Legumele de la Criuleni, în magazinele din Chișinău
Calcule // A studiat piața și a ajuns la concluzia că va obține profit, dacă va produce legume în seră
Serele din apropierea satului Onițcani, raionul Criuleni, i-au devenit a doua casă chișinăuianului Iurie Balan. După ani buni munciți peste hotare, acum trei ani, Iurie a decis să se întoarcă în țară și să investească într-o afacere cu sere.
Nu prea știa ce va cultiva acolo. A studiat bine piața și a ajuns la concluzia că va obține profit doar dacă va crește legume - roșii, castraveți și ardei. Astăzi, marfa acestuia este vândută în piețele și majoritatea magazinelor din municipiul Chișinău. „De-ar mai fi. Nu mă plâng că nu am unde s-o comercializez”, ne spune agricultorul.
Patru hectare cu legume
Inițial, bărbatul plănuia să-și ridice serele pe un teren din raionul Strășeni, dar pentru că nu a găsit limbaj comun cu proprietarii de terenuri, se oprise. Așa a vrut soarta ca, după mai bine de 20 de ani, să-l întâlnească pe un prieten cu care au făcut împreună armata și să-i povestească despre ce are de gând să facă.
„Uite de aici s-a și pornit totul. El mi-a spus de aceste terenuri, am venit aici, am discutat cu proprietarii de terenuri, am ajuns la un numitor comun și deja al treilea an gestionăm această afacere”, susține legumicultorul.
Legume anul întreg
Bărbatul ne spune că, de la fiecare seră în parte, strânge anual în jur de 270 de tone de producție. Tehnica de prelucrare a fost preluată de la colegii legumicultori din România. „Sigur, nu puteam să lansez ceva cu ochii închiși. Ne-am consultat și am ajuns la concluzia că cel mai bine ar fi să implementăm această tehnică”, susține Iurie Balan.
„Pe moment, în cele trei sere creștem ardei, castraveți și roșii. În locul castraveților am plantat iarăși roșii. Producem două cicluri de roadă pe an”, spune legumicultorul.
„Intenția noastră este să găsim o ieșire peste hotare, doar că pentru a ieși peste hotare este nevoie de mai multă marfă. Mult mai multă. Patru hectare nu cred că este suficient ca să reușim să ajungem pe piața europeană. Ei vor stabilitate și continuitate. Depunem efort să ajungem acolo”, adaugă Iurie Balan.
Sere încălzite cu biomasă
În anotimpul rece al anului, serele sunt încălzite pe bază de energie verde. Compania lui Iurie a investit o jumătate de milion de euro ca să construiască o centrală pe biomasă. Banii au fost câștigați în cadrul concursului Moldova Eco-Energetică ce promovează sursele de energie regenerabilă și este susținut de către PNUD Moldova.
Datorită centralei autonome, cheltuielile lui Iurie sunt cu aproximativ 80 la sută mai mici. În plus, au fost reduse și pierderile de căldură.
Vrea să-și extindă afacerea
Deși tinde să-și extindă afacerea, greutățile nu-l ocolesc. „Vreau să fac o pepinieră unde să creștem răsadul nostru, nu să-l cumpărăm. Avem intenția să facem o cameră frigorifică unde să răcim marfa, o cameră de ambalare”, ne destăinuiește planurile agricultorul.
Tot de ce are nevoie acum pentru ca să-și mențină afacerea și să o extindă este stabilitate economică.
„În primii ani când am început proiectul, s-a subvenționat totul la timp. Odată cu schimbarea puterii, instabilitatea pe piața bancară, nu am mai văzut subvențiile. Avem foarte mari datorii. E foarte greu să te dezvolți când nu ai bani, dar și când știi că trebuie să-i primești și nu ți-i dau. Au fost momente de la începuturi când mă dezamăgisem, dar am mers mai departe”, susține bărbatul.
Investiție de zeci de milioane
Până acum, legumicultorul a investit în afacerea sa circa 35 de milioane de lei, 28 dintre care sunt credite. „Este greu. Cheltuielile sunt enorme. Pentru a remunera angajații, a plăti pentru lumina și apa consumată, am nevoie în medie pe lună de 150 de mii de lei. Aici se mai adaugă și rata lunară la bancă. Când am inițiat acest proiect, am luat credite în euro la rata de 15,42, acum întoarcem cu 22,3 sau chiar și 23 de lei pentru un euro. Lunar plătim peste 200 de mii de lei numai pentru diferența de curs”, ne spune Iurie Balan.
În pofida tuturor problemelor pe care le întâlnește, aspectul frumos pe care îl au legumele scoase la vânzare de către Iurie Balan se datorează grijii și muncii enorme de care se bucură în sere.
Lumea se va confrunta cu un colaps demografic „fără precedent în istoria modernă”. Unele țări vor pierde jumătate din populație
PREMIERĂ // Președinta Parlamentului Slovenia, vizită la Chișinău: Întâlniri cu conducerea R. Moldova și discuție cu studenții de la USM
Printre zecile de morţi și răniți în incendiul din stațiunea de schi din Turcia nu sunt cetățeni ai R. Moldova, dă asigurări MAE