pentru organizarea cărora, în 2016, i s-a oferit Diploma de onoare din partea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, precum și titlul de Laureat al Premiului Național.
În 2017 a montat „Pasăre-Eu”, un spectacol de poezie inspirat din creația poetului Ion Vatamanu. Spectacolul s-a jucat pe scena Teatrului Național „Satiricus I. L. Caragiale” și pe cea a Teatrului Național „M. Eminescu” din Chișinău. În 2001, pentru a comemora 80 de ani de la primul val de deportări din Basarabia și Bucovina de Nord, în urma cărora familia sa a avut de suferit în mod direct, Leontina Vatamanu a editat o carte-album dedicată copiilor deportați: „Copiii Basarabiei în Gulag. Ierbar de amintiri”.
Este membră a Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova și a Uniunii Realizatorilor și Autorilor de Film din România.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”