Lentile de contact SAU ochelari de vedere?
Aproape jumătate din populația lumii va avea nevoie de ochelari sau lentile de contact în anul 2050, arată estimările experților. Miopia este în creștere în toate colțurile lumii. Acest diagnostic ne pune, pe cei mai mulți dintre noi, în fața unei alegeri doar aparent banale: lentile de contact sau ochelari de vedere?
Andrei este în clasa a douăsprezecea. A purtat ochelari de la trei ani, dar in ultimii șase a trecut la lentile de contact.
„Pe-atunci făceam scrimă și la scrimă trebuia să port o mască și mi-era foarte greu să port ochelari, plus că aveam un stil de viață destul de activ. Îmi plăcea să alerg, să fac sporturi și atunci mă incomodau destul de tare ochelarii”, explică Andrei de ce a preferat lentilele de contact.
Medicii nu recomandă folosirea lentilelor de contact pentru înot sau tenis pe zgură. Există ochelari speciali pentru aceste sporturi.
Aproape jumătate din tinerii europeni, cu vârste între 25 și 29 de ani, au deja miopie. Stilul de viață al lumii moderne ne-a „îngustat” orizontul de vedere.
Miopia poate să apară de la naștere, dar poate fi și dobândita pe parcursul vieții. Aproximativ 85% dintre părinții cu miopie vor avea copii cu această problemă.
„În general, după vârsta de 20 de ani, miopia se stabilizează. În prezent, din ce în ce mai târziu, pentru că oamenii lucrează mult la calculator, își utilizează foarte mult ochii la aproape și tot apar creșteri de dioptrii”, explică dr. Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog.
„Nu neapărat calculatorul e problema, nu ne strică ochii, în zilele noastre sunt ecrane moderne, deștepte. Activitatea de aproape ne influențează vederea! Pentru că stăm în interior, nu trebuie să mai vedem departe, trebuie să vedem în jurul nostru”, subliniază dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog.
Medicii recomandă să facem 10 minute pauză la fiecare oră în care avem activităţi de aproape. Este esenţial să ieşiţi afară, să priviţi în depărtare.
Lentilele de contact, mai bune pentru vederea periferică. Reversul medaliei
Când aleg între ochelari și lentilele de vedere, cei mai mulți pacienți o fac pe criterii estetice sau de comoditate. Mai puțini se gândesc la aspectele medicale. Lentilele de contact, de exemplu, au un mare avantaj: îmbunătăţesc vederea periferică.
„Un om care are ochelari nu vede la fel cum ar vedea dacă nu ar avea ochelari. Un miop vede mai mic, are un câmp vizual îngustat. Cu lentilele de contact, vede cât se poate de apropiat de normal”, explică dr. Andrei Filip.
Pe de altă parte, folosirea constantă și pe termen lung a lentilelor de contact necesită o disciplină serioasă.
Purtătorii de lentile de contact sunt mai expuși germenilor care provoacă infecții oculare și tot ei fac infecții mai complicate, așa ca trebuie sa fie de două ori mai precauți.
„Igiena este extrem de riguroasă, trebuie să fie foarte atenți, dar uneori nu sunt. Se obișnuiesc după ani de zile de purtat, li se pare ceva banal a purta. Poate nu respectă igiena. Poate le scade imunitatea. Poate au luat de la cineva. Până la urmă conjunctivita e ca o gripă”, spune dr. Miruna Nicolae.
Simptomele de conjunctivită sunt senzaţia de „nisip în ochi”, lăcrimare abundentă, senzație de arsură oculară sau mâncărime.
Care sunt sfaturile medicilor? „Să aibă tot timpul grijă ca lentilele să fie umezite îndeajuns, cu lacrimi artificiale, sunt lacrimi artificiale perfect compatibile cu lentilele, să schimbe soluțiile, să nu depășească niciodată termenul pentru care sunt fabricate lentilele”, detaliază dr. Miruna Nicolae.
Înainte de a cumpăra lentile de contact, mergeţi la oftalmolog. Un consult pentru lentile este diferit de unul pentru ochelari de vedere.
Avantajele lentilelor zilnice
Deși mai scumpe, lentilele zilnice diminuează riscul unei infecții.
Însă cei care optează pentru lentile lunare sau trimestriale trebuie sa fie atenți să nu le încurce între ele, adică să nu pună la ochiul stâng lentila pentru ochiul drept și invers, chiar dacă dioptriile sunt identice.
„Există branduri de foarte bună calitate, ale căror producători spun că sunt day and night două săptămâni poți sa le porți, nu sunt probleme. Totuși, ochiul nostru nu a fost conceput cu lentilă pe ochi inițial. Considerăm că este bine să se scoată în fiecare seară și să se reaplice pe suprafața ochiului dimineață”, arată dr. Miruna Nicolae.
„Atât timp cât respectăm lentilele de contact, ele se poartă frumos cu noi”, spune dr. Andrei Filip.
Prețul este însă pe măsură. Dacă alegeți lentile zilnice, va trebui să scoateți din buzunar în medie 2.400 de lei pe an, spre deosebire de 600 de lei, pentru cele lunare.
O pereche de ochelari de vedere poate costa însă de la 300 de lei în sus, cu tot cu lentile.
Sursa: digi24.ro
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani