Legea privind SISTEMUL MIXT de vot ar putea fi declarată NECONSTITUȚIONALĂ? „80% din sesizările noastre au avut câștig de cauză”
Deputații Partidului Liberal (PL) vor depune o sesizare la Curtea Constituțională prin care vor cere ca Legea privind sistemul mixt de vot, adoptată în această vară de Parlamentul R. Moldova, să fie declarată neconstituțională, iar următoarele alegeri să aibă loc în baza vechiului sistem electoral.
În anunț în acest sens a fost făcut astăzi e președintele PL, Mihai Ghimpu, și vicepreședintele formațiunii, Valeriu Munteanu.
Potrivit lui Ghimpu, legea adoptată de reprezentanții Partidului Democrat, Partidului Socialiștilor din R. Moldova și popularii europeni ai lui Iurie Leancă ar fi neconstituțională. În primul rând, liberalii se referă la faptul că această Lege contravine articolului 61, aliniatul 1 din Constituție, care prevede asigurarea votului legal pentru toți cetățenii R. Moldova.
„De exemplu, un candidat poate ajunge în Parlament cu 600 de voturi, iar altul cu 6 000 sau 40 de mii de voturi. În același timp, Constituția prevede că votul este egal. Un alt lucru interesant e faptul că circumscripțiile din Găgăuzia, ca excepție, nu pot fi completate. De parcă Găgăuzia nu ar fi parte a R. Moldova. Sunt mai multe nereguli și sperăm că magistrații Curții Constituționale vor da dovadă de profesionalism și corectitudine”, a precizat Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă.
În același context, Valeriu Munteanu a spus că guvernanții, în speranța de a împăca mai multe grupuri sociale și ca să liniștească spiritele din societate, au recurs la adoptarea acestei legi, care conține mai multe lacune. „Așa cum s-a spus, este vorba de încalcarea articolului 61 din Constituție – votul egal. Criterii vagi sunt stabilite și pentru alegerile din stânga Nistrului, care e un teritoriu necontrolat. Mai este vorba și de încălcarea articolului 38 din Constituție – dreptul la vot și de a fi ales. Candidații vor trebui să prezinte un certificat de la Autoritatea Națională de Integritate. Acest certificat, în opinia noastră, este un instrument în mâna celor de la guvernare. Ei vor decide pe cine să admită și pe cine nu”, a spus Munteanu.
De asemenea, fostul ministru al Mediului crede că autoritățile au făcut exces de zel și atunci când au introdus în lege faptul ca bărbații candidați în circumscripții să prezinte 2 000 de semnături, iar femeile – 1 000 de semnături. „Constituția consfințește egalitatea dintre bărbat și femeie. Ceea ce au făcut ei e depășirea cadrului constituțional. Noi cerem ca această lege să fie declarată neconstituțională. 80 la sută din sesizările noastre la Curtea Constituțională au avut câștig de cauză”, a amintit vicepreședintele PL.
În cazul în care Curtea va declara neconstituțională această Lege sau unele prevederi ale acesteia, atunci Parlamentul va fi obligat să o abroge sau să facă unele modificări conform hotărârii CC, a conchis Ghimpu.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei