Legile care vizează bugetul pubic pentru anul 2023, votate în lectura a doua de către Parlament
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat, astăzi, în cea de-a doua lectură.
Astfel, în anul 2023, veniturile bugetului de stat vor constitui 64,9 miliarde de lei, cu 9,3% mai mult decât venitul precizat în anul curent, iar cheltuielile vor fi de 83,2 miliarde de lei, mai mari cu 12,5%. Deficitul bugetului de stat de 18,3 miliarde de lei va fi acoperit din surse interne și externe.
Taxa pe valoare adăugată este cea mai importantă sursă de venit, peste jumătate din tot volumul. Intrările din granturi la bugetul de stat în anul viitor se prevăd în mărime de 5,5 miliarde de lei, ceea ce constituie 8,5% din totalul veniturilor.
Principalele cheltuieli care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 se referă la acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, cu un fond de reducere a vulnerabilității energetice în volum de 5 miliarde de lei, acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1 300 de lei, acordarea plății compensatorii persoanelor ale căror salariu lunar va fi mai mic de 4 000 de lei, realizarea programului Prima Casă, programele START pentru TINERI și PARE 1+1, asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ, majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor etc.
Deputații au aprobat astăzi, în cea de-a doua lectură, și politica fiscală și vamală pentru anul 2023, care prevede introducerea cotei 0% la impozitul pe venit pentru întreprinderi micro, mici sau mijlocii, în cazul nerepartizării profitului net pentru perioadele fiscale 2023-2025; amortizarea accelerată a investițiilor pentru întreprinderile mari; implementarea conceptului privind restituirea sumei TVA acumulată în cont începând cu 1 ianuarie 2023; taxarea inversă a TVA la importul de servicii.
De asemenea, sunt majorate plafoanele valorice la tichetele de masă: de la 35 de lei la 55 de lei și de la 55 de lei la 70 de lei și plafonul valorii mijloacelor fixe pentru care se calculează amortizarea în scopuri fiscale – de la 6 000 de lei la 12 000 de lei.
Proiectul vizează și modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Astfel, salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar va fi majorat de la 3 500 de lei la 4 000 de lei.
Termenul de desfășurare a activității de comerț în baza patentei va fi prelungit până la 1 iulie 2023, iar 100% din încasările din taxa pentru folosirea drumurilor vor fi alocate către bugetele locale, sub formă de transferuri cu destinație generală.
În bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul viitor, și acest document votat astăzi în lectura a doua, sunt estimate venituri totale de circa 38,7 miliarde de lei, în creştere cu 7,5 miliarde de lei sau cu 24,1% față de anul 2022. Aceeași sumă de 38,7 miliarde de lei este planificată și la capitolul cheltuieli.
Pentru anul viitor cheltuielile BASS vor constitui 12,6% din PIB.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 prevede acordarea, de la l octombrie 2022, a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani (persoanelor asigurate și neasigurate) în mărime de 1 000 de lei; majorarea, de la l octombrie 2022, a cuantumului indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină de la 370 de lei până la 500 de lei; acordarea dreptului la o opțiune nouă persoanelor asigurate care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani: de a beneficia de indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului pentru o perioadă de 12 luni în cuantum de 90% din baza de calcul; majorarea, începând cu l ianuarie 2023 a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului de la 10 068 de lei până la 10 932 lei sau cu 864 de lei.
Ponderea cea mai mare a cheltuielilor din BASS revine asigurării dreptului la pensie pentru limită de vârstă - peste 19,7 miliarde de lei, cu 34,5% mai mult față de suma aprobată pentru anul 2022.
Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023 prevede, potrivit votului în lectura a doua din Parlament, atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei, cu 15,1% mai mult ca în 2022.
Cuantumul primei de asigurare medicală obligatorie în sumă procentuală din salariu şi din alte recompense nu s-a modificat și va constitui 9%. Cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie cu 12 600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023 în sumă de 11 700 de lei. Totodată, rămân în vigoare facilitățile și reducerile pentru cei care vor procura prima de asigurare medicală obligatorie de sine stătător. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, aceasta va putea fi procurată la preț de 4 056 de lei. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, peste 90% din cei care procură prima de asigurare de sine stătător o fac până la 1 aprilie, deci cu reducere de preț.
Partea preponderentă a fondurilor AOAM, în jur de 13,9 miliarde de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1,8 miliarde de lei sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022.
De asemenea, Legea fondurilor AOAM pentru 2023 prevede acoperirea cheltuielilor pentru majorarea, începând cu 1 octombrie 2022, a salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, indexarea cheltuielilor instituțiilor medico-sanitare pentru medicamente și a cheltuielilor de întreținere la indicele prețului de consum prognozat pentru anul 2023.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică