21:16:30 30.09.2024
Stiri

Leonard Orban, fost negociator-șef al României cu UE: ,,R. Moldova are o șansă istorică și trebuie s-o valorificați. Diferența între a fi în UE și a fi înafară este uriașă"

Actualitate 30.09.2024 18:26 Vizualizări280 Autor: Ziarul National
Leonard Orban, fost negociator-șef al României cu UE: ,,R. Moldova are o șansă istorică și trebuie s-o valorificați. Diferența între a fi în UE și a fi înafară este uriașă


Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut mai mult decât dublu începând din anul 2004, când a lansat negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), iar balanţa financiară netă arată un plus de 65 de miliarde de euro în favoarea Bucureștiului, de la aderarea, în 2007, la UE.

Totodată, România a urcat la un nivel al PIB de 78% din media UE, în anul 2006 acesta fiind sub 45%, a prezentat astăzi, la București, Leonard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, primul comisar european român și fost negociator-șef al României cu UE, beneficiile integrării europene pentru statul vecin.

,,Nu există proiect major de infrastructură în România care să nu fie făcut cu bani europeni", i-a spus Leonard Orban unui grup de jurnaliști și specialiști în comunicare din R. Moldova, care participă în săptămâna curentă la Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene", finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și realizat în parteneriat Institutul Diplomatic Român (IDR).

Potrivit lui Leonard Orban, negocierile de aderare la UE sunt ,,atipice", fiindcă cele peste 100 de mii de pagini de legislație europeană ,,nu sunt negociabile".

Negocierea e mai puțin cu cei de la Comisia Europeană, dar mai mult în interiorul statului candidat la aderare, fiind necasare eforturi de convingere privind ,,beneficiile incontestbile" pe termen lung ale aderării la UE, deși pe termen scurt ar putea fi niște costuri.

,,R. Moldova are o șansă istorică și trebuie s-o valorificați. Diferența între a fi în UE și a fi înafară este uriașă", a punctat fostul negociator-șef al României cu UE.

Aceeași sursă a adăugat că, pentru a avansa în negocierile cu UE, este nevoie de ,,voință politică", iar un eventual pericol al suspendării negocierilor de aderare a R. Moldova ar putea fi reprezentat de venirea la putere la Chișinău, după alegerile parlamentare din 2025, a unui guvern ostil acestui deziderat.

Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene" a fost deschis de Ana Tinca, secretar de stat pentru afaceri strategice de la Ministerul Afacerilor Externe de la București, Adrian Dupu, secretar de stat al DRRM, Victor Chirilă, Ambasador al Republicii Moldova la București, dar și de Liliana Popescu-Bîrlan, director general al Institutului Diplomatic Român.

„Prin acest program, dorim să consolidăm nu doar legăturile noastre culturale și istorice, ci și să facilităm un transfer de cunoștințe și bune practici, în domeniul afacerilor europene, pentru oamenii de comunicare. Este esențial ca atât România, cât și Republica Moldova să colaboreze în mod constant pentru a construi un viitor european comun, bazat pe valori comune și o viziune clară asupra progresului și dezvoltării regionale", a transmis participanților secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Ana Tinca și-a exprimat speranța că lecțiile pe care România le-a învățat să-i fie utile R. Moldova în parcursul său european și a felicitat Chișinăul pentru că ,,a reușit o performanță cu adevărat remarcabilă", obținând statutul de candidat la aderare, în pofida ,,perioadei complicate" datorate situației geopolitice.

Potrivit reprezentantei MAE, modul în care autoritățile și societatea au depus ,,eforturi majore" cu ,,resurse limitate" pentru a avansa pe calea europeană ,,a stârnit un val de simpatie printre statele membre URlE" și a consolidat sprijinul internațional pentru R. Moldova.

Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă, a mulțumit României pentru tot suportul oferit R. Moldova, adăugând că integrarea europeană a R. Moldova nu este necesară doar pentru a asigura bunăstarea cetățenilor de pe malul stâng al Prutului, dar și pentru securitatea României.

,,România este partenerul care nu ne-a trădat niciodată în 34 de ani", a punctat șeful misiunii diplomatice a R. Moldova în România.

Precizăm că jurnaliștii și comunicatorii din R. Moldova, participanți la Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene", vor afla, timp de cinci zile, direct de la reprezentanții statului român implicați în procesul de aderare la UE cum și ce a negociat Bucureștiul cu Bruxelles-ul, beneficiile aderării la UE și impactul fondurilor europene asupra dezvoltării României, experiența Bucureștiului privind protecția intereselor financiare ale UE sau experiența Departamentului de Luptă Anti-Fraudă și progresele României ca stat membru UE în combaterea corupției.

De asemenea, experții vor vorbi despre sprijinul oferit de România Republicii Moldova în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale, dar și despre experiențele din care poate învăța R. Moldova pentru a-și facilita parcursul către UE.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md